Hm, tako mašino se v normalni vožnji prestavlja pri 2000 obratih ozirma več (ajde med 2000 in 3000).boris22 je napisal/-a:Moja teorija je bila da avto je bil ulenjen, ker sem prestavljal na 4.000 rpm, od kadar pa sem ga z prisilo spravil na 6.000 obratov avto vleče kot mora.
MikeLima je napisal/-a:Jest tudi vozim tak motor v Cliotu 2000 letnik. Zena ima Mazdo 323C 1.5 16V, staro 13 let, ki je neprimerno zivahnejsa od clia, ceprav je po papirjih 11 konj svohnejsa in nekaj tezja. Sem dal rec na valarje. Mazda 94 konjicev in juhuhu vec navora spodaj, clio 89 konjicev in anemicen. Torej clio 11 manj, mazda 5 vec kot po papirjih. Je mozno, da so konji po razlicnih DIN-ih, SAE, BHP, HP... Pri nas za registracijo je itak vse isto...![]()
LP
Jest
RedBaron je napisal/-a:Zakaj vsi tok komplicirate s tem oljem??
Počakaš, da je temperatura motorja (vode) na 90°C in avto je segret.
Olje je pa itak sintetika 5W-40 (recimo) in mora OK mazat tudi če še nima čisto optimalne temperature.
Itaki ne voziš rally-ja, da bi ga non stop držal na 6000 rpm. Normalno se vozi do 2000,3000 rpm.
Če pa koga prehitiš, pa tud ne sme hudič uzet motorja, zato ker še olje ni na 80° (ampak je na 40°), saj mašina ni iz cukra!!!
Jaz sem vedno tako delal in nikoli ni blo problemov. Res pa se tega dosledno držim in dokler ne kaže 90° avto ne vidi več kot 2000, mogoče kdaj 2500 rpm!
Pa seveda olje, ki ga predpiše proizvajalec!
SpeedyRS je napisal/-a:In izgleda, da ne razumeš kaj pomeni oznaka SAE, tu je predvsem fora za različne vremenske pasove. Pri nas se uporablja večinoma 10w-40 in 5w-40 zaradi vremenskega pasu pač, ker nimamo kaj preveč mrzlih zim. Ti pri nas nerabiš 0w-40 pri nas olje da ga boš vozil hladnega do blokade, kaj ti ni jasno? Olje ko je segreto je enako gosto na 80stoping je enako gosto kot 15w-40 ali pa 0w-40. Pa tudi ni važna SAE oznaka ampak kvaliteta samega olja.
igor dimac je napisal/-a:jst lohka neki tazga tut pojamram. jst mam rčmo tastarga cliota letnik 94 pa ga v prvih treh prestavah spravm celo do 7000 rpm v četrti prestavi še nekak gre v peti ga pa sploh ne morem spravt nad 3500 kukr da bi bla kaka blokada mam pa 1,4 rt 79 km kaj bi lohka blo pomoje ni blokade not al ?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost