Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

maarkec
Stalni uporabnik

Drugačen ET platišč kaj narobe?

Napisal/-a maarkec Po jul 29, 2024 5:30 pm

Pozdravljeni, ker sem laik , bi vas prosil za nasvet oz,razlozitev, mam original platišča dimenzij 18× 7,5 ET 48, ker je te dimenzije malo izbire gledam ET 43 pa me zanima a bi to slo na avto oz.kaj sploh pomeni ET platisc

Hvala za odgovor

Lp

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Re: Drugačen ET platišč kaj narobe?

Napisal/-a RedBaron Po jul 29, 2024 7:08 pm

ET je offset platišč, oz odmik od pesta. Manjši kot je, bolj je platišče "potisnjeno ven" - kolotek je širši

Slika

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po jul 29, 2024 7:10 pm

Evo, bolj nazorna slika:

Slika

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Po jul 29, 2024 7:10 pm

Načeloma gre brez težav, to pomeni, da je platišče 5mm bolj proti robu blatnika, seveda če so ostale dimenzije enake. Je pa potem v taki situaciji dobro naredit homologacijo platišča. Vse, kar ni original na vozilu, je potrebno dodatno homologirati.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Po jul 29, 2024 8:36 pm

Avto lepše izgleda. Sam sem že imel takšna platišča in jih nisem himologiral in jih nikoli ne bom. Saj nisem menjal cole. Bil tudi na tehničnem. Nobenih problemov.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Harygolt
Nov uporabnik

Napisal/-a Harygolt Po jul 29, 2024 8:53 pm

Jst imam aftermarket platišča ET44, original so ET50 in tudi jaz na tehničnem nisem imel nobene težave.

Če je ista širina platišča, v tvojem primeru 7,5 cole, to pomeni da bo ET43 za razliko od ET48 "štrlela" pol centimetra ven (kot bi imel 5mm distančnike).

Če je platišče širine recimo 8, pomeni da je 1/2 cole širše (1/2 od 2,54 cm = 1,27 cm), kar pomeni da bo ob predpostavki da je ET (odmik) platišča isti, platišče štrlelo 0,635 cm proti zunanjost in notranjosti. Če je ET recimo 43, pa bo samo proti zunanjosti štrlelo še dodatnega 0,5 cm (skupno 1,135 cm).

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo To jul 30, 2024 5:50 am

Težav niste imeli ker niso ugotovili. Ali hočeta rečt da so videli in rekli "v redu je"? Ker to težko vrjamem da se je zgodilo.

Težava je lahko ob prometni nesreči, ker potem avto ni skladen oz. homologiran in zavarovalnica ne bo krila škode. Seveda če ugotovijo da nekaj ne štima.

Lahko pa povem da sem tudi sam imel napačno dimenzijo gum. Homologirana je bila 195/55 R15, montirane sem imel 195/50 R15 ker so bile občutno cenejše (takrat je to naneslo cca. 40e / gumo). Original platišča in totalka ker me je eden izsilil. Niso ugotovili in ni bilo težav, če pa bi ... nebi bilo lepo.

Tako da če boš imel original platišča, dvomim da se bo kdo spotaknil ob to. Če pa aftermarket, bi pa osebno bil previden kaj počnem oz. bi zadevo probal homologirat.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 To jul 30, 2024 7:43 am

DePalmo je napisal/-a:Težava je lahko ob prometni nesreči, ker potem avto ni skladen oz. homologiran in zavarovalnica ne bo krila škode. Seveda če ugotovijo da nekaj ne štima.

Zavarovalnica še vedno mora dokazati vzročno-posledično povezavo določene neskladnosti z nastankom oz. potekom nesreče.

Lahko pa kljub ne-krivdi dobiš kazen za neskladno vozilo...

Lahko pa povem da sem tudi sam imel napačno dimenzijo gum. Homologirana je bila 195/55 R15, montirane sem imel 195/50 R15 ker so bile občutno cenejše (takrat je to naneslo cca. 40e / gumo). Original platišča in totalka ker me je eden izsilil. Niso ugotovili in ni bilo težav, če pa bi ... nebi bilo lepo.

Seveda so ugotovili, ampak vejo tudi, da to nima nobene veze z nesrečo.

Če pa bi namesto 195 imel npr. 145 gume, pa bi lahko rekli, da je zaradi tega tvoja zavorna pot bila daljša in bi lahko zavrnili kritje škode - oz. bolj verjetno bi jo krili le delno.

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 To jul 30, 2024 7:56 am

maarkec je napisal/-a:Pozdravljeni, ker sem laik , bi vas prosil za nasvet oz,razlozitev, mam original platišča dimenzij 18× 7,5 ET 48, ker je te dimenzije malo izbire gledam ET 43 pa me zanima a bi to slo na avto oz.kaj sploh pomeni ET platisc

Kaj je ET so že povedali, iz izkušenj pa ti lahko povem, da večje razlike lahko konkretno spremenijo lego avtomobila, odzivnost volana ipd.

Jaz sem npr. enkrat za hec namontiral ET35 namesto ET55 (20mm razlike), pa če se prav spomnim so bila platišča tudi širša od originalnih. Platišča so tako bila ene 3,5 - 4cm 'bolj ven', avto pa je bil skoraj nevozen, na vsaki grbin ali razpoki v asfaltu ga je potegnilo v eno ali drugo stran.

Ne vem pa, ali bi se to dalo to rešiti s kakšnimi nastavitvami optike...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo To jul 30, 2024 1:38 pm

danci1973 je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Težava je lahko ob prometni nesreči, ker potem avto ni skladen oz. homologiran in zavarovalnica ne bo krila škode. Seveda če ugotovijo da nekaj ne štima.

Zavarovalnica še vedno mora dokazati vzročno-posledično povezavo določene neskladnosti z nastankom oz. potekom nesreče.

Lahko pa kljub ne-krivdi dobiš kazen za neskladno vozilo...

Seveda so ugotovili, ampak vejo tudi, da to nima nobene veze z nesrečo.

Če pa bi namesto 195 imel npr. 145 gume, pa bi lahko rekli, da je zaradi tega tvoja zavorna pot bila daljša in bi lahko zavrnili kritje škode - oz. bolj verjetno bi jo krili le delno.

A imaš take izkušnje? Ker sem že slišal za primere da so zavrnili izplačilo škode ker je avto bil neskladen. Njih ne zanima dokazovanje in logika ali minimalno odstopanje, ampak če papirji štimajo. In če ne, avta nimaš zavarovanega.

In ne, niso ugotovili ker niso šli gledat. Avto ni izstopal ker je razlike bilo tako malo da če nisi vedel kaj gledat, nisi opazil. Sem imel srečo.

Harygolt
Nov uporabnik

Napisal/-a Harygolt To jul 30, 2024 3:02 pm

Meni ni na tehničnem rekel nič. Avto sem sicer peljal toliko prej, da bi zadevo homologiral v primeru da bi bile težave. Ampak jaz mislim, da če je platišče iste širine in preseka z ETjem manjšim tja do 10 mm, te nima iz te plati kaj skrbeti, ker kolo ne štrli izpod blatnika toliko ven, da bi zadeva bila drastično opazna. Kar se tiče zavarovalnice pa ne vem.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To jul 30, 2024 3:26 pm

Meni je zavarovalni agent rekel, da me nima kaj skrbeti. Najbolj butasto je, da ko sem kupoval T-Roc, nisem označil 18" v konfiguratorju, zato ni bila vpisana v homologaciji. Torej je vozilo teh. neispravno, če jih naknadno namestim in ne vpišem? Kaj pa, ko je meni bilo rečeno, da zimske dam lahko številko ožje od predpisanih. To ni prekršek? Da ne govorimo o zavarovalnici, homologaciji, nesreči... Mislim, da se tukaj preveč komplicira.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Napisal/-a whitee To jul 30, 2024 4:05 pm

Ne vem kako je pri kaki zavarovalnici. Ampak, striktno, če papirji ne štimajo, tudi za eno dimenzijo pnevmatike, vozilo uradno po dokumentih ni izpravno. Zdej pa kdor želi lahko razkira, ostali pa lepo na homologacijo.
In ja, je že bilo dosti primerov, ko so pobirali tablice samo zaradi malo drugačne dimenzije od tiste v homologaciji.

Uporabniški avatar
DX5050
Novinec

Napisal/-a DX5050 To jul 30, 2024 5:10 pm

A kdo ve kako je, če daš na avto original feltne od drugega avtomobilskega proizvajalca?
Zgolj naprimer da bi dal na VW originalne feltne od Mercedesa. Iste cole, isti ET ista širina, edino razmak lukenj bi bil drugačen, kar pa bi rešil z ekscentričnimi šravfi.
Kako je v tem primeru z zavarovalnicami/policaji?
Suzuki Swift Sport 1.4 Boosterjet 2022

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl To jul 30, 2024 6:21 pm

Tudi prekršek, po vsem napisanem sodeč.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Sr jul 31, 2024 6:13 am

DX5050 je napisal/-a:A kdo ve kako je, če daš na avto original feltne od drugega avtomobilskega proizvajalca?
Zgolj naprimer da bi dal na VW originalne feltne od Mercedesa. Iste cole, isti ET ista širina, edino razmak lukenj bi bil drugačen, kar pa bi rešil z ekscentričnimi šravfi.
Kako je v tem primeru z zavarovalnicami/policaji?

Ko sem se sam zanimal na homologacijah, so mi nekateri odgovorili da tudi če je vse isto ampak samo drugi proizvajalec felten, je potrebna homologacija. Med kolegi smo se spraševali kako je s tem kjer ti ne vpišejo proizvajalca, ampak samo dimenzije in nismo dobili odgovora.
S tem da za OEM feltne ne boš dobil TUV in jih uradno ne boš mogel homologirat. Sem šel skozi to ... Peugeot 406 Coupe 2.0 ima 205/60 R15, 3.0 ima 215/55 R16. Sem hotel homologirat OEM 16 colske in mi ni uspelo.

xxl je napisal/-a:Kaj pa, ko je meni bilo rečeno, da zimske dam lahko številko ožje od predpisanih. To ni prekršek? Da ne govorimo o zavarovalnici, homologaciji, nesreči... Mislim, da se tukaj preveč komplicira.

Isto kot za vse ostalo. Kdor ti je to rekel, ni vedel o čem govori. Edino če je mislil hitrostni razred. Tam pa je dovoljeno dva manj kot je homologirano ali od Q dalje. Neke spremembe so bile glede tega in nisem na tekočem, jaz kupim homologirano ker imam sedaj prijazno dimenzijo in hitrost, pa nimam skrbi.

Kar sem hotel poudariti je da papirji morajo štimat, žal. Seveda naredimo kdaj da tudi ne, ampak naj bo jasno da če se kdo spotakne ob to, se bo zakompliciralo. Izgovor da je "minimalno odstopanje" ne bo šel skozi. Tako kot ne da so vam na forumu rekli da ne bo težav. Se pa vsak sam odloči kaj in kako bo naredil.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Sr jul 31, 2024 7:47 am

Vsi ki niste imeli problemov na tehničnem in s policijo še ne pomeni da je ustrezno zakonodaji. Komu pa še gledajo dimenzije feln in gum na tehničnem? razen če gre za neko extremno velikost napram originalu, pa da vse štrli izpod blatnikov, takrat pa logično da preverijo.
V kolikor je dimenzija gum in platišč vpisana nima veze katere znamke so. Razen če pri platiščih izrecno piše model in dimenzije platišč(po navadi je tako pri naknadni vgradnji in homologaciji)
Meni piše takole, original nič naknadno:
S: 225/50 R17 94W, 225/45 R18 91W, 225/40 R19 89W,Z: 225/50 R17 94W, 225/45 R18 91W, 255/40 R18 95W, 225/40 R1,SZ: 255/35 ZR19

In če dam jaz platišče recimo 19x8.5 et31 namesto 19x8 ET33,(original nameščene v tovarni) živ bog ne more ugotovit da ni original.

Gume morajo biti točno takšne dimenzije kot so vpisane, nič ožje nič višje itd... za hitrostni razred pa se govori da je lahko manjši za do 2 razreda, tudi v zakonu piše takole:
"To pa ne velja za zimske pnevmatike. Dodatek k pravilniku namreč določa, da mora simbol kategorije hitrosti zimske pnevmatike ustrezati hitrosti, ki je ali večja od največje konstrukcijsko določene hitrosti vozila (ki jo določi proizvajalec vozila) ali ni manjša od 160 km/h (ali oboje).

Če je vseeno največja konstrukcijsko določena hitrost vozila (ki jo določi proizvajalec vozila) večja od hitrosti, ki ustreza simbolu kategorije hitrosti zimskih pnevmatik, mora biti v vozilu na vidnem mestu pritrjena opozorilna nalepka z določeno največjo hitrostno zmogljivostjo zimskih pnevmatik.

Povedano enostavno: na vseh avtomobilih je dovoljeno uporabljati zimske pnevmatike najmanj hitrostnega razreda Q (do 160 km/h) ali več (R, S, T, H, V, …), vendar mora biti v avtu nalepka, ki voznika opozarja na največjo dovoljeno hitrost vožnje glede na hitrostni razred pnevmatik."

Pri nas še teh nalepk nisem zasledil, avti iz tujine pa jih pogosto imajo.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Napisal/-a whitee Sr jul 31, 2024 3:57 pm

Če je platišče originalnega izgleda, ne izstopa preveč iz vozila, tudi za drugo znamko, se mogoče da recimo rešiti z sredinskimi pokrovčki vozila, na katerem bodo. Še vedno NI izpravno, je pa seveda dosti manj možnosti, da kdo to opazi, v tem primeru tudi zavarovalnica. Razen če bodo recimo pri nesreči šli gledat zadnji del krakov, kjer pa piše, za katero vozilo je platišče namenjeno.
Če pa daš homologirat aftermarket platišča, pa piše zraven proizvajalec platišč.

Pač, vse to je bedarija, veliko držav, tudi evropskih nima tega predpisa, ampak žal je tako. Po eni strani smo lahko srečni, ker imajo recimo v Avstriji in Nemčiji še strožje predpise.

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Sr jul 31, 2024 5:25 pm

whitee je napisal/-a:Razen če bodo recimo pri nesreči šli gledat zadnji del krakov, kjer pa piše, za katero vozilo je platišče namenjeno.

Kje?

feltna.jpg

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Napisal/-a whitee Sr jul 31, 2024 7:59 pm

Ponavadi imajo vsa platišča na notranji strani. Je treba pogledat malo od bližje. Pri originalih je velikokrat namesto napisa kar logo znamke.

Kaj maš to neoriginal platišče?
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov