Novice

1.100 polnilnih ciklov: ne Kitajcem, baterijski preboj uspel Izraelcem

Izraelsko razvojno podjetje StoreDot nadaljuje z razvojem svojih hitro polnilnih baterijskih celic XFC. Eden izmed ključnih tehnoloških prebojev se je zgodil pred nekaj dnevi, ko so na baterijski celici v pomanjšani obliki opravili kar 1.100 polnilnih ciklov. Kot sporoča komercialno ime baterijskega paketa “100in4” bo možno z uporabo hitrega polnjenja njihovo baterijo v štirih minutah napolniti za 100 milj (160 kilometrov) dosega. Kot pravijo pri StoreDot, bodo na serijsko proizvodnjo pripravljeni leta 2026.

Pri podjetju so ponosno zapisali, da so dosegli 1.100 polnilnih ciklov pri prototipni bateriji prej, kot so to načrtovali. Po trenutnih predvidevanjih bo imela baterija pred začetkom serijske proizvodnje energijsko gostoto 340 vatnih ur na kilogram mase. Kemična sestava celic na katodi je določena kot “NMC9xx”, medtem ko je na anodi na osnovi silicija.

Dolga pot do serijske proizvodnje

Kot ponavadi, so tudi pri StoreDot razvojne rezultate objavili glede na pridobljene laboratorijske rezultate na prototipnih celicah v zelo majhnem formatu. Pridobljeni rezultati sicer ne morejo biti sorazmerno privzeti na bistveno večjo baterijo z večjim število celic. Pri StoreDot so rezultate dobili na celici z zmogljivostjo 3 amperske ure, kar pomeni, da je praktično neuporabna za uporabo v avtomobilski industriji.

Oznaka “100in4” daje vedeti, da bodo to baterijsko tehnologijo uporabijo pri celici z zmogljivostjo 140storedot-2022-05-min-1400x700 amperske ure. Ko bodo opravili teste na točno tej celici, bodo tudi rezultati veliko bolj primerljivi in uporabni.

“Čeprav je to zgodnji prototip in še vedno obstajajo izzivi, ki jih je treba premagati, smo lahko, glede na naše izkušnje z brezhibnim povečanjem stopnje od celice 3Ah do >100Ah EV v nekaj mesecih, optimistični,” je povedal Doron Myersdorf, izvršni direktor StoreDot. “Verjamemo, da naš načrt utrjuje trajnostno, praktično in preizkušeno pot do zagotavljanja izjemno hitrega polnjenja, ki bo pospešilo množično uvedbo električnih vozil. Še vedno prehitevamo načrtovane mejnike, ko nadaljujemo svojo pot h komercializaciji.”

Pri StoreDot so marca 2022 začrtali tehnološki razvoj baterij z oznako “100inX”. V prvi fazi, do leta 2024, so nameravali razviti baterijo “100in5” – v petih minutah pridobiti za 100 milj oziroma 160 kilometrov dosega. Za leto 2028 bi morala biti pripravljena tehnologija “100in3”. V tem primeru naj bi postale ključne za doseganje hitrega polnjenja baterije z elektrolitom v trdnem stanju, energijska gostota bi se povečala na 450 vatnih ur na kilogram mase, čas polnjenja za novih 160 kilometrov vožnja pa skrajšal na tri minute.

Avtomobilizem.com (Vir: Electrive. Foto: StoreDot)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zbogom prstni odtisi, prihajajo neopazni zasloni
Novosti evropske palete modelov Dacia