Novice

2008 DKR: Neizprosni lev na osvajalskem pohodu po novih ozemljih

Prepoznavno peugeotovski, mišičast in živalski Peugeot 2008 DKR ima vse atribute zmagovalca z neizprosnim apetitom. Za volanom tega po meri narejenega in impresivnega avtomobila se bosta Carlos Sainz in Cyril Despres odpravila na naslednji reli Dakar skupaj z moštvom Team Peugeot Total.

Tri tedne po odmevni napovedi sodelovanja med Peugeotom, Red Bullom in Totalom na reliju Dakar 2015, je avtomobil, ki bo nosil barve moštva, končno razkril svoje težko pričakovane obline. Po videzu je očitno, da je avtomobil v sorodu z najnovejšim crossoverjem znamke Peugeot. Toda zaradi pogojev tekmovanja je 2008 DKR bolj mišičast in na splošno v vseh svojih proporcih ekstremen. Ta spektakularna linija je plod tesnega sodelovanja med oblikovalskim oddelkom pri Peugeotu ter razvojnim oddelkom Peugeot Sport. Primerjava s serijsko izvedenko je presenetljiva!

Pri oblikovanju linije avtomobila se nismo zgolj poigravali s slogom. Na agresivno obliko avtomobila 2008 DKR so seveda vplivali neizogibni tehnični pogoji, kot potrjuje projektni vodja pri Peugeot Sportu, Jean-Christophe Pailler: “Oblikovalskemu oddelku smo posredovali zelo natančen seznam tehničnih specifikacij, v katerem smo določili temeljne mere, prostornino notranjosti, velikost koles, hod nihanja vzmetenja ter aerodinamične podatke, pridobljene v simulacijah”.

S tem namenom je razvojni oddelek Peugeot Sport moral že zelo zgodaj sprejeti eno temeljnih odločitev. Kakšen pogon naj ima ta tekmovalni avtomobil? Naj uporabimo pogon 4 x 4 ali pogon na en par koles? Določila pravilnika so takšna, da ta faktor pogojuje dva pomembna parametra avtomobila: “Opravili smo zelo natančno analizo prakse v vzdržljivostnem reliju. Zelo natančno smo ovrednotili adute različnih možnosti ter ubrali pristop, ki se zelo razlikuje od pristopa naših tekmecev. Ob upoštevanju sposobnosti prečkanja ovir in vožnje v pesku, ki jih ponuja pogon na dve kolesi, smo se na koncu odločili za to rešitev. To nam je omogočilo, da smo uporabili večja kolesa in predvideli večji hod nihanja vzmetenja”. Neposredna posledica: 2008 DKR ima 37-palčne pnevmatike Michelin, ki v premeru merijo skoraj 94 cm!

Ti podatki so seveda še posebej vplivali na delo Peugeotovih stilistov. Ekipa štirih ljudi se je strastno spopadla s tem izzivom, da bi dala obliko avtomobilu, ki se bo kmalu soočil s pastmi vzdržljivostnih relijev: “Najtežje je bilo pretvoriti slogovne smernice, da bi jih lahko uporabili na tehnični osnovi z zelo drugačnimi zahtevami, ki jih narekuje negostoljuben teren,” pojasnjuje Giovanni Rizzo, stilist za zunanjost avtomobila 2008.

“Na voljo smo imeli dva možna pristopa: vzeti serijski 2008 in mu dodati posamezne dele ali pa iskati navdih pri vodilnih motivih 2008 in narisati nov avtomobil ob upoštevanju danih omejitev. Mi pa smo se odločili narediti naslednje: reinterpretacijo avtomobila 2008! 2008 DKR na primer nima zadnjih vrat in je torej nekakšna vizija kupeja 2008.”

Na zadnji del tega bojevitega avtomobila je bilo precej enostavno umestiti slogovne poteze serijske izvedenke, sprednji del pa je bil trši oreh, je potrdil Michaël Trouvé, odgovorni za silhuete v Peugeotovem oblikovalskem oddelku: “Zaradi razlogov, povezanih s pogoji prečkanja ovir, s katerimi se naši vozniki srečujejo na športnih preizkušnjah, je vstopni kot zelo navpičen. To terja zelo kratek previs in zelo drugačen prednji sklop v primerjavi s serijsko izvedenko. Na srečo nam je tehnična ekipa resnično prisluhnila in je premestila določene elemente, ki bi nas lahko ovirali. Pustila nam je tudi nekoliko svobode, da smo lahko narisali takšen prednji del, ki bo čim bolj podoben izrazu serijskega avtomobila 2008.”

Plod intenzivnega sodelovanja, ki je potekalo med septembrom 2013 in letošnjim januarjem, je spektakularen in navdihujoč videz avtomobila 2008 DKR, ki je povsem drugačen od vseh ustaljenih pristopov v vzdržljivostnem reliju. Carlos Sainz je že sedemkrat tekmoval na reliju Dakar pod okriljem Red Bulla, tako z vozili s pogonom na dve kolesi kot s takšnimi na štiri, zato že na pamet pozna vse tehnične omejitve in zahtevne južnoameriške etape. Novi avtomobil ga je povsem navdušil: “Filozofija avtomobila 2008 DKR je resnično radikalna in prinaša številne nove ideje. Avtomobil je povsem drugačen od vseh ostalih avtomobilov s pogonom na en kolesni par. Je resnično zelo kompakten, kar je zelo zanimivo. Potem ko sem na zadnjih dveh relijih Dakar vozil avtomobil s pogonom na dve kolesi, sem prepričan, da je to tekmo mogoče dobiti s to tehnično rešitvijo. Seveda to pomeni, da je treba skonstruirati zelo poseben avtomobil, ki se bo dobro obnesel na vseh vrstah podlage. Prepričan sem, da imajo pri Peugeot Sportu vse potrebno znanje in izkušnje, da bodo to dosegli. Gotovo bodo uporabili ustrezno tehnologijo in opravili vse potrebne posege. Vse skupaj bo edinstven tehnični izziv, ki bo stimulativen za celotno moštvo.”

Še preden zarjovijo njegovi mehanski deli, ki so trenutno še dobro varovana skrivnost, in preden se poda na kilometre prašnih cest v barvah znamk Red Bull in Total, je 2008 DKR s svojo dih jemajočo silhueto že postal senzacija.

Vir: Peugeot

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
DS 6WR: divji in prefinjen avtomobil
Tavares se v dirko vrača s tremi znamkami in 26 modeli