Novice

8. maja na aveniji Champs-Élysées ne bo avtomobilov

Pariški politiki so v preteklosti že nekajkrat eksperimentirali z izgonom vozil iz strogega mestnega središča, vendar z mešanimi rezultati.

V mestu so v želji prepolovitve prometa že uvedli 24-urno prepoved vožnje avtomobilom s sodimi registracijami, načrtovali so tudi prepoved vožnje starejšim vozilom. Novi načrt prinaša enega najbolj drastičnih ukrepov, saj bodo na 8. maja za promet zaprli enega najbolj slavnih bulvarjev v Parizu, Champs-Élysées.

Mestni uradniki želijo iz mestnega središča do leta 2020 izgnati vsa dizelska vozila, stvari pa zna pospešiti vse večje onesnaženje, ki močno vpliva na zdravje prebivalcev. Uslugo jim dela tudi izbruh afere Dieselgate, kjer se raziskave širijo tudi na francoske proizvajalce. Skupino PSA so nedavno v obratih Saint-Ouen, Velizy, La Garenne-Colombes, Carrieres-sous-Poissy in Montbeliard obiskali preiskovalci  nacionalnega Generalnega direktorata za konkurenco, potrošnike in boj proti goljufijam (DGCCRF).

Tako kot predhodne prepovedi prometa, bo tudi prihajajoča trajala en dan, vendar bodo avenijo Champs-Élysées za en dan zaprli vsak mesec. Dan brez vozila v Parizu so prvič izvedli v septembru, kjer so vsem zasebnim neelektričnim vozilom prepovedali vstop v staro mestno jedro. Anne Hidalgo, županja Pariza, je nepopustljiva in želi, da bi se ukrep nekoč razširil na celotno mesto. V študiji so odkrili, da so se ob dnevu brez avtomobila emisije NOx zmanjšale od 20 do 40 odstrotkov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Grahamvphoto.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota s še bolj živahno izvedenko Aygo X-Cite
Volkswagen je predstavil nov 1,5-litrski agregat TSI