Novice

Volkswagen je predstavil nov 1,5-litrski agregat TSI

Volkswagen je razkril večino podatkov o novi generaciji 1,5-litrskega bencinskega agregata TSI.

Agregat s kodnim imenom EA211 bo prvotno na voljo v dveh različno močnih izvedenkah s 96 in 110 kilovati. Med številnimi novostmi velja izpostaviti predstavitev novega turbopolnilnika z variabilno geometrijo lopatic. To tehnologijo smo do sedaj videli le pri bencinskih agregatih dražjih modelov,  na primer pri Porscheju 718 Boxster in 911 Turbo.

Novi 1.5 TSI ponuja v primerjavi s predhodnikom, 1,4-litrskim agregatom z 92 kilovati moči, do 10 odstotkov nižjo povprečno porabo. Po zagotovilih nemškega proizvajalca vozil naj bi se razlika videla v vsakodnevnih razmerah in ne le na testnem krogu.

Štirivaljnik s 96 kilovati se predstavi z 200 njutmetri navora, ki so na voljo vse od 1.300 do 1.800 vrtljajev na minuto. Žal so zaenkrat pri Volkswagnu še skrivnostni glede navora pri močnejšemu agregatu.

Kompresija je zdaj relativno visoka, 12.5:1, agregat pa deluje v Millerjevem zgorevalnem ciklu. Obloge cilindrov v aluminijasti motorni gredi so pri močnejši različici oblečene z atmosferskim plazma sprejem (APS), ki znižuje trenje na batnih obročkih in povečuje odajanje toplote v primerjavi z železno glavo motorja.

S prilagajanjem kota ventilov in zgorevalne komore so do popolnosti izkoristili Millerjev cikel. Izpušni zbiralnik je še vedno integriran v glavi motorja, pri vseh različicah pa bo zdaj na voljo izboljšana deaktivacija cilindrov.

Volkswagen bo prvič uporabil četro generacijo sistema z direktnim vbrizgom, ki je nastavljen za delovanje pri 350 barih. Višji tlak prinaša znatno zmanjšanje emisijskih delcev.

Novi EA211 bo prvič nameščen v modelih Volkswagen Golf, Škoda Octavia, Seat Leon in Audi A3.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Volkswagen je predstavil nov 1,5-litrski agregat TSI"


Gosic
6 leta 5 meseci nazaj

Pri Volkswagnu enostavno znajo. S ponudbo all inclusive se bo lepo pometlo z goljufanjem pri izpuhih in bo volk sit in koze (ovce?) cele (srečne?).

Nejko87
6 leta 5 meseci nazaj

Še plovec v karter, dodaten rezervoar olja, ter avtomatsko doziranje motornega olja naj naštimajo…

mrtwelvetrees
6 leta 5 meseci nazaj

Se strinjam, imeli so probleme na 1,2 in 1,4 TSI motorjih, in jih niso dokončno rešili, če pa bodo tudi problemi s tem motorjem, si bodo zabili žebelj v krsto.

yashica
6 leta 5 meseci nazaj

Pozabil si dodati še 1.8 TSI, ki je imel težave z bati in prekomerno porabo motornega olja, lastniki so pa na servisih prepogosto poslušali zgodbice, da gre za karakteristiko TSI-jev in je tako visoka poraba olja normalna (pač popijejo malo več olja od ostalih!), kljub temu, da je bil v začetku leta 2012 izdan TPI o menjavi faliranih delov – batov + ojnic.

pleomax
6 leta 5 meseci nazaj

V bistvu si ne bodo,ker so v Sloveniji in tudi drugod mahnjeni na znamko in to kar si je vw ustvaril v časih golfa 2,velja za veliko ljudi tudi danes. In sicer vw je najboljši,je prava znamka,zanesljiva…v glavnem je DAS AUTO. Druge znamke imajo lahko pol okvar manj,pa se jih ne bo tako cenilo. Zakaj? Ker je navada železna srajca. Samo poglejmo si primer goljufanja s porabo pri vw in mitsubishiju. Vw je veliko bolj goljufal,pa se mu je prodaja baje celo zvečala,mitsubishiju pa že prepolovila samo zato,ker so gume malo bolj napumpali in s tem je bila poraba manjša. Pa ne samo to. Obstaja opcija,da celo propadejo. Kje je tu pravica? Ni je…

Bucko99
6 leta 5 meseci nazaj

Naj dajo 6 let in 200 km garancije na motor.

pskoda
6 leta 5 meseci nazaj

Naj dajo 10 let garancije samo kaj ti bo, če si več na servisu se prerekaš z njimi kot v avtu.
Če bi bil avto narejen kot je treba je osnovna 2 letna garancija več kot dovolj

yashica
6 leta 5 meseci nazaj

Pravijo, da gre v tretje rado, nisem pa 100%, če to velja tudi pri VW-ju. V preteklosti se na lastnih napakah niso ali niso želeli nič naučiti, napake so pa tako v veliki meri plačevali lastniki sami oziroma jih še vedno plačujejo.
Upam, da so tokrat naredili temeljit rez in prihranili bodočim lastnikom živce in luknje v denarnicah, sebi pa kakšen glas kritike manj.

Bucko99
6 leta 5 meseci nazaj

Moč je 96 KW, ne 91

 
8. maja na aveniji Champs-Élysées ne bo avtomobilov
Ruski tajkun postal 99-odstotni lastnik Nürburgringa