Novice

ADAC – nagrada “rumeni angel” 2013 za Volkswagen

Nemški avtomobilski klub ADAC je danes v Münchnu podelil nagrade “rumeni angel” za leto 2013. Žirijo je najbolj navdušil Volkswagen s svojim učinkovitim 3-valjnim motorjem na zemeljski plin, za katerega je prejel nagrado v kategoriji “inovativnost in okolje”. S tem je ponovil lanski uspeh. Leta 2012 je Volkswagen “rumenega angela” v tej kategoriji prejel za funkcijo večnaletnega zaviranja.

Nagrado je v imenu družbe Volkswagen prevzel Hubert Waltl, ki je kot član uprave odgovoren za proizvodnjo in logistiko. Ob tej priložnosti je dejal: “Cilj družbe Volkswagen je, postati volumenski avtomobilski proizvajalec, ki ponuja najinovativnejše rešitve. Zato sem izjemno ponosen in vesel, da smo ‘rumenega angela’ osvojili prav v kategoriji ‘inovativnost in okolje’. Ta nagrada potrjuje, da smo na pravi poti.”

Volkswagen bo v okviru prizadevanj za globalno zmanjšanje emisij CO2 v prihodnje v svojo modelsko paleto vključeval vse več vozil z alternativnimi pogoni. Ponudbo bo najprej razširil z modelom eco-up!. Njegov 1,0-litrski 3-valjni motor, ki uporablja izključno zemeljski plin, razvije moč 50 kW (68 KM) pri 6.200 1/min, največji navor 90 Nm pa je na voljo pri 3.000 1/min. Volkswagen eco up! od 0 do 100 km/h pospeši v 15,3 sekundah in doseže največjo hitrost 165 km/h. Po novem evropskem voznem ciklusu znaša poraba goriva samo 2,9 kg zemeljskega plina na 100 km, kar ustreza emisiji 79 g CO2 na km. S takšno porabo in ob trenutnih cenah goriva je eco up! “3-evrski avto”.

Novi 3-valjni motor na zemeljski plin je član družine motorjev

EA 211, katere razvoj je tesno povezan s Volkswagnovim modularnim prečnim sistemom (MQB). Pri razvoju motorja je bila v ospredju kompaktna in hkrati lahka konstrukcija. Rezultat drugega cilja – doseči maksimalne sinergije in kratke montažne čase v koncernskih tovarnah po vsem svetu – so jasno strukturirani moduli, ki pa se pri vseh pomembnih funkcijskih elementih razlikujejo glede na posamezne zahteve.

Najpomembnejši cilji pri razvoju 3-valjnega motorja ter vseh ostalih motorjev družine EA 211 so bili:

– aluminijast blok motorja z ulitimi tekalnimi pušami iz sive litine,
– majhna masa ročične gredi, batov in ojnic, kompakten
premer glavnih in ojničnih ležajev.
– izpušni zbiralnik, integriran v 4-ventilski glavi motorja,
– lahek, a tog modul pogona ventilov za uležajenje
odmikalni gredi,
– pogon odmikalnih gredi z zobatim jermenom in aktiviranje
ventilov z valjčnimi nihajnimi ročicami,
– nov modul črpalke za hladilno tekočino z integriranim dvokrožnim hlajenjem,
– zamik sesalnih odmikalnih gredi za dobro elastičnost v spodnjem območju števila vrtljajev.

Novi kompaktni 1,0-litrski motor, ki je v celoti izdelan iz aluminija in ima po štiri ventile na valj, se lahko pohvali z majhno maso in majhnim trenjem. Vsi drsni ležaji imajo manjši premer. Vse gredi so zatesnjene navzven, in sicer z radialnimi tesnilnimi obročki z manjšim trenjem. Pogon ventilov aktivirajo valjčne nihajne ročice z manjšim tornim uporom. Odmikalne gredi poganja zobati jermen s protiprašno zaščito. Jermen ne zahteva vzdrževanja in zdrži celotno življenjsko dobo vozila.

Zamik sesalnih odmikalnih gredi omogoča za vsako obremenitev in število vrtljajev optimalne krmilne čase in s tem povečuje stopnjo učinkovitosti motorja. Dvokrožni hladilni sistem in integrirani tekočinsko hlajeni izpušni zbiralnik omogočata kratko ogrevalno fazo motorja, ki tako hitro doseže optimalno delovno temperaturo.

Trgovci naročila za Volkswagen eco up! zbirajo že od novembra 2012, serijska proizvodnja pa je stekla decembra 2012.

Vir: Volkswagen

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ali novi Ford B-MAX ‘prenese’ otroke?
Posodobitev modelnih serij BMW za pomlad 2013