Novice

Ameriški raziskovalci so razvili kovino prihodnosti

V zadnjih nekaj letih so ogljikova vlakna s svojimi lastnostmi postala najbolj zaželen material v avtomobilizmu, saj so izredno lahka, a obenem nudijo dobršnjo mero trdnosti. Z njihovo pomočjo proizvajalci vozil lahko prihranijo na masi in posledično znižajo povprečno porabo svoji vozil.

Žal je njihova proizvodnja v velikih količinah zapletena, razcvet pa preprečuje še visoka nakupna cena. Zato se zdaj ogljikova vlakna pojavljajo predvsem v dražjih vozilih, kot je naprimer karbonsko jedro v novi BMW seriji 7, in v dirkalnih avtomobilih. Raziskovalci z Univerze v Kaliforniji (Henry Samueli School of Engineering) zatrjujejo, da so razvili novo kovino, ki je podobna ogljikovih vlaknom – lahka in neverjetno trdna.

V reviji Nature so objavili članek, kjer raziskovalci trdijo, da je nova kovina sestavljena iz magnezija, ki je prežet z gosto in enakomerno razpršitvijo nanodelcev keramičnega sicilijevega karbida. Končna mešanica je sestavljena iz okoli 14-ih odstotkov silicijevega karbida in 86-ih odstotkov magnezija.

Magnezij se, zaradi svoje nizke mase, že danes množično uporablja v avtomobilski industriji, a je v takšni obliki preveč lomljiv. Ravno obratno naj bi bila nova kovina izredno trdna in lahka, krasilo pa naj bi jo najboljše razmerje med maso in trdoto. Prvi prototip je v začetnih testiranjih preživel rekordne meje trdnosti. Tako je v trenutku postal glavni kandidat za uporabo v letalstvu, avtomobilski industriji in vesoljskemu programu, raziskovalci pa pravijo, da bi se lahko izkazal tudi pri mobilni elektroniki in biomedicinskih napravah.

Uporabljene materiale lahko najdemo kjerkoli, najtežje je bilo najti način, da se delci razpršijo in stabilizirajo nanodelce, medtem ko je bil magnezij v staljenem stanju. Uspeh so raziskovalci potrdili še s prilagoditvijo industrijskega postopka, ki se lahko razširi na različne materiale.

Najverjetneje bo minilo še kar nekaj časa, preden bo nova kovina prišla v produkcijska vozila, na koncu pa bo o njeni usodi odločala tudi cena.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: UCLA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audijeva terenska družina bo bogatejša za nov model Q2
Za nami prelomno leto, pred nami novi izzivi