Novice

Android Auto in Apple CarPlay varnejša v primerjavi s sistemi proizvajalcev avtomobilov

Ameriška neprofitna prometna organizacija za varnost v prometu (AAA Foundation for Traffic Safety) je po zadnji seriji raziskav prišla do ugotovitve, da sta sistema Android Auto in Apple CarPlay varnejša za uporabo v prometu od nekaterih sistemov, razvitih s strani avtomobilskih proizvajalcev.

Glede na to, da se naši avtomobili vse spreminjajo v visoko tehnološke igračke, je na mestu vprašanje, kakšno potencialno nevarnost prinaša raba tovrstnih pomagal med vožnjo. Zato so se pri ameriški neprofitni organizaciji AAA odločili, da preverijo uporabnost teh sistemov tudi z vidika varnosti, pri čemer so primerjali različne multimedijske sisteme, ki so v uporabi v avtomobilih.

Ugotovili so, da sta Android Auto in Apple CarPlay v primerjavi s tradicionalnimi multimedijskimi sistemi proizvajalcev hitrejša pri izvajanju zahtevnejših nastavitev, sama vzpostavitev telefonskega klica pa je 5 sekund (24 odstotkov) hitrejša. Pri nastavitvah usmerjanja sta se pokazala kar 31 odstotkov (15 sekund) hitrejša. Mogoče se to ne zdi veliko, vendar je vsaka sekunda dejavnosti, ki odvrača voznikovo pozornost s ceste, lahko potencialno kriva za nastanek nesreče.

Kot pojasnjujejo v AAA se namreč pri voznikih, ki za več kot dve sekundi odvrnejo pogled s ceste, podvoji tveganje za nastanek nesreče. Pri tem so poudarili, da zmanjšana pozornost med vožnjo na ameriških cestah letno zakrivi kar 3.500 smrtnih žrtev in več kot 390.000 poškodb.

Za potrebe raziskave so uporabili pet različnih vozil, pretežno bolj znanih na ameriškem trgu (Honda Ridgeline, Ford Mustang, Chevrolet Silverado, Kia Optima in Ram 1500) ter primerjali njihove multimedijske sisteme s sistemoma Android Auto (v telefonih LG K7 in Google Pixel 2) in Apple CarPlay (v telefonu iPhone 7). V sodelovanju z raziskovalci univerze v Utahu so ugotovili, da sistemi, razviti s strani avtomobilskih proizvajalcev, pri uporabi v primerjavi s sistemoma Android Auto in Apple CarPlay zahtevajo precej višji nivo pozornosti.

Seveda pa pri AAA poudarjajo, da uporaba vseh novodobnih tehnologij ne glede na razlike med njimi med vožnjo prekomerno odvrača pozornost in povečuje možnost za nesrečo, zato priporočajo, da se vsaj zahtevnejših nastavitev ne lotevamo med vožnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: AAA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Aston Martin DBS Superleggera je uperjen v 812 Superfast
Ljubljana: spontana prometna pravila