Novice

Aston Martin DBS Superleggera je uperjen v 812 Superfast

Angleži so pripravili novo super močno in super lahko cestno-dirkaško poslastico, ki ima na tarči Ferrarijev avtomobil presežnikov 812 Superfast.

Za vse, ki se jim zdi DB11 z dobrimi 600 »konji« preveč mehkužen in podhranjen, so Angleži pripravili še ostrejšo zpeljanko DBS Superleggera. Efektivno gre pri njem za duhovnega naslednika Vanquisha S. Pri njem sicer niso šli v pretirane skrajnosti klestenja mase z odstranitvijo vsega, kar ni nujno potrebno za dirkaško vožnjo, saj je še naprej opremljen z vsem danes pričakovanim udobjem. Posledično je avto od DB11 sicer res lažji za približno enega povprečnega odraslega Angleža (natančno 72 kilogramov), a pomeni to še vedno, da pokaže tehtnica lastno maso skoraj 1,7 tone.

Izhajajoč iz DB11 je tudi dvoturbinski 5,2-litrski V12, ki pa po zaslugi novo nastavljene motorne elektronike ter bolj prostopretočnega izpušnega sistema s skupno štirimi zaključki na zadku razvija zdaj že največ 725 konjskih moči pri 6.500 vrt/min in kar 900 Nm navora. Slednji je, mimogrede, na voljo v širokem območju od 1.800 do 5.000 vrt/min.

Pogonska sila se prenaša od motorja v nosu in menjalnika, nameščenega ob zadnji osi, skozi kardansko gred iz ogljikovih vlaken. Menjalnik je osemstopenjski, samodejni in iz hiše ZF, pogon pa standarden (beri: na zadnji par koles). Tako motoriziran DBS Superleggera pospeši do stotice v vsega 3,4 sekundah, od 80 do 160 km/h rabi v četrti prestavi vsega 4,2 sekunde, sape za pospeševanje pa mu zmanjka šele pri 340 km/h.

Za učinkovito prenašanje pogonske sile in nenazadnje tudi ustavljanje izstrelka so zadolžene posebej za Aston Martin razvite pnevmatike Pirelli P-Zero mer spredaj 265/35 R 21 in 305/30 R 21 zadaj. Za ustavljanje poskrbijo 410-milimetriska »keramična« izdatno zračena zavorna koluta spredaj in ravno tako iz vseh strani naluknjana 360-milimetrska »keramična« koluta zadaj.

Prilagodljivo podvozje je v primerjavi z različico DB11 AMR, ki je neke vrste vmesna opcija med DB11 in DBS Superleggera, znižano za pet milimetrov, ima Superleggeri specifično kolesno geometrijo in blažilnike z v osnovi povečano togostjo. Za učinkovitejši prenos pogonske sile na podlago bodo poskrbeli še mehanska zapora diferenciala ter sistem vektoriranja navora.

Cena? Drobiž! Od konca 2018 naprej vam ga bodo (v Nemčiji) izročili v zameno za najmanj 274.995 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Aston Martin DBS Superleggera je uperjen v 812 Superfast"


pskoda
5 leta 9 meseci nazaj

Spredaj ima prevelika “usta” drugače pa zelo lep in tudi z sedežem nič ne manjka

tha_man
5 leta 9 meseci nazaj

zgleda vesel ko miata 🙂

5 leta 9 meseci nazaj

No ja, sedeže bom jaz naročil drugačne.

5 leta 9 meseci nazaj

Hm, dvema očitno ni všeč, da bom naročil drugačne sedeže 🙂

Firediver
5 leta 9 meseci nazaj

Pluse boš dobil, ko ga boš kupil in predstavil v galeriji..s sedeži po tvoji želji seveda!

5 leta 9 meseci nazaj

A je to zdaj kakšen nov predpis, da morajo imeti ljubitelji avtomobilizma vgrajen filter za humor?

 
Audi A4 z manjšimi lepotnimi popravki
Android Auto in Apple CarPlay varnejša v primerjavi s sistemi proizvajalcev avtomobilov