Novice

Aston Martin bo pripravil serijo 25 legendarnih dirkalnikov DB4 GT

Aston Martin se priključuje trendom oživljanja legendarnih avtomobilov z izdelavo omejene serije 25 primerkov novodobnih DB4 GT. Prvotno so športno legendo izdelovali med leti 1959 in 1963, že takrat pa se je DB4 GT zapisal v britansko zgodovino kot eden najmočnejših avtomobilov.

V kratkem obdobju so izdelali vsega 75 primerkov GT4 GT, ki je bil lažji in močnejši od običajnega modela GT4. Za volanom enega izmed njih je Stirling Moss leta 1959 zmagal na dirki v Silverstonu.

Gre za izredno redek model z resnično bogato zgodovino. V prvi seriji so izdelali le 8 primerkov, ki so imeli manjšo maso in jih bodo zdaj uporabili kot osnovo za nadaljevanje serije. Pri podjetju so sporočili, da jih bodo sestavljali v obratu Newport Pagnell v Angliji, kjer je že desetletja sedež podjetja. Tam se nahaja tudi Aston Martinov oddelek za zgodovinska vozila. Prav nadaljevalna serija DB4 GT  je razlog, da bodo v Newport Pagnellu, prvič po letu 2007, ko so prenehali s proizvodnjo modela Vanquish S, ponovno pričeli izdelovati vozila. Hkrati pa je bila prav tu izdelana prva serija osmih vozil DB4 GT.

Novi primerki bodo nosili številke VIN, ki nadaljujejo niz oznak z izvirne serije vozil, izdelanih v letu 1963. Poganjal jih bo vrstni šestvaljnik s tremi dvojnimi vplinjači Weber, ki ga je zasnoval Tardek Marek in bo imel 243 kilovatov moči. Kljub temu, da je agregat enake zasnove kot originalni agregat, bodo pri Aston Martinu vse naredili od začetka, motor pa bodo ulili pri dobavitelju, ki skrbi za izdelavo motorja iz DB11. Dodatno bodo vanje namestili sodobne elemente, kot je varnostna kletka s potrdilom zveze FIA, gasilni aparat in varnostne pasove. Končna masa se bo ustavila na 1.230 kilogramih.

V novodobni reinkarnaciji bo nameščen 4-stopenjski ročni menjalnik David Brown. Celoten avtomobil bo slonel na cevni strukturi z neodvisnim sprednjim vzmetenjem in zadnjim vzmetenjem Watts. Rezervoar goriva bo, zaradi dirkalnih genov, vase sprejel 136 litrov.

Izdelali bodo le 25 dirkalnikov, s katerimi bodo v naslednjih dveh letih kupci lahko sodelovali v mednarodnem vozniškem programu in obiskali dirkališča, kot je Yas Marina. Lastnike bodo učili sloviti vozniki, kot je Darren Turner, ki je dosegel nekaj zmag v Le Mansu.

Cena? Okoli 1,9 milijona dolarjev. Aston naj bi prve primerke kupcem dostavil poleti 2017, ko se bodo pridružili retro trendu nadaljevanju zgodovinskih serij kot sta Jaguarjevi XKSS in E-Type Lightweight.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Aston Martin)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pravilno izgovarjate “Porsche”?
Poklon legendi: Volvo P1800