Novice

Jaguar z novodobno reinkarnacijo modela XKSS D-Type

Jaguar je v začetku leta oznanil, da bodo izdelali devet primerkov modela XKSS D-Type s katerimi bodo nadomestili devet primerkov, ki so bili uničeni v požaru v obratu Browns Factory leta 1957. Prvi bo predstavljen novembra na avtomobilskem salonu v Los Angelesu.

Po skoraj šestdeset letih bodo manjkajočih devet ročno izdelali v novem Jaguarjevem oddelku v Warwicku in pri izdelavi upoštevali identične specifikacije, ki so zaznamovale originalne modele v letu 1957. S ceno okoli milijona funtov je zelo omejena serija na voljo izključno izbrani skupini zbirateljev in kupcev. Še podatek, če so vas zasrbele dlani – vseh devet primerkov je že prodanih.

”XKSS zavzema unikatno mesto v Jaguarjevi zgodovini in je avtomobil, po katerem zaradi njegove ekskluzivnosti in nezmotljivega dizajna hrepenijo zbiralci po celem svetu,” je dejal Tim Hannig, vodja Jaguarjevega oddelka za klasična vozila. ”Jaguarjeva visoko izobražena ekipa inženirjev in tehnikov bo črpala iz desetletij znanja in zagovotila, da bo vsak izmed devetih avtomobilov popolnoma avtentičen in obdelan do najvišje možne kvalitete. Naš nadaljevalni XKSS potrujejo našo zavezo k strasti in entuziazmu Jaguarjeve barvite preteklosti s ponujanjem neverjetnih avtomobilov, servisa, delov in izkušenj,” je še zaključil.

Pri Jaguarju bodo znanje, ki so ga pridobili pri izdelavi modela Lightweight E-Type, uporabili pri izdelavi novih modelov.

XKSS je bila cestna različica dirkalnega modela D-Type, ki je bil sprva lansiran leta 1954. Sir William Lyons je leta 1957 sprejel odločitev in preoblikoval dirkalnik D-Type v cestno različico. Izdelali so 25 šasij, a jih niso nikoli prodali. Na zunaj so bile vidne manjše spremembe – višje vetrobransko steklo in dodatna potniška vrata. Pri izdelavi so obdržali 3,4-litrski agregat s 4-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi se počasi poslavlja od osemvaljne družine motorjev
BMW je v Nemčiji odprl povsem nov center za klasična vozila