Novice

Prvi Aston Martin DBR1 na dražbi prodan za rekordnih 22,5 milijonov dolarjev

Prvi izdelani primerek Aston Martinovega modela DBR1 so na dražbi RM Sotheby’s v okviru avtomobilističnega tedna v kalifornijskem Montereyu prodali za rekordnih 22,5 milijonov ameriških dolarjev. S tem si je priboril še eno lovoriko: je najdražji britanski avtomobil, kar so jih kadarkoli prodali na dražbi.

 

Prodani Aston Martin DBR1 iz leta 1956 je poseben iz več razlogov. Gre za prvi izdelani primerek v modelni seriji, kar je razvidno tudi iz vgravirane številke na ploščici v vozilu. V dolgoletni zgodovini so se za njegovim volanom zvrstili tudi Carroll Shelby, Roy Salvadori, Jack Brabham, Reg Parnell in Stirling Moss, ki je z njim leta 1959 zmagal na dirki 1000 kilometrov Nürburgringa. Z enakim (sestrskim) primerkom je Aston Martin v letih 1965-1958 tekmoval na dirki 24 ur Le Mansa ter leta 1959 zmagal.

Aston Martin z oznako DBR1/1 je eden izmed preostalih petih primerkov, ki je po zagotovilih strokovnjakov v najboljšem ohranjenem izvirnem stanju, kar si lahko ogledate tudi v obsežni fotogaleriji, za katero so poskrbeli pri avkcijski hiši RM Sotheby’s.

Z doseženo prodajno ceno 22,55 milijonov ameriških dolarjev je Aston Martin DBR1 na prvem mestu najdražjih zamenjal Jaguar D-Type, ki so ga lani na dražbi v Montereyu prodali za 21,78 milijonov dolarjev. Šlo je za primerek, ki je leta 1956 zmagal na vztrajnostni dirki 24 ur Le Mansa.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: RM Sotheby’s.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zanimiva sveža Mazdina patentna prijava
Rast prodaje križancev in SUV-jev zavira zniževanje izpustov toplogrednih plinov