Novice

Zanimiva sveža Mazdina patentna prijava

V začetku meseca je Mazda vzbudila pozornost z objavo o razvoju novih učinkovitih bencinskih agregatov Skyactiv-X s sistemom kompresijskega vžiga (HCCI), sveža patentna prijava pa razkriva, da imajo na zalogi še bolj zanimive ideje.

Ameriški patentni urad (US Patent and Trademark Office – USPTO) je na svoji spletni strani zabeležil Mazdino patentno prijavo za agregat z dvema turbopolnilnikoma in električnim kompresorjem, ki naj bi skrbel za moč v območju nizkih vrtljajev.

Ideja spominja na Volvov koncept pogonskega sklopa Drive-E, ki je združeval štirivaljni dvolitrski bencinski motor in tehnologijo Triple Boost v sistem s skupno močjo 335 kW. Po drugi strani Mazdina rešitev prinaša številne prednosti, med katerimi so izboljšane zmogljivosti in izničenje turbo luknje za sisteme z manjšo pogonsko močjo, glede izvedbe pa se že pojavljajo ugibanja, da bi se električni kompresor lahko napajal iz obstoječega znamkinega sistema regenerativnega zaviranja i-Eloop.

Ne glede na izvor napajanja je iz patentne prijave mogoče razbrati, da je sistem zasnovan za vozilo s pogonom na zadnji kolesni par, kar nemudoma ponuja asociacijo na visokozmogljivo izvedenko modela MX-5 ali morebitnega naslednika RX-8. A na žalost se le nekatere zanimive ideje iz patentnih uradov preselijo v proizvodnjo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Road&Track. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnov električni I.D. Buzz potrjen za proizvodnjo, ponovno
Prvi Aston Martin DBR1 na dražbi prodan za rekordnih 22,5 milijonov dolarjev