Novice

Atraktivna otvoritev reli sezone v Vipavski dolini

Prejšnji petek se je z uvodno večerno hitrostno preizkušnjo začel otvoritveni reli letošnjega državnega prvenstva, na katerem je v skupnem seštevku slavila posadka Turk-Kacin v Peugeotu 208 T16.

180421-Vip-6881Po prvih napovedih pred začetkom sezone je bilo jasno, da vsi tekmovalci, ekipe in ljubitelji relija že  komaj čakajo prvo preizkušnjo na koledarju dirk državnega prvenstva in z njo prve občutke glede letošnje razporeditve moči. Petkovo večerno hitrostno preizkušnjo, ki jo je začelo obetavnih 71 posadk, sta najhitreje zaključila Rok Turk in Blanka Kacin, branilca lanskega naslova državnega prvaka. Za njima se je na drugo mesto uvrstil Madžar Puskadi (Škoda Fabia R5), kot tretji najhitrejši pa je sledil Italijan Nucita (Fiat 124 Abarth).

Sončna sobota je bila za tekmovalce naporna, saj je od jutra do večera sledilo devet hitrostnih preizkušenj, med drugim trikrat za številne gledalce verjetno ena najbolj atraktivnih skozi Velike Žablje. Po zaključku preizkušenj sta v skupnem seštevku slavila Rok Turk in Blanka Kacin pred tremi italijanskimi vozniki – De Cecco (Hyundai i20 R5), Nucito (Fiatu 124 Abarth) in Zanonom (Peugeot 208 R5). Rok Turk po zaključku prvega relija v letošnji sezoni ni skrival veselja: “Vsekakor sem s prvim letošnjim nastopom izredno zadovoljen. Čez dolgo zimo nam je uspelo obdržati zmagovalno formo, tako dirkalnik kot celotna ekipa so delovali odlično. Le kaj je lepšega kot začeti novo sezono z zmago!”

reli vipavska skupniNa petem in šestem mestu sta sledila izkušena Peljhan (Mitsubishi Lancer Evo IX) in Humar (Peugeot 208 R2), do desetega mesta pa sta se v skupni razvrstitvi povzpela še dva slovenska voznika, Fakin (Peugeot 208 1.6 16V) in Novak (Opel Adam R2). Osmo ponovitev relija v Vipavski dolini je uspešno zaključilo 49 ekip.

Do sedme preizkušnje je dobro kazalo tudi Gregi Premrlu, potem pa je na delu, kjer proga zavije prek hitrostnih ovir, izgubil nadzor nad dirkalnikom in predčasno zaključil nastop z nevarnim prevračanjem. K sreči jo je skupil zgolj dirkalnik, na katerem je po prvih ocenah precej škode. Po prihodu v servisno cono je povedal: “Žal se nama z Vilijem tokrat ni izšlo za dober rezultat, čeprav sva si ga močno želela. Z njim bi bilo nadaljevanje sezone nekoliko lažje, zdaj pa bo potrebno še toliko bolj garati. Nesreče so žal del našega športa in k sreči sva tokrat oba ostala cela. Zelo sem hvaležen sotekmovalcem, ki so se zaustavili na kraju nesreče, da bi nama nudili pomoč. Pokazali so izjemno športnost, četudi so s tem pod vprašaj spravili svoj rezultat na reliju.”

V seštevku odprtega državnega prvenstva so na prvih petih mestih ekipe Turk-Kacin (Peugeot 208 T16), De Cecco-Campeis (Hyundai i20 R5), Peljhan-Verbič (Mitsubishi Lancer Evo IX), Humar-Cevc (Peugeot 208 R2) in Fakin-Fakin (Peugeot 208 1.6 16V). V diviziji I je po prvi dirki sezone na prvem mestu Martin Štucin (Škoda Felicia kit car), v diviziji III Aleš Zrinski (BMW M3), v najbolj konkurenčni diviziji II pa Aleksu Humarju sledijo Jernej Fakin, Tim Novak, Denis Mrevlje in Uroš Papež.

Državno prvenstvo se bo nadaljevalo čez mesec dni v Velenju (25.-26.5.2018).

Avtomobilizem.com (Vir: organizator, ekipe. Foto: organizator, Uroš Modlic.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tri nove Dacie Duster za prostovoljne gorske reševalce
Weyev koncept samovozečega SUV-a