Novice

Audi bo razširil ponudbo s prestižnim terencem Q8

Audi bo v prihodnje svojo modelno družino dopolnil s povsem novim, pregrešno dragim, terencem Q8, ki bo vstopil v proizvodnjo v naslednjih dveh letih.

V skladu z najvišjo številko v svojem imenu se bo zavihtel na sam vrh ponudbe vse bolj razširjene družine Q. Kot tekmece si je izbral BMW-ja X6, Mercedes-Benza GLE Coupe in Range Roverja Sport.

Q8 bo eden izmed sedmih novih športnih terencev, ki jih razvijajo pri nemškem proizvajalcu vozil in bodo zapeljali na ceste proti koncu desetletja. Pridružil se bo najnovejši pridobitvi modelu Q2, naslednikoma Q3 in Q5 ter povsem novim prihajajočim modelom Q1, Q4 in električnemu Q6, ki ga je napovedal koncept e-tron Quattro.

V Ingolstadtu se vse bolj usmerjajo v razvoj športnih terencev, še posebej po nedavnem poročilu, kjer so ugotovili, da vsak tretji prodan Audi prihaja iz družine Q. Q8 si bo arhitekturo delil z modelom Q7, prav tako pa bo proti koncu leta 2018 na voljo z enakimi motorji kot manjši brat. Na voljo bo tudi kot priključni hibrid, ki ga razvijajo skupaj s Porschejem.

Naboru tehnoloških novosti se bodo pridružili še številni povsem novi sistemi, ki jih pri Audiju razvijajo za četrto generacijo A8. Med njimi velja izpostaviti 48-voltni električni sistem, OLED zaslone in zadnjo generacijo avtonomne tehnologije.

Viri znotraj podjetja so potrdili, da bo Q8 po velikosti zelo podoben modelu Q7, Marc Lichte, vodja oblikovanja pri Audiju pa je v nedavnem intervjuju potrdil, da bo na novincu moč videti številne prepoznavne oblikovalske elemente. Zaradi bolj usločene strehe bo Q8 za 50 milimetrov nižji kot njegov bolj praktični bratec. Slonel bo na prenovljeni arhitekturi MLB, ki prinaša 2.990 milimetrov dolgo medosno razdaljo. Zaradi zmanjševanja skupne mase bo glavni gradnik aluminij, kazalec pa se bo ustavil pod 2.000 kilogrami.

V proizvodnjo bo vstopil v Volkswagnovi tovarni v Bratislavi, kjer že sedaj izdelujejo model Q7, kmalu pa bodo tam pričeli izdelovati še naslednika Porsche Cayenna in Volkswagen Touarega.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autocar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Infinitijeva inspiracija za prihodnost
Prenovljeni 718 Cayman z novim imenom in manjšimi motorji