Novice

Audi je za najbolj zahtevne pripravil 445-kilovatno pošast

Audi že razmišlja o novi generaciji modela A8, a očitno še niso pozabili na aktualno, saj so za najbolj zahtevne voznike pripravili novo različico S8 Plus, ki bo poleg z razkošjem razvajala tudi s pomočjo zmogljivega osemvaljnika s 445 kilovati.

Novi S8 Plus je tako postal najmočnejša različica v seriji. V smislu zunanjega oblikovanja se Plus od običajne S8 razlikuje predvsem po novem usmerjevalcu zraka na zadku, ki je na voljo v barvi vozila ali pa je izdelan iz ogljikovih vlaken. Enojna maska vozila in dvojni letvici sta v črni svetleči barvi, medtem ko so zaščitna mreža v maski in stranski zračniki odeti v matirano črno barvo. V Nemčiji bosta prednja matrična žarometa LED z dinamičnim smernikom v serijski opremi.

V potniški kabini je športen duh izražen preko črnega usnja in rdečih kontrastnih šivov. Osrednja konzola je prekrita s črno klavirsko plastiko, stopalke pa imajo nameščena aluminijasta pokrivala. Kot se za takšno vozilo spodobi, ima že serijsko na voljo ambientalno osvetlitev, prostoročni odklep in zaklep vozila, usnjeno notranjost, paket Alkantara, elektronsko pomoč pri zapiranju vrat in izmenjevalnik DVD/CD.

Najbolj zanimiv element novega S8 Plus je zagotovo skrit pod pokrovom motorja. Tam je nameščen štirilitrski agregat TFSI, ki proizvede 445 kilovatov in 700 njutnmetrov navora, ki v funkciji overboost poskoči na 750 njutnmetrov. V primerjavi z običajnim S8 je moč dvignjena za 63 kilovatov, zato potrebuje za pospeševanje od 0-100 le 3,8 sekunde in doseže elektronsko omejeno hitrost 250 km/h. Motor je sparjen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom TipTronic in štirikolesnim pogonom Quattro.

Za večjo moč so morali na štirilitrskem prisilno polnjenem agregatu, zaradi prilagojenih izpušnih ventilov, spremeniti polnilni tlak, za večjo ekonomičnost pa so prilagodili še geometrijo lopatic v turbo polnilniku. Dodatna prepoznavnost modela S8 Plus izhaja iz posebnih 21-palčnih platišč z dimenzijami pnevmatik 275/35.

V prodajne salone bo novinec zapeljal novembra s ceno od 145.200 evrov naprej.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športna Kia bo pripravljena do leta 2020
Mazdin konceptni sedemsedežnik Koeru