Novice

Audi RS e-Tron GT ima zapleten hladilni sistem

Audi postopoma napoveduje svoj naslednji baterijsko-električni model na podoben način, kot je Porsche Taycan. V ospredje postavljajo naprednost in posledično tudi kompleksnos njegove tehnike. Prav pri kompleksnosti se človek vpraša po smiselnosti, saj naj bi bili baterijsko električni avtomobili v splošnem manj zapleteni kot klasično gnani. No, kaže, da bo hladilni sistem prihajajočega e-trona GT vse prej kot preprost.

Zdaj je opis, da so baterijski električni avtiomobili mehansko manj kompleksni kot klasično gnani in da je njihov pogonski sklop sestavljen iz manj gibljivih delov ter posledično načeloma premore tudi manj komponent, postal že skoraj aksiom. Zelo podobno se na kakršenkoli način elektrificiranih pogonov drži prepričanje, da so bolj učinkoviti s porabo energije. Tudi sami verjamemo, da je kar nekaj resnice v teh dveh opisih oziroma prepričanjih. A se izkaže, da obstajajo tudi izjeme.

Audi je posebej ponosen na visokozmogljiv hladilni sistem, ki skrbi, da so posamezne komponetne električnega pogona stalno v optimalnem temperaturnem področju. Zato so, za razliko od klasičnega avta z motorjem z notranjim zgorevanjem, ki ima načeloma le en razmeroma preprost hladilni krog, zasnovali sila kompleksen hladilni sistem. Audi e-tron GT premore namreč kar štiri ločene tokokroge.

Prvi je namenjen temperiranju njegove 83,7-kilovaturne baterije. Že res, da zmore v hladnih dneh, s pomočjo toplotne črpalke, tudi ogrevati baterijo na optimalno raven, a je bistveno bolj pomembna njegova vloga pri hlajenju v dveh okoliščinah uporabe e-trona GT – pri hitrem polnjenju baterije (saj naj bi 800-voltni sistem dopuščal polnjenje z intenzivnostjo celo 350 kW, zato visoki tokovi povzročajo intenzivno segrevanje baterije in neposredno vključenih komponent okoli nje, kar je treba jasno hladiti) ter pri izvabljanju v »najslabšem« primeru tudi 640 KM sistemske moči skupno treh pogonskih elektromotorjev v izpeljanki RS e-tron GT. (tudi v teh okoliščinah električni tokovi iz baterije do pogonskih motorjev povzročajo segrevanje baterije, kar je treba spet hladiti).

Drugi in tretji tokokrog bdita nad temperaturama enega 240-»konjskega« elektromotorja in pripadajočega reduktorja ob prednji premi ter dveh elektromotorjev s skupno močjo 450 KM in dvostopenjskim menjalnikom ob zadnji premi. Skupna sistemska moč Audija RS e-tron GT znaša 590 KM, z vklopom tako imenovanega »over-boosta« pa zmore za nekaj sekund postreči celo s 640 KM. Kakorkoli, tako zmogljive motorje je treba, enako kot klasične motorje z notranjim zgorevanjem, temperirati, sicer vse skupaj ne bi prav dolgo delovalo. Četrti hladilni tokorog je namenjen udobju potnikov, saj služi uravnavanju temperature v kabini.

Pa naj še kdo reče, da so električni avtomobili bistveno bolj preprosti od klasično gnanih. V takšnem opisu je sicer nekaj resnice v sebi, a je nikakor ni moč pripisati vse povprek. Audijev e-tron GT in njemu tehnično sorodni Porsche Taycan sta odlična dokaza.

Avtomobilizem.com (Vir: MotorAuthority. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford je tudi Ecosportu namenil različico Active
Novi Nissan Navara poleg osveženega videza dobiva tudi paleto novih tehnologij