Novice

Audi, Toyota in Porsche prenovili svoje dirkalnike LMP1

Toyota je predstavila nov dirkalnik, ki bo v letošnji sezoni zastopal njihove barve. Po kar petih zmagah v lanskem prvenstvu in osvojitvi konstruktorskega naslova želijo letos prevzeti položaj Audija in zmagati na legendarni dirki 24ur Le Mansa. Podobne načrte imajo tudi pri Porscheju, saj so jim po lanskoletni zmagi apetiti močno narasli. Se lahko Audi upravičeno boji?

Audi R18 e-tron Quattro

Audi je pred dnevi predstavil peto generacijo dirkalnika R18 e-tron Quattro, ki bo zopet poskusil obraniti naslov v  Le Mansu. Oblika ostaja v grobem enaka, inženirji pa so jo preuredili za še boljšo aerodinamičnost; tako so spremenjeni sprednji pokrov motorja, blatniki in oboki, drugačni pa so tudi žarometi.

Hibridni sistem je v primerjavi z lanskoletnim dirkalnikom zmožen podvojiti energijo v enem krogu, zato R18 pade v kategorijo 4MJ. S pomočjo dodatne pridobljene energije so za 17 odstotkov povečali kapaciteto in električni motor proizvede 272 ”konjskih moči”.

Masa ostaja v primerjavi z lanskoletnim dirkalnikom enaka, 870 kilogramov, kot je najmanj po pravilih mednarodne zveze. Spremembe je doživel tudi vgrajeni dizelski TDI agregat, ki sedaj porabi 2,5 odstotka manj goriva na krog. Šestvaljnik proizvede 558 ”konjskih moči” ter je optimiziran za boljše sodelovanje s hibridnim sistemom, R18 pa je zato hitrejši in porabi manj goriva na krog.

Toyota TS040 Hybrid

Audi je serijski zmagovalec dirke 24ur Le Mansa, saj sta mu v zadnjem času ušla le naslova v letu 2009, ko je zmagala ekipa Peugeot, in 2003, ko jih je premagal Bentley. A v lanskoletni sezoni je v kar petih od skupno osmih dirk zmagala Toyota in v sezono 2015/2016 vstopa kot branilci naslova.

Toyotin TS040 Hybrid sloni na dirkalniku iz prejšnje sezone, vendar so ga prilagodili do te mere, da zadošča zadnjim pravilom mednarodne zveze. Nova tehnologija pri trku je poskrbela za drugačen videz prednjega dela vozila, obenem pa so izboljšali aerodinamičnost dirkalnika. Kar 80 odstotkov vseh delov zunanjosti je bilo preoblikovanih, hkrati pa jim je uspelo znižati maso.

Japonski proizvajalec se je odločil, da bo ostal v razredu 6MJ, zato ga še vedno poganja 3,7-litrski osemvaljnik, ki skupaj z električno baterijo proizvede preko 1.000 ”konjskih moči”. Ekipa je za letošnjo sezono pripravila tudi dve različni karoseriji, prva je namenjena dirkam, kjer dosegajo višje hitrosti, in druga dirkam, kjer je ključnega pomena višji podtlak.

Med zimo so v južni Evropi z dirkalnikom prevozili okoli 25.000 testnih kilometrov, a bo pravi pokazatelj prva dirka 12. aprila v Silverstonu, kjer se bo morala Toyota TS040 Hybrid izkazati pred nemškimi tekmeci.

Porsche 919 Hybrid

Porsche se je vrnil v dirkaški cirkus in želel prevzeti primat Audiju na dirki 24ur Le Mansa. To jim sicer ni uspelo, vendar so zmagali na zadnji dirki sezone v Braziliji in na krilih te zmage vstopajo v novo sezono polni optimizma. Prenovljeni dirkalnik močno spominja na tistega iz lanske sezone, vendar Porschejevi inženirji pravijo, da je pripravljen na lov in zmage.

Za začetek so pri nemškem proizvajalcu športnih vozil prestopili v kategorijo 8MJ, v kateri so vozila, ki med dirkanjem porabijo več električne moči in manj moči, proizvedene s strani motorja na notranje zgorevanje. V skladu s tem je vgrajen majhen dvolitrski štirivaljnik, ki proizvede več kot 500 ”konjskih moči” in moč prenaša na zadnji kolesni par. Za preostanek moči skrbi električni motor, ki ga poganjata dva sistema za obnovo energije in vodno hlajena litij-ionska baterija – električni sistem prenaša na sprednji kolesni par preko 400 ”konjskih moči”.

Tako kot Toyota, se bo Porsche s tekmeci pomeril na prvi dirki sezone v Silverstonu. Lažji, izboljšani in hitrejši Porsche 919 Hybrid želi letos še večkrat mešati štrene najboljšim.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Toyota, Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyotina arhitektura za prihodnost
Kako opraviti z nasilneži na cesti