Novice

Audi z lažjimi in obstojnejšimi GFRP vzmetmi

Audi z inovacijo ponovno nabira konkurenčne prednosti pred nemškima tekmecema, tokrat z izbiro materialov vzmeti.


Audi si, podobno kot njegova glavna tekmeca, želi do konca desetletja pridobiti položaj največjega svetovnega proizvajalca prestižnih avtomobilov. V ta namen so pripravljeni investirati precejšnja razvojna sredstva v napovedani višini 22 milijard eurov, s katerimi bi pridobili potrebne kokurenčne prednosti za prevzem vodstva.

Njihova najnovejša posodobitev zadeva vgrajene vzmeti, kjer naj bi pri izbiri materialov jeklo nadomestili z GFRP (glass fiber-reinforced polymer) – polimerom, ojačanim s steklenimi vlakni, kar naj bi se odrazilo v bolj precizni vozni dinamiki, manjših vibracijah in večjem udobju potniškega prostora. Novosti naj bi bili deležni modeli zgornjega srednjega razreda že letos jeseni.

GFRP vzmeti so svetlo zelene barve in čeprav je njihov pramen vlaken debelejši od jeklenega, je masa kar za 40 % nižja: ob enakih ostalih pogojih tako jeklena vzmet tehta 2,7 kg, GFRP vzmet pa 1,6 kg, kar bi na vozilu pomenilo skupni prihranek 4,4 kg. Poleg tega kompozitne vzmeti ne rjavijo in niso občutljive na kemične zunanje vplive (kot so na primer čistila za kolesa), zaradi česar imajo daljšo življenjsko dobo.

Audi je razvil GFRP vzmeti v sodelovanju z neimenovanim italijanskim proizvajalcem. Njihova konstrukcijska tehnika se ne razlikuje preveč od kompozitnih materialov, ojačanih s karbonskimi vlakni, ki jih avtomobilski proizvajalci vse pogoste uporabljajo z namenom ojačevanja, doseganja nižje skupne mase in boljše dinamike. Jedro vzmeti je sestavljeno iz dolgih steklenih vlaken, ki so prepletene in impregnirane z epoksi smolo. Stroj okoli jedra ovije dodatnih vlakna – kar je le nekaj milimetrov v premeru -izmenično pod kotoma plus/minus 45 stopinj glede na vzdolžno os. V zadnjem koraku proizvodnje je material utrjen v peči pri temperaturah nad 100 stopinj Celzija.

Pri Audiju zaenkrat še niso objavili, v katerem njihovem vozilu naj bi se premierno pojavile nove vzmeti, mediji pa kot ponavadi ugibajo, da je prvi na vrsti A7.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Audi. Foto: Audi)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
208 GTi 30th: najradikalnejša od vseh izvedenk GTi s podpisom Peugeot Sport
Decentna prenova za Lado Nivo