Novice

208 GTi 30th: najradikalnejša od vseh izvedenk GTi s podpisom Peugeot Sport

Trideset let po vozilu 205 GTi Peugeot predstavlja novo interpretacijo mita v radikalnejši izvedenki športnega vozila 208 GTi.

Avtomobil 208 GTi 30th ponuja intenzivnejše vozniške občutke po zaslugi novega motorja 1.6 THP Euro6, ki razvije 208 KM in do 300 Nm. Vgrajen ima 6-stopenjski ročni menjalnik, diferencial z zaporo torsen in posebne obese, ki skupaj zagotavljajo izjemno vlečno moč in učinkovitost. Ta odločen športni temperament odseva tudi iz njegove oblike in videza, sploh iz njegove karoserije, ki je izdelana iz dveh med seboj jasno ločenih materialov. Avtomobil bomo javnosti predstavili na pariškem avtomobilskem salonu Mondial de Paris 2014, v prodaji pa bo od novembra 2014.

13. marca, torej manj kot leto dni po začetku prodaje, je s proizvodne linije zapeljal desettisoči Peugeot 208 GTi in potrdil uspeh ponovne interpretacije mita ter strategije izdelave športnih vozil višjega razreda, ki jo je Peugeot ubral v razredu vozil B.

Peugeot je zaznamoval zgodovino avtomobilskega športa in ta DNK najdemo tudi v genih vozila 208 GTi, v genih izvedenke RCZ in genih izvedenke R, ki jo je nadgradil oddelek Peugeot Sport. Letos Peugeot praznuje 30 let avtomobila 205 GTi, njegov sodobnik 208 GTi pa je danes na vrsti za obdelavo pod rokami strokovnjakov v oddelku Peugeot Sport. Dali mu bodo radikalnejšo podobo, čemur bodo nekateri brez dvoma rekli, da mu bodo “vdihnili novo dušo”. Ta avtomobil bo izpolnil pričakovanja navdušencev s športno žilico.

Ekskluziven stil, skladen z radikalnejšim temperamentom

Ekskluziven in radikalnejši temperament avtomobila 208 GTi 30th je viden že na prvi pogled. Ima za 10 mm znižano podvozje, 22 mm širši sprednji in 16 mm širši zadnji kolotek ter velika izstopajoča kolesa, ki izražajo njegov športni duh ter lego na cesti.

Šik kromane dodatke s sijajem, s katerimi je bil olepšan 208 GTi, so pri avtomobilu 208 GTi 30th nadomestili dodatki v mat črni barvi, ki mu dajejo bolj živalski videz. V sprednjem delu ima v tej barvi izdelano obrobo prednje okrasne maske, okrasni profil meglenk ter pokrove vzvratnih ogledal.

S profila njegovo znižano lego poudarja mat črna barva pragov in oblog blatnikov, ki se pnejo nad novimi 18-palčnimi kolesi z mat črnimi platišči. Spredaj ima nameščena velika rdeča zavorna sedla Peugeot Sport. Brisalni profili stekel, ki se zaključijo s prepoznavnim dizajnom v poklon avtomobilu 205 GTi, so ravno tako v mat črni barvi, medtem ko je na okrasnem profilu vogalnega stekla logotip ‘208 GTi 30th’.

Zadaj ima avtomobil dvojno kromano ustje izpušne cevi okrogle oblike, ki poudarja zvok novega motorja s predelanim izpušnim sistemom.

Avtomobil 208 GTi 30th je neizogibno pobarvan v prepoznavne barve športnih vozil, in sicer se ponaša z inovativno in edinstveno kombinacijo rdeče in črne barve ter dveh materialov. Sprednji del je izdelan v črni barvi s teksturo, zadnji del pa v kontrastnem novem odtenku lakirane rdeče barve. Barvi sta jasno ločeni s poševnim rezom, ki je bil prvič predstavljen pri konceptnem vozilu Onyx in nato preoblikovan še pri konceptnih vozilih 308 R Concept in Exalt. Avtomobil 208 GTi 30th bo na voljo tudi v dveh barvah višjega cenovnega razreda, v beli Perle Nacré in rdeči Ruby, ki sta legendarni barvi izvedenk GTi.

Tudi notranjost je skladna s prepoznavno dinamično zunanjo obliko in napoveduje radikalnejši športni duh izvedenke 208 GTi 30th. Dekorativni dodatki, ki se pri 208 GTi prelivajo iz rdeče v črno, se pri tem novem vozilu prelivajo v lakirano črno. Vratne kljuke so črne z rdečo obrobo ter skladne z varnostnimi pasovi. Rdeče preproge visokega cenovnega razreda in športni sprednji sedeži posebne oblike ravno tako nosijo podpis Peugeot Sport. Oblazinjenje sedežev je izdelano iz ekskluzivne kombinacije materialov, in sicer iz alcantare v kombinaciji s črno plastificirano tkanino in rdečimi šivi ter črno pletenino z dodatki rdeče barve.

Pod stropno lučko je nameščena oštevilčena ploščica z napisom 208 GTi 30th, ki zaokroža ekskluzivno obliko te izvedenke iz jubilejne posebne serije.

Vozna občutja, ki jih ponuja odločno obnašanje

Občutja se zbudijo že, čim sedemo za volan avtomobila 208 GTi 30th. Voznik povsem enostavno prevzame nadzor nad upravljanjem in nad krmiljenjem vozila. Kompakten volan poenostavi okretnost vozila in okrepi občutke v vožnji. Visoko nameščena instrumentna plošča je usmerjena proti vozniku. Omogoča lažje in hitro branje informacij, pri katerem voznik lahko ves čas ohrani pogled na cesti.

V skladu z dinamično usmerjeno zasnovo in poudarjenimi voznimi občutji ta položaj za vožnjo idealno zaokroža poseben školjkast sedež, ki so ga razvili v oddelku Peugeot Sport. Skupaj z majhnim volanskim obročem, visoko umeščeno instrumentno ploščo ter povratnimi informacijami, ki jih vozniku posredujejo posebne obese koles, se voznik s svojim avtomobilom lahko zlije v eno.

Nov motor 1.6 THP, ki izpolnjuje standard Euro6, je opremljen s sistemom Stop & Start. Njegov največji navor je 300 Nm, moč pa 208 KM, s čimer namiguje na ime avtomobila.

Moč in navor se na kolesa prenašata prek 6-stopenjskega ročnega menjalnika s posebnimi prenosnimi razmerji ter diferenciala z zaporo torsen (oba poznamo že z avtomobila RCZ R), ki bosta omogočila poln izkoristek vsega potenciala avtomobila.

Sistem za elektronski nadzor stabilnosti ESP ter sistem za krmiljenje spodrsavanja pogonskih koles sta bila rekalibrirana, da bosta med vožnjo manj moteča, da ne bosta preveč omejevala vlečne moči in da bosta diferencialu torsen pustila opravljati svoje delo.

Prispevek diferenciala torsen in manjšega stabilizatorja v sprednjem delu se čutita predvsem med pospeševanjem v ovinku, saj zaradi povečane stabilnosti omogočata držanje smeri v tesnih zavojih ter med zaviranjem.

Znižano težišče ter spremenjene osne nastavitve (kolotek, nagib koles, stekanje, pol palca širša platišča) skupaj s pnevmatikami Michelin Pilot Super Sport 205/40 ZR 18 skrbijo za optimalen oprijem in zagotavljajo izjemno lego na cesti.

Tudi nastavitve krmilnega mehanizma so bile izpopolnjene s preizkusi na testni progi in na cesti. Cilj je bil doseči linearno servoojačitev, ki bo skladna z značajem vozila, ob upoštevanju učinkovanja diferenciala torsen.

Nov volanski mehanizem je v kombinaciji z novimi zakonitostmi blaženja, novo trdoto vzmeti in zamikom stabilizatorja zelo informativen. Celoten sistem ponuja natančnost in agilnost.

Avtomobil 208 GTi 30th se lahko zanese na zavorni sistem, ki se lahko kosa z doseženimi visokimi zmogljivostmi. Spredaj so nameščeni zavorni koluti s premerom 323 mm in debelino 28 mm z nepomičnimi zavornimi sedli Brembo s štirimi bati.

Športni temperament avtomobila 208 GTi 30th izražajo tudi številčni podatki: pospešek od 0 do 100 km/h v 6,5 s ter 1000 m v 26,5 s. Tudi pospeški med vožnjo so na visoki ravni, od 80 do 120 km/h avtomobil v predzadnji prestavi pospeši v 6 s.

Svoje zmogljivosti in odločno obnašanje razvije v povsem novem registru učinkovitosti v tem razredu z emisijami CO2 zgolj 125 g/km.

Avtomobil 208 GTi 30th ponovno dokazuje, da so čustva, športnost in učinkovitost sestavni del dediščine in genov znamke Peugeot.

Vir: Peugeot

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Pri Fordu razvijajo sistem za nadzor notranjosti vozila
Audi z lažjimi in obstojnejšimi GFRP vzmetmi