Novice

Audijev dizelsko gnani križanec s športnimi ambicijami

Kljub temu, da časi niso najbolj rožnati za dizle, so pri Audiju vseeno ustvarili precej športno nastrojenega križanca Q5, v katerem se vrti turbodizelski agregat. V Ženevi bodo tako predstavili verzijo SQ5 TDI, v kateri brni 3-litrski V6 agregat, ki proizvede kar 347 »konjev« največje moči.

Bavarski proizvajalec iz Ingolstadta bo v Ženevi predstavil eno najbolj živahnih verzij športno uporabnega modela Q5, pri katerem bo za pogon skrbel turbodizelski motor. Omenjena verzija, ki bo sicer na voljo zgolj na evropskem trgu, se ponaša z že poznanim 3-litrskim šestvaljnikom s tehnologijo mehkega hibrida ter dodatkom v obliki električnega kompresorja (EPC). Slednji pripomoček so sicer pri Audiju prvič uporabili pri modelu SQ7 ter pripomore k izboljšani odzivnosti turbine pri nižjih vrtljajih. Audijevi inženirji pa hkrati še navajajo, da omenjeno pomagalo pripomore k nižji porabi goriva (za 0,7 litra/100km).

Trilitrski V6 agregat proizvede 347 »konjev« največje moči ter se obenem ponaša s tovornjaškim navorom (700 Nm), kar pripomore, da pospeši od 0 do 100 km/h v 5,1 sekunde ter doseže (elektronsko omejenih) 250 km/h. Za prenos moči skrbi 8-stopenjska avtomatika, serijsko pa je na voljo tudi stalni štirikolesni pogon Quattro (razporejanje moči 40:60 v normalnih pogojih).

Ker gre pri modelu SQ5 za športnejšo izvedbo Audijevega srednje velikega križanca, se ponaša s posameznimi oblikovnimi detajli, ki ga že na zunaj ločijo od običajnejših različic – gre za drugačne odbijače, dodaten spojler nad zadnjim steklom ter serijska 20-palčna platišča (opcijsko tudi 21-palčna).

Novi Audi SQ5 TDI bo na voljo v poletnih mesecih, na domačem trgu pa bo stal vsaj 67.750 €.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Cupra praznuje prvo obletnico s konceptom Formentor
Renault razkriva svoje adute za letošnji avtomobilski salon v Ženevi