Novice

Avstrija uvaja digitalno vinjeto

Avstrijsko ministrstvo za znanost in promet je v tem tednu objavilo novico, da bo postal nakup njihove avtocestne vinjete z naslednjim letom precej enostavnejši in udobnejši.

Jörg Leichtfried, avstrijski minister za znanost in promet, je v ponedeljek naznanil namero vlade, da s 1. decembrom 2017, ko se prične prodaja avtocestnih vinjet za leto 2018, uvedejo tudi njeno digitalno različico.

Omenjeno alternativo, ki bo sicer na voljo vzporedno s klasično nalepko, bo moč kupiti na spletni strani avstrijske državne družbe za avtoceste  ASFiNAG ter bo vezana na registrsko oznako vozila. Ob tem je še dodal, da bo cena digitalne različice, pri kateri voznikom ne bo več potrebno praskati po vetrobranskem steklu, povsem enaka kot pri klasični verziji.

Avstrija, ki je z letošnjim letom malenkostno zvišala cene svojih vinjet, rešitev takšnega plačila uporabe avtocest sicer uporablja že od leta 1997, v lanskem letu pa so prodali kar 25 milijonov nalepk. Z uvedbo digitalne vinjete se bodo pridružili Madžarski, ki že nekaj časa pozna tovrsten sistem plačevanja avtocest.

Avtomobilizem.com (Vir: Heise. Foto: ÖAMTC.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Avstrija uvaja digitalno vinjeto"


Firediver
7 leta 3 meseci nazaj

Oh le zakaj madžarskega sistema ne uvedemo tudi pri nas? Preveč dobro deluje (100% kontrola preko avtocestnega nadzornega sistema)? Bodo nadzorniki vinjet ob službo? Bo tiskarna SLO vinjet šla v bankrot?

 
Porsche bo v Ženevi predstavil Panamero Sport Turismo
Tehnologija lidar bo kmalu cenejša in pripravljena za velikoserijsko vgradnjo