Novice

Tehnologija lidar bo kmalu cenejša in pripravljena za velikoserijsko vgradnjo

Dirka za razvoj cenovno dostopnega sistema daljinskega zaznavanja lidar za asistirano vožnjo je v polnem teku.

Dva izmed največjih dobaviteljev avtomobilske industrije, Continental AG in ZF Friedrichshafen, sta potrdila načrte o razvoju nove generacije polprevodniškega sistema lidar, ki bo po njihovih napovedih pripravljen za velikoserijsko vgradnjo v letih 2019 oziroma 2020.

ZF-ov partner Ibeo Automotive Systems naj bi sisteme lidar dostavljal Audiju, drugi proizvajalec v lastništvu Continentala pa naj bi izdeloval enote za zaenkrat nerazkritega proizvajalca vozil. Številni proizvajalci se znašajo na delovanje lidarja v podporo običajnim radarskim sistemom in kameram pri avtonomni tehnologiji, predvsem kot dodatno varovalo v primeru odpovedi drugih senzorjev.

Tehnologija lidar (Laser Imaging, Detection and Ranging) podatke pridobiva preko tridimenzionalih slik cestnih ovir, pri katerih se laserski žarek odbija od objektov pred vozilom. V primerjavi s kamerami je lidar zanesljiv tudi v snegu ali močnem dežju.

Prejšnji teden je Elmar Degenhart, izvršni predsednik Continentala, potrdil, da bo del podjetja Advanced Scientific Concepts za razvoj tehnologije lidar, ki so jo v svoj portfelj dodali lani, pripravljena na zagon proizvodnje v letu 2020.

Sočasno so pri ZF-u potrdili, da bo Ibeo, v katerem imajo 40-odstotni delež, začel z proizvodnjo sistemov lidar leta 2019. Tudi ZF-u niso razkrili končnega naročnika, a naj bi po nekaterih namigovanjih v medijih Ibeo dobavljal sistem za Audijevo admiralsko ladjo A8. Vodilni pri Continentalu in ZF-u so prepričani, da bo čez nekaj let cena polprevodniškega sistema lidar le nekaj sto dolarjev – to bi bil ogromen korak naprej, saj je na primer lidar pri Googlovem vozilu stal skoraj 75.000 dolarjev, poleg tega pa so novodobni sistemi kompaktnejši in lažji za vgradnjo v vozila.

Tudi John Krafcik, izvršni predsednik podjetja Waymo, je med govorom na salonu v Detroitu dejal, da so pri podjetju znižali ceno lidarja za 90 odstotkov, a žal ni razkril, kdaj naj bi začeli z njegovo masovno proizvodnjo. Svojo najnovejšo kompaktno generacijo sistemov lidar so pred kratkim predstavili tudi pri podjetju Velodyne, ki med drugim sodeluje pri razvoju avtonomnih tehnologij za vozila Ford, pri čemer naj bi bili njihovi sistemi za velikoserijsko prvo vgradnjo na voljo že v letu 2017.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe, Techcrunch. Foto: Continental, Velodyne.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Tehnologija lidar bo kmalu cenejša in pripravljena za velikoserijsko vgradnjo"


xxl
7 leta 2 meseci nazaj

Čudovito (sarkazem).

 
Avstrija uvaja digitalno vinjeto
Petrol in Volkswagen širita polnilno infrastrukturo v mestnih središčih