Novice

Avtonomna vožnja à la Volvo

Volvo je s pomočjo fotografij in videa podrobno predstavil delovanje svojega vmesnika IntelliSafe Auto Pilot, ki omogoča avtonomno vožnjo.

Sistem avtonomne vožnje IntelliSafe Auto Pilot so pri proizvajalcu opisali kot enega najbolj naprednih ter enostavnih za uporabo, njegova vloga pa je nadzor prenosa upravljanja z voznika na samodejni vozni način (AD – autonomous driving) v prihajajočih avtomobilih.

Volvo zatrjuje, da so vmesnik zasnovali enostavno in intuitivno, način samodejne vožnje AD pa se aktivira oziroma deaktivira s posebej oblikovanima ročicama ob volanu.

Avtomobil ob vstopu v območje, kjer je možna avtonomna vožnja, obvesti voznika s sporočilom, da lahko začne z uporabo sistema Auto Pilot. Obvestilo je podkrepljeno z utripanjem luči na obvolanskih ročicah.

Za aktivacijo načina samodejne vožnje mora voznik potegniti obe ročici hkrati, luči na ročicah zasvetita zeleno, sistem Auto Pilot pa potrdi, da je avtomobil prevzel upravljanje v vožnji.

V trenutku, ko avtonomna vožnja ni več na voljo, sistem opozori voznika, naj prevzame nadzor ter začne s 60-sekundnim odštevanjem. Če voznik, iz kakršnegakoli razloga, ne bi prevzel upravljanja, se avto samodejno varno zaustavi.

Sistem avtonomne vožnje IntelliSafe Auto Pilot bo prvič v uporabi leta 2017 v stotih avtomobilih XC90 v okviru projekta “Drive Me”, ki poteka na cestah švedskega Göteborga.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nov Renaultov salon v Slovenj Gradcu
“Fiat Likes U” tudi v Sloveniji