Novice

Avtonomna vožnja à la Volvo

Volvo je s pomočjo fotografij in videa podrobno predstavil delovanje svojega vmesnika IntelliSafe Auto Pilot, ki omogoča avtonomno vožnjo.

Sistem avtonomne vožnje IntelliSafe Auto Pilot so pri proizvajalcu opisali kot enega najbolj naprednih ter enostavnih za uporabo, njegova vloga pa je nadzor prenosa upravljanja z voznika na samodejni vozni način (AD – autonomous driving) v prihajajočih avtomobilih.

Volvo zatrjuje, da so vmesnik zasnovali enostavno in intuitivno, način samodejne vožnje AD pa se aktivira oziroma deaktivira s posebej oblikovanima ročicama ob volanu.

Avtomobil ob vstopu v območje, kjer je možna avtonomna vožnja, obvesti voznika s sporočilom, da lahko začne z uporabo sistema Auto Pilot. Obvestilo je podkrepljeno z utripanjem luči na obvolanskih ročicah.

Za aktivacijo načina samodejne vožnje mora voznik potegniti obe ročici hkrati, luči na ročicah zasvetita zeleno, sistem Auto Pilot pa potrdi, da je avtomobil prevzel upravljanje v vožnji.

V trenutku, ko avtonomna vožnja ni več na voljo, sistem opozori voznika, naj prevzame nadzor ter začne s 60-sekundnim odštevanjem. Če voznik, iz kakršnegakoli razloga, ne bi prevzel upravljanja, se avto samodejno varno zaustavi.

Sistem avtonomne vožnje IntelliSafe Auto Pilot bo prvič v uporabi leta 2017 v stotih avtomobilih XC90 v okviru projekta “Drive Me”, ki poteka na cestah švedskega Göteborga.

Avtomobilizem.com (Vir: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nov Renaultov salon v Slovenj Gradcu
“Fiat Likes U” tudi v Sloveniji

Več vsebin

Novice

Avtonomna vožnja à la Volvo

Novice

Volvo S90 bo še večje presenečenje kot XC90

Novice

Volvo S90 v Detroitu

Novice

Volvo je pokazal prestižno in razkošno potniško kabino novega S90

Predstavitve

Izpolnitev vseh želja

Volvo S90: slovenska predstavitev
Novice

Volvo nadgrajuje modele S90, V90 in XC90

Novice

Volvo XC90 pobral laskavi naziv za najbolj varen avto leta 2015

Predstavitve

Volvo XC90: slovenska predstavitev