Novice

Avtonomni Audi A7 sam na CES

Audi je s pompom prispel na sejem potrošniške elektronike CES, saj se je avtonomni A7 iz San Francisca v Las Vegas pripeljal kar sam.

Audi poti ni izkoristil le za pridobivanje dragocenih podatkov, temveč je s tem širši množici prikazal zanesljivo in povsem varno delovanje avtonomnega vozila v običajnih prometnih situacijah. Konceptni A7 je kilometre pridno nabiral v Kaliforniji in Nevadi, kjer so številnim proizvajalcem izdali dovoljenje za testiranje avtonomnih vozil na javnih cestah.

Audi A7 je sposoben v samostojnem načinu voziti do hitrosti 110 km/h, zlahka pa zapelje na drug vozni pas oziroma prehiti počasnejše vozilo. Pred menjavo voznega pasu s pomočjo senzorjev prilagodi hitrost glede na ostale sodelujoče v prometu in, v kolikor računalnik izračuna, da je s trenutno hitrostjo in oddaljenostjo vozil prehitevanje ali menjava pasu varna, to stori natančno ter v varnem časovnem okvirju.

Za avtonomno vožnjo A7 potrebuje informacije številnih senzorjev, po podatkih Audija pa jih je med njimi večina že pripravljenih na velikoserijsko proizvodnjo. Eden izmed glavnih senzorjev je radar dolgega dosega, ki je že v uporabi pri radarskem tempomatu in ostalih varnostnih sistemih. Med pomembnejšimi so tudi številni senzorji, ki nadzorujejo 360-stopinjsko okolico vozila, v sprednjem in zadnjem odbijaču so vgrajeni laserski skenerji, kateri vozilu sporočajo lokacijo statičnih in premikajočih objektov na cesti.

Za nameček so pri Audiju vgradili tudi 3D video kamero, ki bo že integrirana v naslednjo generacijo Audija Q7. Kamera je zmožna prikazovati veliko področje pred vozilom, za dodaten varnostni učinek pa poskrbijo štiri majhne kamere spredaj in zadaj. Za orientacijo vozila skrbi vgrajena navigacijska enota. Vse informacije, ki jih prejme motorni računalnik, prilagajajo moč pritiska na stopalko za plin, položaj volanskega obroča, zavorno silo in prestavo. Če želi voznik prevzeti nadzor nad vozilom, lahko to stori kadarkoli.

Trenutno lahko Audi A7 avtonomno vozi le po avtocesti, ob približevanju urbanim središčem glasno in z več signali voznika opozori, da mora prevzeti nadzor nad vozilom. Poleg avtonomnega A7 bo Audi na CES pokazal še nove tehnologije povezljivosti, nov uporabniški vmesnik in nove zvočne ter osvetlitvene tehnologije.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Audi)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Avtonomni Audi A7 sam na CES"


toMmy
9 leta 3 meseci nazaj

kombiju bi kar prav prišlo, ko ti navigacija pokaže naslednjo spremembo smeri čez 750 km 😀

srcnik
9 leta 3 meseci nazaj

Ma tole bo idealno za kakšne dolge avtocestne odseke (npr italijanske ravne avtoceste), samo vprašanje, če ga tema kaj zmatra.

 
Tudi Toyota odpira patente
Športno nabriti Leon ST Cupra prihaja marca