Novice

Tudi Toyota odpira patente

Tesla je že pred časom ponudil dostop do patentov za izdelavo baterijskega sistema. Za podoben korak so se odločili tudi pri Toyoti, zato bodo v kratkem odstranili zaščito z vseh njihovih patentov, ki so povezani s tehnologijo gorivnih celic.

Bob Carter, višji podpredsednik Toyote, je v svojem govoru v sklopu sejma potrošniške elektronike CES dejal, da bo Toyota brezplačno omogočila dostop do 5.680 patentov in s tem prispevala k pospešenem razvoju tehnologije gorivnih celic. Večina patentov in vlog se koncentrira na programsko opremo, ki skrbi za pravilno delovanje sistema za gorivne celice. Skoraj 2.000 patentov pa je namenjenih strojni opremi za pravilno delovanje tehnologije.

Kritiki tehnologije gorivnih celic kot eno izmed največjih pomanjkljivosti izpostavljajo pomanjkanje polnilnih postaj in visoko ceno pogonskega sklopa, zato gorivne celice ne predstavljajo resne konkurence električno gnanim vozilom. Toyota želi z brezplačnim deljenjem znanja vzpodbuditi ostale proizvajalce vozil, da vstopijo v tekmo in znižajo stroške razvoja in izdelave vozil, hkrati pa spodbudijo rast polnilnih postaj.

”Prva generacija vozil z gorivnimi celicami, ki bo prišla med leti 2015 in 2020, bo ključnega pomena za usklajena prizadevanja in nekonvencionalno sodelovanje med proizvajalci avtomobilov, državnimi regulatorji, akademiki in ponudniki energije,” je dejal Carter in zaključil: ”Z odpravo tradicionalnih korporativnih mej lahko pospešimo razvoj novih tehnologij in preidemo v prihodnost mobilnosti hitreje, učinkoviteje in bolj ekonomično.”

Tesla je kot prvi proizvajalec odprl svoje patente in jih predstavil vsem proizvajalcem. Medtem, ko so pri Toyoti jasno povedali, da bodo patenti na voljo v začetnih stopnjah razvoja, torej nekje do konca leta 2020, pri Tesli niso jasno povedali, koliko časa bodo patenti odprti za javnost.

Avtomobilizem.com (Vir: Leftlanenews. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ukradenih več tisoč Mercedesovih navigacij
Avtonomni Audi A7 sam na CES