Novice

Bayon je novi Hyundaijev manjši križanec

Pestremu segmentu križancev velikostnega razreda B se je danes pridružil nov Hyundaijev model, ki so mu nadeli ime Bayon po baskovskem počitniškem mestu Bayonne.

Kompaktna zunanjost ter prostorna in prilagodljiva notranjost sta poglavitni odliki križanca, ki vstopa v velikostni razred pod Kono. Pri proizvajalcu so ob tem izpostavili še dolg seznam vozniških pomagal Smart Sense ter funkcij povezljivosti, zaradi katerih naj bi izstopal med sebi podobnimi.

Z oblikovnega vidika je tudi Bayon zelo izrazit. Prednji del zaznamuje široka rešetka, ki se odpre proti dnu, kar mu daje stabilno držo. Kombinacija oblikovanja luči in odprtin za zajem zraka je lahko prepoznavna in daje značilen videz, medtem ko spodnja zaščitna plošča kaže sorodnost s terenskimi modeli. Pogled z boka kaže ostre dinamične linije, na zadku pa so nameščene izrazite luči v obliki puščic, ki jih povezuje vodoravna linija za poudarjeno širino. V paleti karoserijskih barv bo na voljo devet opcij, sedem izmed njih bo mogoče izbrati s kontrastno črno streho.

Svetla notranjost deluje prečiščeno in prijetno, v sprednjem delu izstopa 10,25-palčni zaslon sklopa merilnikov pred voznikom in sredinski zaslon (8- ali 10,25-palčni), za prijetnejše počutje pa lahko poskrbi ambientalna osvetlitev. Oblazinjenja naj bi bila po zagotovilih proizvajalca nevtralnih barv in materialov, za čim boljšo kompatibilnost z barvami zunanjosti ter osredotočenost voznika.

Za neprekinjen stik z zunanjim svetom poleg tega skrbijo dodatki, kot so Apple CarPlay in Android Auto (brezžična izvedba z 8-palčnim sredinskim zaslonom), površina za brezžično polnjenje pametnih telefonov ter najnovejši nabor storitev Bluelink.

Bayonove zunanje mere kažejo na enostavno obladljivost v vsakodnevnem prometu – je 4.180 mm dolg, 1.775 mm širok in 1.490 mm visok (1.500 mm pri 17-palčnih platiščih). Z medosno razdaljo 2.580 mm naj bi nudil dovolj udobja tudi potnikom na zadnjih sedežih, prtljažnik pa ima v osnovni postavitvi 411 litrov prostora za prtljago (1.205 litrov z zloženim naslonom zadnjih sedežev). Odmik vozila od tal znaša do 183 mm v različici s 17-palčnimi kolesi.

Novinec bo imel v pogonski paleti med drugim 48-voltno blago hibridno tehnologijo, sicer pa naj bi se posodobljeno družino motorjev ponašal z učinkovitostjo in nizkimi emisijami CO2. Vstopna različica je 1,2-litrski agregat MPi z 61,8 kW (84 KM) moči in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, osnova ostalih izvedenk pa je litrski trivaljnik GDi s 73,5 kW (100 KM) ali 88,3 kW (120 KM) moči. Pri obeh je na voljo blagi hibridni sistem, del pogonskega sklopa pa je 6-stopenjski ročni (6MT ali 6iMT v blagih hibridih) ali 7-stopenjski samodejni menjalnik DCT.

V Sloveniji novi Bayon po napovedih zastopnika lahko pričakujejo maja 2021.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Bayon je novi Hyundaijev manjši križanec"


chad
3 leta 1 mesec nazaj

pontiac aztek lol

frgo
3 leta 1 mesec nazaj

močna roba se je to kadila, zelo močna…

mrtwelvetrees
3 leta 1 mesec nazaj

Mislim da bo cena pokazala kam sodi…

wildbliw
3 leta 1 mesec nazaj

Tole je pa žal poraz od oblikovanja. Vse skupaj me spominja na eno zmečkano pločevinko. Vse razno nametano skupaj brez kakršne koli logike. Edina, ampak res edina lepa stvar na tem avtu je zadnja šipa z zadnjimi lučmi in spojlerjem. To je izdelano skladno in zelo lepo (če si predstavljamo ta element izvzet oz. v kakem drugem kontekstu). Res je škoda, da je ta sklop umeščen v tale stvor od avta. Že zadnji odbijač spodaj je na kratko grd, ob enem pa popolnoma iz vsakega konteksta avta. Bočni lomi znajo avto polepšati, če so narejeni z okusom in pravo mero, predvsem pa v nekem kontekstu s celoto. V konkretnem primeru so te lomi taki, kot bi se nekdo izživljal, ker je razočaran z izdelkom in bi ga rad še bolj pokvaril. Res, da sprednje maske ne morem preveč kritizirati, saj je kar korektna, a pri sprednjih lučeh se vse konča. Če se neko formo razbije na nešteto kotov, bo res večja verjetnost, da bo unikat, ampak tudi velika verjetnost je, da bo izgledalo obupno. In prav to se je pri sprednjih lučeh tudi uresničilo. Za razliko so gornje dnevne luči prav posrečene. In tudi prav nobene povezave nimajo z glavnimi prednjimi lučmi.
Notranjost tudi ni neke omembe vredna, je pa z napol priprtimi očmi nekako prebavljiva.

xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Ali si ti kakšen kritik? Umetnostni, filmski…, v prostem času pa kritiziraš avtomobilsko oblikovanje? Sprašujem, ker tvoje kritike temeljito argumentiraš, ali so kritike na mestu, je pa druga stvar. Nisem kompetenten za to. To je že področje za kakšnega kritika kritikov. 🙂

wildbliw
3 leta 1 mesec nazaj

Skoraj vse je res, kar si napisal. Zadeva je pač subjektivna, pri kritikah pa skušam biti kar se da objektiven. Drugače pa nisem kritik in mi je to zgolj osebni gušt. Zdi se mi pa prav, da povem, saj bom nadaljnjih 15 let gledal te stvari na cestah.

xxl
3 leta 1 mesec nazaj

Hmmmm…

 
Volkswagen najavlja svoje prvo avtonomno vozilo
Prvi DS Store v Ljubljani