Novice

Bi omejitev prodaje energijskih pijač ogrozila avto-moto šport?

Avto-moto šport je sicer atraktiven, a hkrati tudi precej drag. In brez zajetnih sponzorskih vložkov, pri katerih so še posebej aktivni ponudniki energetskih pijač, bi tovrstna športna aktivnost več ali manj životarila.

V preteklosti je bila tobačna industrija kar nekaj desetletij med glavnim sponzorji v avto-moto športu. A ker je veliko držav omejilo oglaševanje tobačnih proizvodov na športnih prireditvah, so počasi pričeli prekinjati svoje sponzorske pogodbe z ekipami. Vrzel, ki je nastala po umiku podjetij, kot so West, Marlboro in Barclay, pa so več kot uspešno zapolnili ponudniki energijskih pijač, na primer Red Bull in Monster. In priznati si je potrebno, da so tudi njihovi finančni vložki poskrbeli za vzpon Vettla in še koga.

Pojavlja pa se čedalje več govoric o tem, da bodo v mnogih državah uvedli prepoved prodaje energijskih pijač mladostnikom ter posledično prepovedali tudi njihovo oglaševanje. Takšen ukrep bi lahko privedel tudi do umika ponudnikov omenjenih pijač iz sveta avto-moto športa, saj bi jim nenadoma postalo sponzoriranje omenjenih prireditev povsem odveč.

Organizacije za varstvo potrošnikov pa medtem že vrsto let opozarjajo na nevarnosti prodaje energijskih pijač mladostnikom. Po raziskavi Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) naj bi skorajda vsak peti otrok v starosti med 3 in 10 let, pil energijske pijače. Več kot polovica odraščajočih mladostnikov jih meša z alkoholom ali pa uživa med športno dejavnostjo, kar zvišuje zdravstveno tveganje.

Prva država v EU, ki je že ukinila prodajo omenjenih pijač mladostnikom, je Litva. Ostale države pa ji lahko kaj kmalu sledijo, kar bi znalo pustiti posledice pri oglaševanju in sponzoriranju. A brez skrbi – vrzel, ki bi nastala z odhodom ponudnikov energetskih pijač, bi najverjetneje kaj hitro zapolnil kdo drug.

Avtomobilizem.com (Vir: de.autoblog.com. Foto: Red Bull)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Bi omejitev prodaje energijskih pijač ogrozila avto-moto šport?"


JG2
9 leta 10 meseci nazaj

Tako kot ste zapisali, po tobačnih izdelkih so se pojavili sponzorji, ki ponujajo energijske pijače, prav tako, če slednje ukinejo se bodo pa pojavili kakšni tretji in tako naprej. Avto-moto šport pa s tem niti slučajno ne bo životaril.

 
Yugo s štirikolesnim pogonom in dvema osemvaljnikoma
Električni Kia Soul EV pridobil okoljski certifikat TÜV Nord