Novice

Yugo s štirikolesnim pogonom in dvema osemvaljnikoma

Revija Time je pred časom razglasila najslabših petdeset vozil vseh časov, kjer je na 39. mestu je pristal naš stari znanec Yugo. V osemdesetih letih so ga začeli izvažati tudi v Združene države Amerike, kjer pa se ni proslavil ali prikupil kupcem.

Z nezanesljivo električno napeljavo in motorji je bil med Američani sila nepriljubljen. Kljub temu, da so jih čez lužo poslali skoraj 140.000 in je nov stal skromnih 3.500 dolarjev, je dandanes v ZDA skoraj nemogoče najti nekoga, ki ima še vedno v lasti starega Yuga. Nepriljubljenost in nezanesljivost sta povzročila, da se zdaj že kot oldtimerji prodajajo za smešno majhne vsote in jih zato ljudje uporabljajo za izživljanje ali nore projekte.

Pri slednjem je bil osnova 1,3- litrski Yugo iz leta 1986, ki se je po predelavi spremenil v pošast z dvema osemvaljnikoma. Dva motorja iz Cadillaca tehtata vsak skoraj toliko, kot je znašala masa vozila, v katerega sta nameščena. Spredaj vgrajeni motor je 8,2-litrski osemvaljnik iz sedme generacije Cadillaca Eldorado, ki se komajda še uspe stlačiti v motorni prostor. Zadaj je vgrajen še večji motor z ogromnim zračnim filtrom na vrhu. V Yuga so vgradili več kot desetkratno prostornino osnovnega motorja, zato je lastnik moral prirediti tudi menjalnik in povezati vplinjača za hkratno delovanje obeh motorjev. S širšo karoserijo, štirikolesnim pogonom in boljšim podvozjem je nastali Yugo prava zver, ki kljub vsemu ohranja svoj značilen videz.

Več podrobnosti v videu (potrebno bo znanje angleščine).

Avtomobilizem.com (Vir: Autoevolution. Foto: YouTube)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Google pripravlja svoj multimedijski sistem
Bi omejitev prodaje energijskih pijač ogrozila avto-moto šport?