Novice

BMW Concept X5 eDrive

Novi BMW X5 ponaša učinkovitost na naslednjo raven v segmentu luksuznih Sports Activity Vehicle (SAV). BMW bo na Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu 2013 predstavil naslednji logični korak k novi stopnji učinkovitosti v segmentu SAV. BMW Concept X5 eDrive združuje užitek v vožnji, po katerem slovi inteligentni sistem štirikolesnega pogona xDrive in luksuzni ambient vsestranske notranjosti s konceptom hibridnega pogona. Inovativna tehnologija BMW eDrive zagotavlja značilno športno zmogljivost BMW, obenem pa odpira vrata hitrosti do 120 km/h, maksimalnemu dometu 30 km na izključno električni pogon ter povprečni porabi goriva po evropskem testnem krogu 3,8 litra na 100 kilometrov.

Sistem BMW eDrive konceptnega modela vključuje štirivaljni motor z notranjim zgorevanjem s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in električni motor, ki je prav tako delo BMW Group. 70 kW/95 KM motor črpa energijo iz visokonapetostne litij-ionske baterije. Baterijski sklop je mogoče polniti preko domače vtičnice in zadostuje za vožnjo do 30 kilometrov izključno na električno energijo, brez emisij. Visokonapetostna baterija, razvita za BMW Concept X5 eDrive, je nameščena na posebno varen položaj pod prtljažnim prostorom s praktično nespremenjeno prostornino. Na voljo so trije načini vožnje, glede na potrebe in razmere – možnost inteligentnega hibridnega pogona za optimalno ravnovesje med športnostjo in učinkovitostjo; izključno električni način vožnje brez emisij; ali pa način, ki ohranja trenutno napolnjenost baterije.

Edinstven karakter BMW Concept X5 eDrive poudarjajo subtilni, a natančno razporejeni oblikovni akcenti. Letvice ledvičk, prečniki odprtin za zrak in intarzija v zadnjem odbijaču – vse v barvi BMW i Blue, razvite za blagovno znamko BMW i – predstavljajo privlačen kontrast s kovinskim barvnim zaključkom zunanjosti Silverflake. BMW Concept X5 eDrive je prav tako opremljen s strešnimi nosilci, priključkom za polnili kabel, ki med polnjenjem sveti in 21-palčnimi lahkimi aluminijastimi platišči v ekskluzivni, aerodinamično optimizirani obliki.

BMW eDrive v Sports Activity Vehicle: inteligentna hibridna tehnologija prinaša izjemno učinkovitost in značilni užitek v vožnji.

Z elektrifikacijo pogonskega sklopa BMW ponuja impresivni potencial za zmanjševanje porabe goriva in emisij. Tehnologija BMW eDrive, ki jo je razvil BMW Group, je tako na voljo v različnih oblikah, ki so natančno umerjene za dani koncept vozila. Prvo vozilo na izključno električni pogon BMW Group, ki bo stopilo v serijsko proizvodnjo – BMW i3 – se premierno predstavlja na IAA 2013. Skupaj z i3 pa bo na prizorišče stopil tudi BMW Concept X5 eDrive, ki sledi začrtani poti BMW Concept Active Tourer, ki se je predstavil 2012 kot drugi hibridni avtomobil z BMW eDrive.

Tehnologija BMW eDrive v BMW Concept X5 eDrive prvič združuje moči z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive. Novi model ponuja vrhunske vozne karakteristike, podprte z elektronsko krmiljeno in popolnoma spremenljivo razporeditvijo pogona med sprednja in zadnja kolesa. Ne glede na izbrani način vožnje se moč, ki jo proizvaja električni motor, motor z notranjim zgorevanjem ali pa kombinacija obeh, hitro in natančno kanalizira na kolesa, kjer se prevaja v najbolj učinkovito pogonsko moč. Tako BMW Concept X5 eDrive demonstrira tipične kvalitete SAV – zanesljivo vlečno silo in optimizirano stabilnost v vseh vremenskih pogojih in cestnih razmerah skupaj s povečano agilnostjo v dinamični vožnji v ovinek – na izjemno učinkovit način. Vsestranskim in športnim voznim atributom BMW Concept X5 eDrive gre dodati povprečno varčno porabo goriva, ki po evropskem testnem krogu znaša 3,8 litra na 100 kilometrov ter vrednosti emisij CO2 pod 90 gramov na kilometer.
Električni motor v BMW Concept X5 eDrive beleži največjo moč 70 kW/95 KM in – s stalno razpoložljivim navorom – in izkazuje bliskovit razvoj moči, ki je postal značilen za električne pogonske sisteme. Vse to ponaša užitek v vožnji in učinkovitost na nov nivo. Sinhroni električni motor, ki ga je razvil BMW Group, prav tako ohranja stabilen pretok moči v zgornje sfere obremenitev in ohranja nizko maso. Sam motor lahko pospeši BMW Concept X5 eDrive do največje hitrosti 120 km/h. V sklopu funkcije Boost pa lahko motorju z notranjim zgorevanjem ponudi opazno povečanje energije med pospeševanjem ter dinamičnimi sprinti. BMW Concept X5 eDrive opravi s sprintom do 100 km/h iz mirovanja v manj kot 7,0 sekunde.

Način ECO PRO in vožnja na izključno električno energijo: učinkovitost na zahtevo.

Tako kot modeli aktualnih serij BMW tudi BMW Concept X5 eDrive ponuja način ECO PRO, ki se ga vklopi preko stikala za uravnavanje vozne dinamike za posebno učinkovit stil vožnje. Ta privzeti način se aktivira pri zagonu motorja in ponuja inteligentno hibridno funkcionalnost, pri čemer sistem za upravljanje z energijo umeri vzajemno delovanje motorja z notranjim zgorevanjem in sistema električnega pogona na najbolj učinkovit način. Voznikom so na voljo storitve specifične hibridne funkcije Proactive Driving Assistant, ki se poveže z navigacijskim sistemom in upošteva dejavnike kot so profil poti, omejitve hitrosti in prometne razmere pri izbiri načina vožnje.
Vozniki lahko prav tako preklopijo na povsem električni način vožnje. S povsem napolnjeno baterijo lahko avtomobil prevozi do 30 kilometrov na električno energijo in s tem brez emisij. Naslednja možnost je način varčevanja z baterijo, ki ohranja nivo njene napolnjenosti – če želi na primer voznik prevoziti zadnji del daljše poti po mestu na izključno električno energijo.

Vsakodnevna uporabnost: fleksibilni scenariji polnjenja in zanesljivost.

Da bi se dodatna učinkovitost uporabe električnega pogonskega sklopa maksimalno izkoristila, je BMW Concept X5 eDrive zasnovan kot hibridno vozilo. Visokonapetostno baterijo je namreč mogoče polniti na domači vtičnici, polnilni točki Wallbox, ki omogoča močnejši tok ali pa na javni polnilni postaji. K stopnji fleksibilnosti, ki jo lahko pričakujejo vozniki pri izbiri polnilnega mesta, prispeva tudi polnilni kabel, ki je shranjen v prtljažni prostor pod ravno dno. Položaj baterijskega sklopa je nizek, s tem pa je prostornina avtomobila praktično nespremenjena. V prtljažnik je mogoče spraviti večja kovčka, ali štiri 46-palčne torbe za golf, medtem ko je ohranjena visoka stopnja raznovrstnosti SAV – tudi iz naslova deljive/zložljive zadnje klopi v razmerju 40 : 20 :40 – kot to velja za prostornost in udobje, ki jih na dolgih potovanjih nudi vseh pet sedežev.

Inteligentna povezljivost za večjo učinkovitost.

Inovativne funkcije iz sklopa BMW ConnectedDrive pomagajo voznikom maksimirati število voženj na izključno električno energijo. V BMW Concept X5 eDrive je domet električnega načina vožnje številčno prikazan. Dinamični prikaz dometa avtomobila uporablja inteligentno povezljivost, ki upošteva vse pomembne dejavnike, kot so na primer prometne razmere, profil poti in stil vožnje.

Pri vklopljeni funkciji navodil za pot se lokacije javnih polnilnih postaj prikažejo na navigacijskem zemljevidu. Vozniki lahko prikličejo postaje ob poti ali želenem cilju, sistem pa jih prav tako seznani s potrebnim časom polnjenja za povsem napolnjeno baterijo.

Vse informacije o polnjenju baterije in električnem dometu so na voljo tudi na pametnem telefonu. Aplikacija Remote iz sklopa BMW ConnectedDrive, posebno razvita za potrebe električne mobilnosti, omogoča voznikom nadzorovanje postopka polnjenja na svojem telefonu. Aplikacija prav tako omogoča predhodno programiranje vozila med polnjenjem. Ogrevanje in klimatsko napravo je na primer mogoče vklopiti na daljavo in tako poskrbeti za prijetno temperaturo notranjosti še pred začetkom vožnje.

Vir: BMW

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
FPL avtocenter Pušnik in Preša prejemnika priznanja trgovec leta 2012
Išče se Toyota z največ prevoženimi kilometri