Novice

BMW Group Design znova prejel nagrade mednarodnega oblikovalskega natečaja GOOD DESIGN™ Awards 2011

BMW serije 6 Cabrio, BMW serije 6 Coupé, BMW serije 1 M Coupé, BMW ActiveE, BMW K 1600 GT/GTL in BMW G 650 GS se domov vračajo s prestižnim oblikovalskim priznanjem.

Nič manj kot šest modelov BMW Group je prejelo prestižno oblikovalsko priznanje GOOD DESIGN™ Award 2011: BMW serije 6 Cabrio, BMW serije 6 Coupé, BMW serije 1 M Coupé, BMW ActiveE in dva modela BMW K 1600 GT/GTL skupaj z BMW G650 GS. Vsakoletna podelitev GOOD DESIGN™ Award velja za najbolj prestižno mednarodno priznanje na področju produktnega oblikovanja – letos je dogodek znova počastil izvrstno kakovost BMW Group Design.

Najstarejša in obenem najbolj cenjena nagrada za dizajn na svetu je bila ustanovljena leta 1950 v Chicagu. Ustanovili so jo arhitekti Eero Saarinen, Charles in Ray Eames ter Edgar Kaufmann Jr. Prestižno priznanje podeljujeta Muzej arhitekture in oblikovanja Athenaeum iz Chicaga ter Evropski center za arhitekturo, umetnost, oblikovanje in urbane študije. To pomembno priznanje se že več kot 60 let podeljuje za posebej inovativne in vizionarske izdelke, koncepte in ideje, ki predstavljajo presežek običajnih horizontov vsakdanjega produktnega oblikovanja. Eden izmed glavnih ciljev nagrade je dvigniti javno zavedanje modernega oblikovanja skupaj s podobnimi temami trajnostnega razvoja.

Podelitev nagrade, ki temelji na kriteriju funkcionalnosti in estetiki, kar je tudi prvotna ideja Saarinena in Eamesa, je zdaj dopolnjena z ekološkim vidikom, ki pogojuje trajnostno oblikovanje v koraku s časom. Leta 2011 je neodvisna žirija strokovnjakov iz področja oblikovanja in arhitekture preučila rekordno število prijav iz celega sveta, da bi določila svoj končni izbor med več kot 500 deli produktnega oblikovanja in grafik iz 38 držav, ki so se potegovala za GOOD DESIGN™ Award.

Novi BMW serije 6 Cabrio združuje raztegnjen pokrov motorja, nazaj pomaknjen potniški prostor, dolgo medosno razdaljo in ravno pasno črto s klasično platneno streho z značilnim oblikovnim elementom “plavuti”. Močne površine vozila in progresivne linije so odraz njegovih dinamičnih voznih lastnosti.

Esteti, ki uživajo v luksuzu in napredni tehnologiji bodo potešili svojo strast ob srečanju z novim BMW serije 6 Coupé, ki združuje dinamično športnost z ekskluzivnim potovalnim udobjem. Prilagodljivi LED žarometi predstavljajo vrhunsko inovacijo v tehnologiji luči in poudarjajo zaščitni znak videza dvojnih okroglih žarometov v novi interpretaciji ikonske oblikovne iztočnice BMW.

Novi BMW serije 1 M Coupé ustvarja privlačen vtis s svojo športno pojavo in dizajnom notranjosti, ki je značilen za program BMW M. Izpopolnjena širina kolotečine sprednje in zadnje preme, obsežen podaljšan sprednji odbijač z odprtinami za zrak in izbočeni blatniki dajejo BMW serije 1 M Coupé nezgrešljiv značaj. Dva seta pokromanih dvojnih zaključkov izpušnih cevi na skrajnih robovih zadka ustvarjata simetričen videz, znan preko programa oblikovanja BMW M.

Z BMW ActiveE (BMW serije 1 Coupé z izključno električnim pogonom) testira proizvajalec BMW uporabo električni vozil za vsak dan. Pridobljeno spoznanje iz te terenske študije bo preneseno neposredno v serijsko proizvodnjo modela BMW i3. Inteligentna konfiguracija pogonskih komponent in sistemov za shranjevanje energije v vozilu ustvarja idealne pogoje za običajno vozno dinamiko BMW in razširjeno funkcionalnost. Električno vozilo nudi štiri sedeže, prtljažnik s prostornino okoli 200 litrov, zadnji pogon in največji doseg pribl. 160 kilometrov (100 milj) za vsakdanjo uporabo.

Z BMW K 1600 GT in BMW K 1600 GTL vstopa BMW Motorrad v novo dimenzijo užitka v vožnji s potovalnim motornim kolesom. Oba modela predstavljata samozavesten, impozanten in značilen videz, ki zbuja močno hrepenenje po daljnih deželah že na prvi pogled.

S svojo vitko in žilavo postavo za vožnjo po terenu daje motorno kolo BMW G 650 GS vtis lahkotnosti in pustolovskega duha. Značilen enduro dizajn in barvni koncept v celoti ohranjata slog družine BMW GS in zaokrožujeta celovit športni videz motornega kolesa. Kakovost in tehnični podatki tega modela ga, v kombinaciji s potovalnim udobjem na dolge razdalje, jasno ločijo od ostale konkurence.

BMW Group Design je v preteklosti že večkrat prejel prestižno nagrado za dizajn. V lanskem letu je šla želena nagrada v roke BMW serije 5 Limuzina, MINI Countryman, BMW S 1000 RR in oblikovne študije BMW Concept 6. Leta 2008 je čast pripadla BMW serije 3 Cabrio, BMW serije 1 Coupé, MINI Cooper S Clubman in štirim motornim kolesom BMW Motorrad. Medtem ko je leta 2007 žirija GOOD DESIGN™ Award priznanje izkazala novemu BMW X5, BMW serije 3 Coupé, novemu MINI in trem modelom BMW Motorrad.

Vir: BMW

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BASF in PHILIPS ustvarila prvo OLED osvetljavo v obliki prozorne avtomobilske strehe
Novi Chevrolet Malibu je prevozil 1 milijon preskusnih milj po vsem svetu