Novice

BASF in PHILIPS ustvarila prvo OLED osvetljavo v obliki prozorne avtomobilske strehe

Plod dolgoročnega sodelovanja podjetij BASF in PHILIPS je razvoj OLED svetlobnega sistema za avtomobilske strehe. Podjetji sta z vgradnjo OLED tehnologije v strehe avtomobilov dosegli preboj na področju razvoja ekoloških svetlobnih diod. V času nedelovanja so ekološke svetlobne diode OLED povsem prosojne in delujejo kot strešno okno, saj skozenj omogočajo jasen pogled, ob njihovem prižigu pa osvetlijo notranjost prostora.

Poleg povsem novih oblikovnih možnosti, ki jih omogoča sistem osvetljave OLED, ta vnaša nove pristope tudi v avtomobilski inženiring. Prosojna OLED struktura lahko kombinira tudi s prosojnimi solarnimi celicami. »Ta kombinacija daje vozniku edinstven občutek sedenja v odprtem prostoru. Obenem pa OLED preko dneva proizvaja energijo, ki jo ponoči pretvori v nežno svetlobo za osvetljevanje notranjosti avtomobila,« je dejal Dr. Felix Görth, vodja Ekoloških svetlobnih diod in Ekoloških fotonapetosti pri BASF Future Business GmBH. Dr. Dietrich Bertram, glavni vodja OLED osvetljave pri Philipsu, je ob tem dodal: »Skupni projekt potrjuje obstoj novih možnosti, ki jih omogoča OLED in ponazarja potencial Philipsove Lubimblade OLED tehnologije pri ustvarjanju inovativnih svetlobnih rešitev, ki izboljšujejo naša življenja.«

BASF in Philips v okviru projekta OLED 2015, ki je nastal na pobudo Nemškega zveznega ministrstvo za šolstvo in raziskovanje (BMBF), sodelujeta že od leta 2006. Osredotočata se na razvoj inovativnih materialov in arhitekture komponent, hkrati pa tudi na razvoj novih naprav za svetlobne rešitve s pomočjo visoko zmogljivih svetlobnih diod.

OLED – svetlobna revolucija

Prednost, ki jo OLED tehnologija ponuja, je visoka energetska učinkovitost v kombinaciji s kreativno prilagodljivostjo in novimi oblikovalskimi možnostmi. OLED svetlobni viri so prosojni in v dolžino merijo zgolj 1,8 milimetra, njihova celotna površina pa ustvarja difuzno svetlobo, ki v prostor vnese več mehkobe. OLED tehnologija tako prinaša pravo svetlobno revolucijo, saj vozniku omogoča panoramski pogled podnevi in mehko osvetlitev ponoči, vožnji pa dodaja povsem novo dimenzijo.

Vir: Basf

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford Sollers je v ruskem Sankt Peterburgu izdelal že 500.000 vozil
BMW Group Design znova prejel nagrade mednarodnega oblikovalskega natečaja GOOD DESIGN™ Awards 2011