Novice

BMW nineT – Bavarska tovarna sanj

Motorizem v veliki meri definirajo čustva posameznika, ki uživa v svobodi, potepanju, samostojnosti. Ni čudno, da motocikli razburkajo ta čustva – še najbolj tisti, ki so nekaj posebnega. Še najbolj tisti, ki združujejo tradicijo, legendarnost in retromansko atraktivnost. BMW nineT (ninety oziroma devetdeset) je eden tistih, ki utegne ogreti kar precej voznikov!

No, tudi mene je, priznam. Ko smo se dogovorili za test, sem točno vedel, da bo v tistem tednu zagotovo padel kak dan »dopusta«, ko se bo odpotovalo nekam daaaleč, kolikor je pač izvedljivo v 20 urah. Žal smo tik pred zdajci izvedeli, da se je motorju pripetila nezgoda. A zgodba o najinem druženju in skupnem potovanju je v meni že živela, zato sem jo moral napisati – čeprav kot test, ki ga ni bilo. Nekako takole sem si predstavljal, da bo potekalo …

Devetdesetica

BMW R nineT (oziroma devetdesetica) je jubilejni stroj, s katerim obeležujejo 90-letnico tovarne motociklov BMW. Je kot diamant – prečiščen skupek tehnične zapuščine, izdelan iz avtentičnih materialov, s čustvi in v vizualno intenzivnem slogu, ki te ne pusti ravnodušnega. Skratka, z dvema besedama bi temu rekli »totalna klasika«, lahko pa tudi pišemo romane in eseje, se vmes vržemo ob tla in si ga, če je dovolj prostora, postavimo na sredo dnevne sobe ali, še bolje, v spalnico.

Retro krasota

Ko smo že pri spalnici – sumim, da je motocikel v noči, z diskretno osvetlitvijo, še lepši, kot pri dnevni svetlobi. Da zapeljuje s tehničnimi detajli in zbuja avtoriteto s svojo markantnostjo.

Krasna črno lakirana posoda za gorivo z ročno poliranim aluminijem, ki krasi jekleno cevasto konstrukcijo, domovanje boksarske zveri, je že na prvi pogled eden najlepših primerkov svoje vrste. Zaradi minimalistične oblikovne zasnove, ki pušča povsem odprto pot tehnični vizualni fascinaciji, pa je to tudi eden redkih lakiranih delov na motociklu. Vse ostalo so tehnične nujnosti, dovršene v bavarskih kovačijah: stroj, izpušna lonca, ki v paru krasita levi bok, platišča s “špriklami”, taka, kot jih najdete malokje, pa izjemno eleganten in kompakten sedež, ki ga je možno hitro spremeniti v enosed.

Seksi podvozje

Sumim tudi, da se je z njim največji užitek počasi zapeljati po mestnih ulicah in ga že čez nekaj minut dati na ogled soncu na kakšni serpentinasti cesti … Tam pomirja dejstvo, da na kolesih kraljujejo orjaški zavorni koluti, ki seveda premorejo verjetno najbolj dognan ABS na motorjih, nekje pod sedežem pa se svetlika še bela enojna vzmet blažilnika, ki z nastavljivostjo poskrbi za to, da si motocikel »zategnete« po svoje – da bo primeren za lepo urejena vozišča in dirkališča, ali pa za slovenske hopa-cupa poskočne kolovoze z ostanki asfalta, imenovane lokalna (ali pa regionalna) cesta. Ne pozabimo na obrnjene teleskopske prednje vilice, ki zagotavljajo udobje in vodljivost (vzeli so jih kar s hišnega dirkalnika superbike S1000RR), ter blažilnik vibracij krmila, ki zagotavlja, da je bavarska mašina stabilna tudi ob notoričnem ožemanju ročice za plin, verjetno pa bi vzorno opravila s tekmeci tudi na kakšnem dirkališču. Ah, ja …

Boksarska beštija

Zakaj pravzaprav tako vznemirja, od kod legendarnost, ki je zapisana v DNK tega nineT-ja? Klasika pri BMW-ju pomeni, da ga poganja iztegnjeni 1.170-kubični dvovaljnik oziroma bokserski motor, kjer bata ležita prečno na smer vožnje in poskrbita za sinhrono vibriranje, ko zajetno moč z gorato krivuljo navora prenašata na vzdolžno postavljen kardan, integriran v pogonski sklop. Ta kardan ima nekaj simpatičnih lastnosti, ki si jih človek zapomni za vse življenje – najbolj krasna je tista, da ob privijanju ročice plina motor vedno pritisne vstran, a pri novejših generacijah bistveno manj oziroma že skoraj neopazno. Kdor tega ni vajen in to naredi na mestu, se lahko ustraši, da bo padel. No, splašil se bom zagotovo tudi jaz, če bom preizkusil, kaj zmore agregat – menda zadeva dobro povleče tudi pri višjih hitrostih, če se le človek privije ob posodo goriva in skloni glavo, saj je vetrna zaščita praktično neobstoječa. In prav je tako – naj voznik čuti, kako hitro gre, da ga ne zapelje preveč, prehitro …

Klasična klasika

Hvalabogu: čeprav so lani predstavili bokserje z vodnimi hladilniki, je na temle retro stroju vse po starem, torej »kot mora biti« – hlajenje je le zračno-oljno. Tako privrženci klasike ne bodo bentili, moderni motoristi pa bodo lahko fantazirali, koliko dodatne moči bi utegnili pridobiti z vodnim hladilnikom. No, ko smo že pri moči – z 81 kilovati pri 7.750 vrtljajih in 119 njutnmetri pri 6.000 vrtljajih je je povsem dovolj tudi za izredno nagajivo vožnjo, sploh če pokrijete zadnji sedež in motocikel spremenite v enosed. Zabava zagotovljena, na cilju pa družbe ne bo manjkalo, vsaj ne s takimle žrebcem pod zadnjico.

Detajli, da te kap

A kdor se bo res posvetil detajlom – jaz zagotovo ob prvi priliki – ga utegne vreči od vsega dobrega. Droben logotip BMW v prednjem žarometu kaže na kakovost dodelave vseh elementov serijskega motocikla in potrjuje izvirnost in pozornost pri oblikovanju. Zapovrh obstaja pri prodajalcih še bogat katalog dodatne opreme, ki poskrbi za kustomizacijo oziroma prilagoditev željam zahtevnih lastnikov. Med dodatki kraljuje izpušni sistem Akrapovič, pa solo sedež z odsekanim zadkom, da je devetdesetica masivna kot buldog in individualna kot DNK.

Test …

Obljubim, da bom užival, ko ga bom vozil, užival v tehničnem minimalizmu brez odvečne elektronike, globokem basu, pokanju pri preobilici plina in vibracijah v vseh situacijah. Rekel bi, da bo šla vožnja s tem motociklom po simboličnem pomenu med mojih top5 motorističnih voženj …

Besedilo: Simon Ručigaj. Foto: BMW

Opomba uredništva: Kot je razvidno iz teksta, motorja BMW nineT na žalost nismo uspeli testirati, a je bila želja po njem tako globoka, da jo je bilo treba na svoj način izpovedati. Gre za imaginaren test, ki odraža razmišljanje avtorja in navaja dejanske lastnosti motorja.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kolesarska kača v Kopenhagnu
1,0-litrski EcoBoost zdaj poganja enega od petih novih Fordov v Evropi