Novice

1,0-litrski EcoBoost zdaj poganja enega od petih novih Fordov v Evropi

Cenjeni 3-valjnik je najbolj priljubljen evropski bencinski motor s turbopolnilnikom.

Kmalu po že tretjič zapored osvojenem nazivu Mednarodni motor leta je Fordov majhen, a presenetljivo zmogljiv 1,0-litrski motor EcoBoost po Fordovih podatkih postal tudi najbolje prodajani bencinski motor s turbopolnilnikom v prvih šestih mesecih tega leta.

Letos je bil eden od petih Fordovih modelov, ki so jih prodali v Evropi, opremljen z 1,0-litrskim EcoBoostom*. Ohišje tega motorja je tako majhno, da ga lahko postavimo na list papirja formata A4.

Od januarja do konca junija 2014 je Ford prodal približno 120.000 vozil z 1,0-litrskim EcoBoostom, dobrih 15 odstotkov več kot v prvih šestih mesecih leta 2013, ko so jih prodali 104.000. V prvi polovici leta 2014 je 1,0-litrski EcoBoost poganjal 47 odstotkov vseh prodanih majhnih enoprostorcev B-MAX, 33 odstotkov Focusov in 30 odstotkov Fiest.**

“Uporabniki očitno uživajo v prednostih majhnega motorja, ki navdušuje z izjemno učinkovito porabo goriva, brezkompromisno prefinjenostjo in presenetljivo zmogljivostjo,” je povedala Barb Samardzich, vodja poslovanja pri Fordu Evropa. “Ko bo v naslednjih mesecih v prodajnih salonih na voljo tudi povsem novi Mondeo, bo v paleti z 1,0-litrskim motorjem EcoBoost kar 11 Fordovih modelov, nova različica s 140 KM v Fiesti Red Edition in Black Edition pa dokazuje, da potencial še zdaleč ni izčrpan.”

Junija je 1,0-litrski EcoBoost s svojimi voznimi lastnostmi, zmogljivostjo, varčnostjo, prefinjenostjo in tehnologijo ponovno osvojil naziv Mednarodni motor leta 2014 – premagal je tekmece v modelih vrhunskih znamk in superšportnih avtomobilih.

“Letošnja konkurenca je bila najzahtevnejša doslej, a 1,0-litrski EcoBoost še naprej izstopa z odličnimi lastnostmi – izjemno prefinjenostjo, presenetljivo prilagodljivostjo in vrhunsko učinkovitostjo,” je povedal Dean Slavnich, sopredsedujoči komisije 16. podelitve nazivov Mednarodni motor leta in urednik revije Engine Technology International, ki je podelil nagrado. “1,0-litrski motor EcoBoost sodi med najboljše primerke zasnove in izdelave pogonskih sklopov.”

Motor je doslej osvojil 13 pomembnih nagrad. Poleg sedmih nazivov Mednarodni motor leta v treh letih – vključno z nazivom Najboljši novi motor leta 2012 – je 1,0-litrski EcoBoost prejel tudi Mednarodno nagrado Paula Pietscha 2013 za tehnološke inovacije v Nemčiji, trofejo Dewar Kraljevega avtomobilskega kluba v Veliki Britaniji in nagrado za prelomne dosežke revije Popular Mechanics v ZDA. Ford je tudi prvi avtomobilski proizvajalec, ki se mu je s trivaljnim motorjem uspelo uvrstiti med 10 najboljših motorjev po izboru revije Ward’s AutoWorld.

1,0-litrski motor EcoBoost je bil leta 2012 v Evropi prvič na voljo v Fordu Focusu, danes pa ga lahko izberejo tudi kupci modelov Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX in Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect in Transit Courier.

Izvedbama najbolje prodajanega litrskega motorja v Evropi s 100 in 125 KM je Ford pred nedavnim dodal novo različico s 140 KM, ki bo poganjal nova modela Fiesta Red Edition in Fiesta Black Edition. To bosta najzmogljivejša serijska avtomobila z 1,0-litrskim motorjem, ki bosta od 0 do 100 km/h pospešila v 9 sekundah in bosta dosegla največjo hitrost 201 km/h ob porabi 4,5 l/100 km in izpustih CO2 104 g/km. ***

Več kot 200 inženirjev in oblikovalcev iz Fordovih raziskovalnih in razvojnih središč v Aachnu in Merkenichu v Nemčiji ter Dagenhamu in Duntonu v Veliki Britaniji je v razvoj 1,0-litrskega trivaljnega motorja EcoBoost vložilo več kot pet milijonov ur.

Kompaktni turbopolnilnik z majhno vztrajnostjo doseže tudi do 248.000 vrtljajev v minuti – to pomeni, da se zavrti več kot 4000-krat na sekundo, kar je skoraj dvakrat več vrtljajev kot pri turbopolnilniku motorja v dirkalniku Formule 1 za leto 2014. Turbopolnilnik motorja s 140 KM zagotavlja polnjenje s tlakom 1,6 bara (24 psi). Največji tlak, ki deluje na bate, je 124 barov (1800 psi), kar ustreza več kot pet ton težkemu odraslemu afriškemu slonu, ki stoji na batu.

“S postavljanjem novih globalnih meril v zasnovi pogonskih sklopov se je 1,0-litrski EcoBoost izkazal kot izjemen uspeh, pri sodnikih, ki so najpomembnejši – pri naših strankah,” je povedala Samardzicheva.

Motor je nadvse priljubljen na Nizozemskem, kjer je z njim opremljenih 38 odstotkov vseh Fordovih modelov, ki so jih prodali letos; 1,0-litrski motor je izbralo tudi 35 odstotkov kupcev Fordovih vozil na Danskem in 32 odstotkov kupcev v Švici. Tudi pri nas se vedno več kupcev odloča za ta motor, skupaj kar 35 odstotkov vseh kupcev. Po vsem svetu je zdaj na voljo v 72 državah.

Vir: Ford

* Podatki iz Fordovih poročil o prodaji. 20 najpomembnejših Fordovih evropskih trgov: Avstrija, Belgija, Češka republika, Danska, Finska, Francija, Grčija, Irska, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija.

** Rezultati JATO Dynamics temeljijo na informacijah znanega svetovalnega podjetja JATO Consult. Podatki veljajo za 30 evropskih držav. Za več informacij obiščite www.jato.com.

*** Navedena poraba goriva in izpusti CO2 so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropske uredbe (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva in izpuste CO2 vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje. Rezultati se lahko zaradi različnih določil voznih ciklov in predpisov na teh trgih razlikujejo od podatkov o porabi goriva v drugih delih sveta.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW nineT – Bavarska tovarna sanj
Hyundai i20 z izdatnimi dimenzijami

Več vsebin

Predstavitve

Ford Fiesta: slovenska predstavitev