Novice

BMW potrdil prihod električnega Minija in X3

Mini bo s pomočjo BMW-ja v bližnji prihodnosti predstavil svoj prvi električni model, ki se bo pridružil ostalim cenovno dostopnejšim modelom, med katerimi bo tudi terenski X3.

BMW je leta 2013 predstavil podznamko i, ki je v celoti usmerjena proizvodnji okolju bolj prijaznih vozil. Žal se pri BMW-ju že od samega začetka borijo z nizko prodajo, saj električni i3 ni uspel prepričati kupcev širom sveta. Slabši prodaji botruje še vedno večja konkurenca, ki kot po tekočem traku predstavlja električne modele z vedno daljšim dosegom. To je bilo očitno tudi na pariškem salonu, kjer je Renault predstavil Zoe s 400-kilometrskim dosegom, Opel svojo Ampero-e, že na začetku letošnjega leta pa je Tesla zatresla avtomobilistični svet s predstavitvijo Modela 3.

Če je BMW na začetku mislil, da mora električno vozilo izstopati in biti drugačno od običajnih modelov, so zdaj spremenili taktiko. Potem ko so številni proizvajalci na obstoječe modele namestili električni pogon, bodo enako storili tudi v skupini BMW. Bavarski proizvajalec vozil je za Reuters potrdil, da bodo v ponudbo dodali električne različice že poznanih modelov. Prva na seznamu sta X3 in vsaj en model Minija. Prvi primerki naj bi na ceste zapeljali v letu 2019.

Tudi pri največjih nemških tekmecih ne počivajo. Audi bo do konca desetletja predstavil tri nove električne modele, Mercedes-Benz pa je pred dnevi slovesno napovedal podznamko EQ in prihod prvega električnega terenca.

K sreči je tehnologija z vsakim dnem bolj dovršena, domet električnih vozil pa čedalje daljši. Zato je zdaj idealna priložnost, da proizvajalci razširijo svojo električno ponudbo še na ostale večje modele, tudi urbane športne terence.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Mini, Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW s predstavitvijo koncepta X2 ponavlja uspešno zgodbo
Kandidati za Svetovni avto leta 2017