Novice

BMW strateško preusmerja program ”i” v razvoj tehnologij za avtonomno vožnjo

BMW je razširil svojo električno podznamko na razvoj samovozečih vozil. Gre za velik strateški premik, saj je bil v preteklosti oddelek “i” namenjen razvoju lahkih električnih vozil.

Teslin model 3 bo na ceste zapeljal leta 2017, njegova tekmeca Porsche in Audi pa prihod povsem električnih vozil načrtujeta šele v letu 2019. V primerjavi z ostalimi premijskimi proizvajalci se je BMW odločil, da bo svoj naslednji električni model predstavil šele leta 2021. Podjetje je spremenilo načrte po dokaj nizkih prodajnih številkah modela i3, v lanskem letu so prodali le 25.000 enot, medtem ko je na primer Tesla za svoj najnovejši model pridobil 370.000 prednaročil.

Bavarski proizvajalec se je ravno zato odločil, da se ne bo podal v tekmo prihajajočih modelov električnih vozil, temveč si je postavil nov cilj – razvoj električnega vozila z novo generacijo avtonomne tehnologije. Klaus Froehlich, član upravnega odbora BMW za razvoj je v intervjuju dejal, da je v aprilu spremenil divizijo i v enoto, ki je predana proizvodnji samovozečih vozil: ”Zdaj je v začetni fazi. Imenujemo ga Project i Next.”

S spremembo so se od programa poslovili vsaj trije vidni člani – Dirk Abendroth, vodja pogonskega sklopa, Henrik Wenders, podpredsednik produktnega vodenja in Carsten Breitfeld, podpredsednik inženirjev in vodja programa i8. Vse tri so privabili v kitajski startup, usmerjen v proizvodnjo električnih avtomobilov.

S prihodom avtonomne tehnologije bi lahko BMW zagnal novo podjetje za prevoz potnikov, v skrajnem primeru bi zaradi samovozečih vozil celo lahko povsem ukinili stroške voznikov. Pred časom je Toyota potrdila novico, da bodo investirali v podjetje Uber, za podobno potezo se je odločil tudi Volkswagen, ki je vložil 300 milijonov dolarjev v majhno prevozno podjetje Gett.

Popolnoma samodejno vozeči avtomobili naj se po napovedih poznavalcev ne bi uveljavili vsaj do leta 2020, do leta 2025 pa bi lahko številka poskočila na 9 milijonov prodanih enot letno. Kitajska je največji avtomobilski trg na svetu in kot pravi Froehlich je povsem mogoče, da se bo razcvet avtonomnih vozil začel prav tam. ”Kitajska zelo hitro uporablja nove tehnologije. Lansko leto je bilo na Kitajskem prodanih več električnih vozil, kot na vseh globalnih trgih skupaj.”

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault pripravlja nabritega Twinga
Poklon legendi: Renault Clio že četrt stoletja piše zgodbo o uspehu