Novice

Poklon legendi: Renault Clio že četrt stoletja piše zgodbo o uspehu

Renault Clio je v trenutku postal ljubljenec slovenskega občinstva, zato ni presenečenje, da vsak pozna kakšnega lastnika. Očetov, sestrin, prijateljev ali sosedov, Clio je eden najbolj prepoznavnih avtomobilskih modelov pri nas.

Do zdaj se je po svetu prodalo več kot 13 milijonov Cliov – od tega jih je zanemarljiv delež končal v Sloveniji, a kljub temu lahko govorimo, da gre za eno najbolj prepoznavnih vozil pri nas. Mali Francoz je na ceste zapeljal v turbulentnih časih, toda s karizmo in številnimi atributi osvojil prerojeno Evropo.

Piše se leto 1990

Na pariškem avtomobilskem salonu je Renault svojega malega, a prostornega Clia prvič predstavil svetu. Ime izvira iz stare grščine ter v prevodu pomeni ”narejen za slavo”, zato so imeli Francozi velika pričakovanja. A pred Cliom ni bila lahka naloga, saj je moral zamenjati takrat že ostarelo ”Petko” in z večjimi zunanjimi dimenzijami ter daljšo medosno razdaljo poiskati nove kupce, ki cenijo prostornost in udobje.

Renault Clio 25 let_9

Clio je pozno jeseni 1990 kot že tretji Renaultov osebni avtomobil za Renaultom 16 in Renaultom 9 osvojil laskavi naslov Evropski avto leta 1991. Zanj je tekmoval z Nissan Primero in Opel Calibro. Pod pokrovom motorja se je lahko skrival eden od štirih motorjev, po dva sta bila bencinska in dizelska. V bencinskem naboru sta bila 1,2-litrski 8V in 1,4-litrski 8V Energy (slednji je bil pvič viden v Renault 19) in v dizelskem 1,7-litrski in 1,9-litrski agregat.

Prvo rahlo osvežitev je Clio doživel že dobro leto po predstavitvi; sprememba značke (iz rebraste v gladko) in nova zasnova prednjih sedežev. Najboljši paket opreme, RT, je takrat že ponujal električni pomik oken, odklepanje in zaklepanje preko daljinskega upravljanja in radio s kasetofonom.

Leto 1993 zaznamujeta dve besedi: Clio Williams

Renault je prvotno lansiral Clia Williams v omejeni seriji 3.800 vozil, a so zaradi velikega povpraševanja izdelali še okoli 1.000 dodatnih primerkov. Kasneje so z nekaj spremembami izdelali več kot 12.000 enot.

Malega divjaka so izdelali v počastitev sodelovanju Renaulta z ekipo Williams v Formuli 1. Pod pokrovom motorja se je skrival dvolitrski bencinski agregat s 108 kilovati, ki pa ni bil v sorodu s prostorninsko manjšim 1,8-litrskim agregatom. Poleg edinstvenega zunanjega videza je imel Williams nameščeno trše podvozje, širše pnevmatike in izboljšan menjalnik.

Renault Clio 25 let_11

Istega leta, ko je na ceste zapeljal Clio Williams, je Renault prenovil Clia. Do tega trenutka je Clio nosil večinsko prodajno breme Renaulta, zato so leta 1996 zopet prenovili svojega prodajnega aduta. K spremenjenemu videzu se je odlično podal nov 1.149-kubični bencinski agregat, ki smo ga prvič lahko videli v novem Twingu.

Z drugo fazo so aprila 1993 Clio pričeli izdelovati v novomeški tovarni Revoz. Leto poprej so tam prenehali z izdelavo modela Renault 4, do leta 1996 pa so Clia sočasno izdelovali z Renault 5, ki je na nekaterih trgih služil kot cenejša alternativa novejšemu bratu.

Nov obraz, novi Clio – leto 1998

V drugi generaciji je Clio zrasel in oblikovalci so se odločili za bolj zaokrožen videz. Za zmanjševanje mase so uporabili aluminij, v potniško kabino pa so namestili večje sedeže ter še za stopnjo ali dve dvignili njegovo udobnost. Varnostnim elementom so se pridružili sprednji stranski zračni blazini in sistem ABS.

Renault Clio 25 let_6

V začetku leta 2000 so prvič predstavili športno različico Clia II, ki se je imenovala Clio Renault Sport. Z dvolitrskim agregatom in 124 kilovati moči je dosegel najvišjo hitrost 220 km/h. Še bolj impresiven je bil prihod pošastne različice Clio V6, ki je prišla na trg šele proti koncu leta 2000. Sredinsko nameščeni trilitrski šestvaljnik iz Lagune je prinesel 170 kilovatov moči in je močno razširjenega Clia V6 iz mesta do 100 km/h pognal v 6,4 sekundah.

Druga prenova druge generacije, 2001

Nekatere manjše spremembe so Clia doletele že leta 2000, a je Renault za popolno prenovo poskrbel leta 2001. Z novim videzom je prišel še nov 1,5-litrski dizelski agregat, kasneje eden najbolj problematičnih pri Renaultu.

Prenova je zajela tudi športni model V6, ki je pridobil bistveno močnejši agregat z 188 kilovati. Zaradi večje moči so morali izboljšati podvozje in togost šasije.

Leta 2005 je prišla tretja generacija

Renault je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2005 predstavil tretjo generacijo Clia. V primerjavi s predhodnikom je ponovno zrasel in prvič dobil vseh pet zvezdic na varnostnem testu Euro NCAP. Francozi so malčka opremili z nekaterimi funkcijami, ki so jih do tedaj imeli le veliki fantje. Clio je tako na primer imel sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, mehko plastiko na armaturi in pametno kartico, ki je zamenjala običajni ključ.

Renault Clio 25 let_5

Clio je zaenkrat edini model, ki je bil dvakrat izbran za evropski avto leta in sicer leta 1991 in 2006. V drugo je ugnal bistveno dražje in večje tekmece, Volkswagna Passat in Alfo Romeo 159.

2012 – nov dizajn

Laurens van den Acker je na avtomobilskem salonu v Parizu leta 2012 z razkritjem četrte generacije odprl novo poglavje v zgodovini Clia. Navdih za atraktiven videz so našli pri konceptu DeZir iz leta 2010, v nos pa vgradili naslednjo generacijo prisilno polnjenih bencinskih in dizelskih agregatov.

Renault Eolab

Kaj pa prihodnost? Clio zagotovo ne bo odšel v pozabo. Poleg napovedi, da bodo v Novem mestu zopet začeli z izdelavo v Sloveniji najbolj priljubljenega modela, so pred časom pri Renaultu predstavili električno-bencinsko različico Eolab, ki bi lahko na ceste zapeljala v letu 2018.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Renault, Carmagazine. Foto: Renault.)

 

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Poklon legendi: Renault Clio že četrt stoletja piše zgodbo o uspehu"


frgo
7 leta 10 meseci nazaj

meni je prvi clio še vedno zelo lep avto

Blinder
7 leta 10 meseci nazaj

williams je imel 108 ali 109 kw. Ter nekje sem pobral info, da je narjeen na osnovi 1.8 motorja ( s podaljsanim hodom).

 
BMW strateško preusmerja program ”i” v razvoj tehnologij za avtonomno vožnjo
Citroën predstavil tri novosti, med njimi izstopa inovativno vzmetenje