Novice

Bo strateško sodelovanje Lotusa in Williamsa prineslo novega hiperšportnika?

Lotus in Williams Advanced Engineering sta vsporočila, da sta podpisala sporazum o strateškem sodelovanju tehnične narave.

To obvestilo samo po sebi ne bi bila tako zelo zanimivo, če ne bi Lotus v začetku decembra 2018 napovedal razvoja svojega elektrificiranega hiperšportnika. Ko zunanji opazovalec poskusi obe najavi združiti v smiselno celoto, je edini logičen rezultat, da bo Lotusu pri uresničitvi zastavljenega ambicioznega cilja pomagal Williams. Naj spomnimo, da je Williams A.E. podjetje, ki ima veliko izkušenj iz razvoja električnega pogona, se že več let aktivno udejstvuje v Formuli E, pred časom pa so pokazali tudi koncept električno gnane platforme (nekaj računalniških skic, ki smo jih priložili v galerijo), ki bi znala služiti kot dobra osnova za nadaljnje delo z Lotusom.

Predstavniki obeh podjetij so ob najavi strateškega sodelovanja zanikali, da je to pravo ozadje napovedanega sodelovanja. Lotus je namreč zelo posplošeno zatrdil, da so strokovnjaki pri vpeljevanju novih tehnologij in tehnik, kar sama elektrifikacija pogonskega sklopa nenazadnje tudi je. Podobno je Williamsov predstavnik zagotovil, da bodo v sodelovanju z Lotusom zgolj razvijali naprej nove rešitve in ideje.

Kljub temu so viri blizu izvoru podatkov v javnost prišepnili nekaj zanimivosti o projektu. Imenoval naj bi se Omega, njegov glavni cilj pa je pod taktirko Kitajskega Geelyja spraviti Lotus kot znamko športnih vozil ponovno na zemljevid avtomobilskega sveta. Kitajci so z nakupom nadzorne pravice v Lotusovem prejšnjem lastniku Protonu pridobili tudi lastniške pravice nad Lotusom. Zanj so si zadali pogumen cilj: razvoj v luksuzno in športno znamko, ki naj bi izzvala celo Ferrarija in njemu podobne.

Špekulanti ocenjujejo, da bo Lotusov hiperšportnik razpolagal z vsaj 100 »električnimi konji«, ki jih bosta zagotavljala vsaj dva elektromotorja, imel dovolj veliko baterijo za uporaben domet okoli 400 km, seveda sistem hitrega polnjenja, ob vsem skupaj pa naj bi, kot se za Lotusa spodobi, zagotavljal izjemno razmerje med močjo in lastno maso vozila. Razen tega, da ga prej kot v roku dveh let ne gre pričakovati in da bodo zanj najbrž pričakovali kakšen milijon ali dva evrov kupnine, vam v tem trenutku ne moremo zaupati več.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Lotus, Williams A.E..)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
N-Sport za nujno širitev ponudbe Nissan Micre
Problematika različnih poimenovanj asistenčnih sistemov