Novice

N-Sport za nujno širitev ponudbe Nissan Micre

Debelo poldrugo leto je trajalo, da so Japonci mali Micri namenili razširitev ponudbe tako po motorni kot tudi po opremski plati.

Japonci so s skoraj enoletno zamudo končno pripravili zmogljivejšo motorizacijo za Micro. Namesto 90 KM v 1,5-litrskem dCi-ju in 0,9-litrskem IG-T trivaljniku ponuja najboljša motorizacija zdaj bolj simpatičnih 117 KM. Dobavljiv bo sicer tudi v dostopnejših paketih Tekna in Acenta, novost pa predstavlja dinamično navdahnjen paket opreme N-Sport, ki ga bo moč kombinirati tudi z drugimi šibkejšimi motorizacijami v ponudbi. N-Sport poleg dekorativnih dodatkov s športno noto primakne še za 10 milimetrov spuščeno bolj togo vzmetenje, bolj neposreden volan, 17-palčna kolesa, kromiran zaključek izpušne cevi in nekatere druge serijsko primaknjene dodatke.

Na presenečenje marsikoga 117-»konjski« turbobencinec ni najšibkejša izpeljanka svežega 1,3-litrskega štirivaljnika temveč jih zagotavlja še naprej trivaljnik z vsega litrom delovne prostornine. Poleg večje nazivne moči razpolaga ta tudi s kar 180 Nm navora (ob aktivnem overboostu tudi 200 Nm).

Druga novost v Micri je šibkejša različica tega istega litrskega trivaljnika, ki s 100 KM in 160 Nm izpodriva stari 0,9-litrski IG-T trivaljnik. V primerjavi s slednjim premore tako 10 KM in 10 Nm več obojega. Če menite, da je šibkejši od dvojice zgolj bolj »zaprt«, pomislite še enkrat. 160 Nm šibkejšega je namreč na voljo šele od 2.750 vrt/min naprej, 180 močnejšega pa že pri 1.750 vrt/min. Razlike med obema tako zelo verjetno segajo preko programske opreme še na področje nekoliko drugačne strojne opreme.

Skupaj s serijsko primaknjenim šeststopenjskim ročnim menjalnikom bo 1.0 IG-T 117 Micra bistveno bolj iskrivo pospeševala z mesta do sto – 9,9 sekunde proti 10,9 sekunde. Da je napredek glede na predhodnika v obeh primerih očiten, priča tudi podatek, da je Micra 0,9 IG-T rabila do stotice kar 12,1 sekunde. Piko na i vsemu dobremu v novincu prišteje še Nissanova obljuba o čistejšem izpuhu in večji učinkovitosti. 100-»konjski« IG-T je v osnovi, tako kot 0,9-litrski predhodnik, še naprej povezan s petstopenjskim ročnim menjalnikom. Za vse bolj lene po naravi so v ponudbo primaknili tudi opcijo samodejnega menjalnika X-Tronic. Tako je, Nissan tudi v Micri ostaja zvest svoji navezanosti na neskončnostopenjski CVT menjalnik, ki ga s to nadgradnjo ponovno vrača v ponudbo.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "N-Sport za nujno širitev ponudbe Nissan Micre"


5 leta 2 meseci nazaj

Isti motorji bodo na voljo v novem Cliu. Samo bo tam izbire več, 1.3 tce bo baje v 130 in 160 hp varianti. 160 hp varianta bo GT in 1.5 dci z 75 in 90 hp.

 
Voilà, to je novi Renault Clio
Bo strateško sodelovanje Lotusa in Williamsa prineslo novega hiperšportnika?