Novice

Bo vaš naslednji avto električen?

Volkswagen se, podobno kot nekatere druge znamke na slovenskem trgu, letos pospešeno ukvarja z aktivnostmi pri prodaji električnih in priključno-hibridnih vozil. Svojo radovednost o njihovih načrtih smo potešili v pogovoru z Edom Strajnarjem, vodjem prodaje Volkswagen pri podjetju Porsche Slovenija

Je razlog za dosedanjo precejšnjo zadržanost na področju električnih vozil pri nas res zgolj v pomanjkljivi polnilni infrastrukturi in omejenih državnih subvencijah ali imamo Slovenci pri električni mobilnosti po vašem mnenju še kakšne druge zadržke? Za Slovenijo smo namreč že večkrat slišali, da naj bi bila zaradi svoje majhnosti praktično idealna evropska država za uporabo električnih vozil.

Ne moremo reči, da so razlogi v pomanjkljivi polnilni infrastrukturi ali o zadržanosti Slovencev na tem področju. Enostavno menimo, da nova tehnologija potrebuje določen čas, kot npr. mobilna telefonija, digitalna fotografija … Prav tako je potrebno spremeniti pogled ljudi na novo tehnologijo, ustvariti je potrebno razmere in ugodnosti, ki bodo prepričale kupce. Trenutne spodbude še niso na ravni nekaterih drugih evropskih držav, ki so zelo uspešne pri zmanjševanju emisij z električnimi vozili. Vzporedno s prodajo električnih vozil se bo razvijala tudi infrastruktura, zakonodaja in ponudba zelene energije. Ta je pri električnem vozilu, zaradi  trajnostne mobilnosti, še toliko bolj smiselna.

Se vam zdijo državne subvencije ob nakupu primerna spodbuda za bodoče uporabnike električnih vozil ali mislite, da bi morali ubrati drugo pot? Bi kakšne (trajnejše/letne) spodbude po vašem mnenju pri kupcih prevesile tehtnico v korist električnih modelov tudi v trenutku, ko so državne subvencije že izčrpane?

Dejstvo je, da smo kot država dolžni znižati porabo energije in da lahko to dosežemo ravno z energetsko veliko bolj učinkovitimi električnimi avtomobili. Seveda obstajajo tudi ostali alternativni viri, ki prav tako pozitivno vplivajo na zmanjševanje emisij. Letošnja negotovost o uvedbi subvencij je bila resnično neposrečena in je zaustavila lanskoletni pozitivni zagon. Menimo, da je z novim razpisom zagotovljenih zadosti sredstev, kar pa še ne bo dovolj za razcvet na tem področju.  Poleg subvencij bi potrebovali še dodatne ugodnosti v davčnem smislu,  kot je na primer oprostitev plačevanja dohodnine za službena vozila in odbitek vstopnega davka ali pa brezplačna parkirna mesta in brezplačna vinjeta.

S kakšnimi izzivi se spopadate ob uvajanju električnih modelov na slovenski trg?

Še pred začetkom uradne prodaje električnih vozil smo morali veliko investirati v infrastrukturo, trgovske standarde in izobraževanje prodajno-servisne mreže. Prav tako je potreben tudi ogromen marketinški vložek za promocijo nove tehnologije.

Kolikšen delež prodaje električnih vozil Volkswagen bo po vaših predvidevanjih pripadel podjetjem? Gre pogosteje za mednarodne korporacije, ki s tem demonstrirajo trajnostno filozofijo svojega poslovanja, ali med njimi najdemo tudi domača podjetja?

Pričakujemo, da bo, predvsem na začetku, večinski delež predstavljala prodaja podjetjem. V tem trenutku je še težko napovedati strukturo med podjetji.  Zagotovo pa drži, da številni razmišljajo trajnostno ekološko.

S kakšnimi vprašanji se soočajo prodajni svetovalci v vaših salonih v pogovoru s potencialnimi kupci električnih vozil? Gre za napredne uporabnike, poznavalce tehnike, ki pridejo v salon s podrobnimi informacijami in poglobljenim znanjem o modelih, ali so med njimi tudi drugačni uporabniki?

Pri kupcih ali bolje rečeno interesentih za električna vozila gre v prvi fazi za poznavalce oziroma tehnične navdušence, ki zelo dobro poznajo tehniko in vse podrobnosti. Zanima jih predvsem doseg, možnosti polnjenja, stroški vzdrževanja in subvencije ter biti med prvimi.

V prvih mesecih letošnjega leta je na evropskem trgu električnih avtomobilov e-Golf po številu prodanih enot prehitel dosedanjega prvaka Nissan Leafa. Se vam zdi to dokaz, da je strategija nadgradnje obstoječih modelov z električnim pogonskim sklopom boljša izbira za prepričljiv nastop na trgu kot razvoj posebnih modelov ali gre le za odmev tudi sicer uspešnega modela Golf?

Veseli smo, da  se je Golf uspel tako hitro povzpeti na sam vrh trga električnih vozil. Menimo, da je to posledica zelo uspešne uvedbe nove, sedme generacije. Potrebno je tudi poudariti, da je pristop, ki ga je ubral Volkswagen, pravi. Oba modela Golf in up! sta bila že ob snovanju predvidena tudi kot električno vozilo. Velikoserijska proizvodnja vozil ima številne prednosti, kot so: zanesljivost in nižji stroški vzdrževanja.

Zagon prodaje električnih vozil je v partnerski mreži v veliki meri povezano tudi z intenzivnim izobraževanjem in opremljanjem delavnic. Bodo k programu v polnem obsegu pristopila vsa Volkswagnova prodajno-servisna mesta ali predvidevate le omejen nabor partnerjev v električni mobilnosti?

Dejstvo je, da je pred uvedbo tako pomembne novosti potrebno veliko energije vložiti v izobraževanje prodajno-servisne mreže. Tako smo kot uvoznik v  dobrem mesecu dni intenzivno izšolali kompletno Volkswagnovo prodajno-servisno mrežo. Stranke lahko pridobijo vse potrebne informacije pri naših pooblaščenih partnerjih. Pri njih lahko tudi opravijo servisne posege, ki niso povezani z visokonapetostno baterijo. Zahtevnejše posege pa bomo opravljali v našem centru v Ljubljani na Bravničarjevi.

Zadnje je malo za šalo in malo za res: na Volkswagnovi spletni strani o elektromobilnosti sem odgovorila na vprašanja testa How “e” are you? in v rezultatu prebrala, da imam očitno še nekaj zadržkov glede uporabe električnega avtomobila. Pa vi? Bo vaš naslednji avto električen oziroma kakšen nasvet bi dali prijatelju, ki bi v tem trenutku razmišljal o nakupu električnega avtomobila?

Moj nasvet bi bil: Golf GTE, ki združuje dva svetova, bencinskega in električnega.

Avtomobilizem.com (Foto: Gašper Pirman)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Bo vaš naslednji avto električen?"


pskoda
8 leta 10 meseci nazaj

To ni noben el. avto če ima še vganen motor z notranjim izgorevanjem. Osebno ne bom kupil vsaj še nekaj časa ne el. avto ker so enostavno trenutno zanič. Kratki doseg predusem pa drag avto zato se ne splača

RedBaron
8 leta 10 meseci nazaj

Moj naslednji najverjetneje ne bo električen…

ucmanster
8 leta 10 meseci nazaj

Bo!

Firediver
8 leta 10 meseci nazaj

Končno nekaj novega za meščanske japije: Je VW in je drag, pa še e-je!

uros11
8 leta 10 meseci nazaj

Pozabil: očitno egolfa nočejo prodati, zato taka cena.

 
Na Fuchs Saturnus Rally Velenje se obeta prava dirkaška veselica
Hyundai Sonata prva s sistemom Android Auto