Novice

Na Fuchs Saturnus Rally Velenje se obeta prava dirkaška veselica

Fuchs Saturnus Rally Velenje je še pridobil na svoji veljavi z združitvijo velenjskega relija in legendarnega relija Saturnus. Dvodnevna dirkaška veselica se bo pričela v petek s superspecialom, v soboto pa dirkače čaka peklenski dan, saj bodo morali prevoziti kar 153 dirkaških kilometrov in bodo dejavni cel dan. Poleg aktualnega državnega prvaka Aleksa Humarja je svoj prihod začinil tudi Rok Turk, ki bo tokrat tekmoval z dirkalnikom Peugeot 208 R5.

Ljubitelji relija, hitrih dirkalnikov in vonja po bencinu bodo na svoj račun prišli na drugi dirki za državno prvenstvo in tretji dirki za pokal Mitropa, obenem pa bo Fuchs Saturnus Rally Velenje štel tudi za evropski rally pokal FIA.

Prijavljenih je kar 84 posadk, od tega je 41 slovenskih, zato bo boj za zmago izredno zanimiv. Zmagovalna posadka bo morala prevoziti 310 kilometrov, od tega 153 kilometrov hitrostnih preizkušenj. V petek bo na sporedu le superspecial Jezero, v soboto pa bo videti marsikaj. Dirkači bodo do cilja morali prevoziti 16 hitrostnih preizkušenj: v soboto dopoldan tri (po trikrat), popoldan pa dve (prav tako po trikrat).

Nastop na reliju je med prvimi potrdil Aleks Humar, ki bo tokrat dirkal s sovoznikom Enejem Ložnarjem, saj bo moral Florjan Rus zaradi službenih obveznosti izpustiti ta reli. Po odlični drugi polovici na reliju Opatija so pričakovanja visoka in Aleks je z vsakim dnem bolj samozavesten in prepričljiv. A mu načrte želijo prekrižati številni dirkači: s številko dve drugouvrščeni v Opatiji Juraj Šebalj z dirkalnikom Mitsubishi Lancer EVO IX, s številko tri največji favorit za zmago Rok Turk, ki bo prvič dirkal z dirkalnikom Peugeot 208 R5, s številko štiri se bo na progo podal letošnji dolžnik Grega Premrl v Citroenu DS3 R3, s številko pet vedno hitri Jani Trček, s številko šest pa zmagovalec na Porsche Rally Maribor Darko Peljhan. Aljoša Novak je po odličnem začetku v Mariboru pripravljen, da zopet pokaže vse svoje znanje, paziti pa bo potrebno tudi na vedno hitra Friderika Vajhnadla in Tima Novaka, ki trenutno še vedno vodi v pokalu Mitropa.

Pred relijem je Aleks Humar dejal: »Res je, kar veliko je novosti. Poleg novega sovoznika me čaka tudi spoznavanje pretežno novih hitrostnih preizkušenj. Sobotni del relija bo zagotovo naporen in nepredvidljiv. Rad bi še naprej vozil tako kot v zaključku relija v Opatiji, kjer sem bil prvič letos zadovoljen z obnašanjem avtomobila in posledično tudi mojo vožnjo. Nastavitve bodo tokrat sicer nekoliko drugačne in upam na pozitiven razplet. Za dober rezultat bo predvsem treba voziti enakomerno prek celega relija, saj bo urnik tekmovanja v soboto zelo natrpan.«

Rok Turk je ob novici, da bo na reliju dirkal z dirkalnikom Peugeot 208 R, komentiral: ”Želja je bila, da na največjem rallyju v Sloveniji nastopimo z dirkalnikom najmočnejšega razreda. S podporo Peugeot Sporta, Peugeot Slovenija, Peugeot financiranja, Totala in Zveze za avtošport Slovenije AŠ  2005, bomo na Saturnus rallyju Velenje nastopili s Peugeotom 208 R5 italijanske ekipe Friulmotor, s katero smo v preteklosti že sodelovali. Seveda se nastopa na domačih tleh zelo veselim.”

Med prijavljenimi tujimi posadkami bodo štrene našim najboljšim zagotovo mešali Madžar Zoltan Bessenyey v Renault Cliu R3T, zmagovalec relija v Opatiji Krisztian Hideg.

Mladi Tim Novak je pred začetkom relija med drugim povedal: ”Dirka bo tudi fizično zahtevna, ker bo v soboto zelo zelo dolga. Hitrostne preskušnje so sicer kratke, zato ne pričakujem velikih razlik na posameznih HP-jih, toda to še ne pomeni, da se zaostanki ne bodo kopičili.”

Besedilo: Gašper Pirman, Fotografije: Gašper Pirman, Uroš Modlic.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Na Fuchs Saturnus Rally Velenje se obeta prava dirkaška veselica"


a_sist
8 leta 10 meseci nazaj

Ne boj, mesarsko klanje bo tole 🙂

 
Škoda Superb Combi s 660 litri prtljažnega prostora
Bo vaš naslednji avto električen?