Novice

Bodo danes rojeni otroci sploh kdaj sami vozili avtomobil?

Tehnologija se v zadnjem času razvija izredno hitro, zato se napovedi o časovnem prihodu posameznih ključnih rešitev nenehno spreminjajo. V nekem trenutku beremo, da bodo vsa vozila kmalu električna, a jih bo upravljal človek, istočasno nekdo drug zatrjuje, da bodo vozila kmalu avtonomna in bo prihodnost samovozeča. Inženir robotike Henrik Christensen je šel še korak dlje z napovedjo, da danes rojeni otroci ne bodo nikoli sami vozili avtomobila.

Drzna napoved je prišla iz ust Henrika Christensena, vodje inštituta za kontekstualno robotiko na kalifornijski univerzi San Diego, ki se je z lokalnim medijem pogovarjal pred prihajajočim februarskim forumom o robotiki: ”Moja osebna napoved je, da danes rojeni otroci ne bodo nikoli vozili avtomobila. Autonomni, samovozeči avtomobili so oddaljeni 10 do 15 let. Vsa podjetja – Daimler, GM, Ford – zatrjujejo, da bodo imela v naslednjih petih letih na cestah avtonomne in samovozeče avtomobile.”

Povprašali so ga tudi, kako se počuti ob tem, da prihodnje generacije otrok ne bodo znale voziti. ”Rad vozim svoj avtomobil, toda vprašanje je, koliko časa ljudje porabijo s stanjem v zastojih, ko ne delajo ničesar Povprečna oseba v San Diegu najverjetneje porabi vsak dan eno uro za prevoz na delo. Če bi lahko bili takrat produktivni, bi bilo to dobro. Z avtonomnimi vozili lahko na cesto postavimo dvakrat več avtomobilov, kot jih imamo danes, brez da bi morali izboljšati infrastrukturo,” je odgovoril.

Tako kot Elon Musk, izvršni predsednik Tesle, in John Zimmer, soustanovitelj podjetja Lyft, tudi Christensen verjame, da v naslednjih dvajsetih letih lastništva avtomobila ne bomo poznali. Vse bolj je ogrožen obstoj rituala, kjer zjutraj sedemo v avto, ki je stal celo noč, se odpravimo v službo, kjer parkiramo svoj avtomobil in ga po osmih urah ali več neuporabe zopet odpeljemo domov.

”V San Diegu ne bi potrebovali več parkirnih garaž. V teoriji bi izstopil iz avtomobila in mu naročil, naj te pobere ob štirih popoldan. Dolgoročno – govorimo 20 let v prihodnosti – sploh ne bomo imeli avtomobila. Postal bo storitev,” je še zaključil.

Takšen koncept lastništva in uporabe avtonomnih vozil je za vse nas nekaj novega in drugačnega, toda resnici na ljubo ima Christensen verjetno prav. Zato se lahko vprašamo: bodo naši otroci sploh kdaj sami vozili avtomobile?

Avtomobilizem.com (Vir: Motortrend. Foto: Gašper Pirman)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Bodo danes rojeni otroci sploh kdaj sami vozili avtomobil?"


kristijan123
7 leta 4 meseci nazaj

Ma če bo še vedno klasična avto šola oz če se bo še vedno smelo voziti normalne avtomobile bom mulce vsaj naučil potem pa naj delaj kar hočejo. Osebno si ne predstavljam da bi pustil da me avto sam vozi 130 po AC še drugemu šoferju ne rad zaupam kaj šele elektroniki, ki se lahko kadarkoli pokvari.

xxl
7 leta 4 meseci nazaj

Ma, gdo jih j…, tolažim se ,da mi do takrat lastnoročna vožnja verjetno ne bo več v veselje.

7 leta 4 meseci nazaj

Z vso to tehnologijo bodo spremenili cloveka v butca…

RedBaron
7 leta 4 meseci nazaj

Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha…

Firediver
7 leta 4 meseci nazaj

Prihodnje generacije ne bodo več znale živeti, ker bo zraven avtonomnih vozil še marsikaj drugega avtonomno, predvsem pa bo sistem tak, da v imenu (npr. protiteroristične) varnosti otroci ne bodo poznali besede “anonimnost” oziroma “zasebnost”, pa še marsičesa drugega danes vsakdanjega ne.
Živela prihodnost in napredek, ki uničuje človeka na dolgi rok – v psihičnem in fizičnem smislu….

 
Kia je razkrila novi Picanto
Bentley napoveduje presežke