Novice

Brexit: razhod, ki odmeva tudi v avtomobilski industriji

Po rezultatih četrtkovega referenduma v Veliki Britaniji je globalne finančne trge zajela ekonomska negotovost, analitiki pa svarijo, da bi odločitev o izhodu iz EU lahko spodrezala dobičke proizvajalcev avtomobilov ter v naslednjih treh letih zmanjšala število prodanih avtomobilov za skoraj milijon enot.

Izid referenduma je negativno vplival tako na delnice dobaviteljev in trgovskih skupin z večjo izpostavljenostjo do Velike Britanije, kot tudi na skupino FCA, ki je pred časom preselila svoj sedež v London. Skupina PSA je že nakazala, da bo v odgovoru na nižjo vrednost funta najverjetneje dvignila cene svojih modelov.

Izvršni direktor skupine Daimler, Dieter Zetsche, je v petkovi izjavi dejal, da je to slab dan tako za Evropo, kot tudi za Veliko Britanijo: “Geografsko gledano je država morda otok, politično in ekonomsko pa ne.” Velika Britanija je za Nemčijo drugo največje evropsko tržišče avtomobilov in je za Mercedes-Benz v lanskem letu predstavljala kar približno petino vse prodaje.

Analitiki LMC Automotive so napovedali, da bi odločitev o izhodu iz EU zmanjšala prodajo avtomobilov v letošnjem letu za 120.000 enot, v vsakem od naslednjih dveh let pa še za 400.000 enot (10 %): “Negotovost bo verjetno vplivala na zadržanje odločitev o investicijah in zaposlovanju, medtem ko bodo podjetja razmišljala o različnih možnostih ter čakala na razjasnitev situacije, do katere najverjetneje ne bo prišlo v kratkem.”

V podjetju Evercore ISI so napovedi o velikosti britanskega trga zmanjšali za 14 % ter ocenili, da se bodo zaradi rezultata referenduma zaslužki proizvajalcev avtomobilov v naslednjih dveh letih zmanjšali za več kot 8 milijard evrov. “Po našem mnenju bodo najbolj prizadeti skupina PSA, Volkswagen in Ford,” je za Evercore ISI izjavil Arndt Ellinghorst ter dodal, da je Velika Britanija za avtomobilske proizvajalce eden najbolj profitabilnih trgov novih avtomobilov.

Analitiki so utemeljili zmanjšanje obsega trga s šibitvijo funta, počasnejšo ekonomsko rastjo ter zmanjšanjem zaupanja potrošnikov. Po objavi rezultatov referenduma, ki je razdelil Veliko Britanijo, je funt v razmerju do ameriškega dolarja dosegel svojo najnižjo vrednost po letu 1985.

Pri Jaguar Land Rover s sedežem v regiji West Midlands so dobro obveščeni neimenovani viri pred referendumom ocenjevali, da bi odločitev o razvezi z EU lahko vplivala na zmanjšanje prihodkov v višini milijarde funtov –  številka, ki se je dan po referendumu povečala na 1,38 milijarde funtov.

Med dobavitelji, ki jim je vrednost delnice v petek padla za vsaj 9 %, so tudi Delphi Automotive, Lear, BorgWarner, Tenneco, Meritor in Dana Holding Corp., skupini Penske Automotive (s tretjino lanskoletnih prihodkov iz Britanije) pa je vrednost delnice padla za 10 %.

Britanski trg avtomobilov je v zadnjih letih rastel do lanskoletnih rekordnih 2,6 milijona enot. Devetdeset odstotkov prodanih avtomobilov je uvoženih, pretežno iz drugih delov Evrope. Britanci so v lanskem letu izdelali 1,6 milijona enot, od tega so jih 80 % izvozili.

Za Ford Motor Co. je Velika Britanija globalno tretje največje tržišče, za General Motors pa četrto. Ford v Veliki Britaniji sicer ne proizvaja vozil, a zaposluje 14.000 ljudi v dveh tovarnah motorjev, tovarni menjalnikov (solastništvo), raziskovalnem centru in prodajnem oddelku. Omenjeni tovarni motorjev dobavljata 59 % Fordovi evropski proizvodnji lahkih dostavnih vozil. Za General Motors v dveh obratih sestavlja dele vozil 5.000 zaposlenih.

Tako za Ford kot tudi za General Motors prihaja pretres v nepravem trenutku: Ford je ravno lani zaključil z obdobjem izgub na evropskem trgu, General Motors pa je bil na dobri poti, da po 15 letih izgub končno spet pride v črne številke. Za slednjega je po uradnih izjavah po objavi rezultatov referenduma pomembno, da so odločitve o nadaljnjem odnosu med Veliko Britanijo in EU sprejete v razumnem času, odnosi pa jasni in transparentni. Za njihovo delovanje je ključno tudi neomejeno gibanje blaga in ljudi.

Razhod z EU za proizvajalce avtomobilov s proizvodnjo v Veliki Britaniji pomeni, da ne bodo imeli več zagotovljenega brezcarinskega dostopa do svojih najpomembnejših izvoznih trgov, razen če ne bo to izrecno dogovorjeno v pogojih britanskega izstopa iz EU. Lani so v Evropo izvozili več kot 900.000 enot.*

Nič čudnega torej, da je večina proizvajalcev avtomobilov s proizvodnjo v Veliki Britaniji v obdobju pred referendumom na tak ali drugačen način podpirala kampanjo za vztrajanje Velike Britanije v EU. Žal neuspešno.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News, Reuters. Foto: Philip Stevens)

*Vir: Society of Motor Manufacturers and Traders

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Poklon legendi: 40 fotografij za 40 let Ford Fieste
Avtomobilska poezija na festivalu hitrosti v Goodwoodu