Novice

Brezžično polnjenje telefonov odslej tudi v Škodah

Marsikateri avtomobilski proizvajalec že omogoča brezžično oziroma indukcijsko polnjenje pametnega telefona, pri čemer se za prenos energije med dvema objektoma uporablja elektromagnetno polje. Od aprila letošnjega leta bo tovrstna tehnologija na voljo tudi v dveh Škodinih modelih.

Omenjeni dodatek bo na voljouporabnikom Škodinih modelov Octavia ter Superb in bo del obstoječega paketa Phonebox oziroma predala za mobilne telefone, ki se nahaja na sredinski konzoli pred prestavno ročico. Indukcijsko polnjenje, ki ga sicer pozna že kar nekaj proizvajalcev, bo skladno s standardom Qi (izgovori se »či«), ki ga je razvil WPC (Wireless Power Consortium). Qi je standardni vmesnik, ki obsega ploščico za prenos moči in združljiv sprejemnik v prenosni napravi. Mobilna naprava se enostavno namesti na ploščico ter se napolni s pomočjo elektromagnetne indukcije. A omenjeno polnjenje je še vedno počasnejše od klasičnega preko napajalnega kabla.

Pri Škodi dodajajo, da polnjenje ne vpliva na ostalo povezljivost, saj je telefon tudi med polnjenjem povsem operativen. Polnjenje preko elektromagnetne indukcije podpira večina telefonskih proizvajalcev (Google, Blackberry, LG, Nokia, Microsoft, Samsung in Sony), pri ostalih (npr. Apple) pa je brezžično polnjenje možno zgolj s pomočjo posebnega ohišja.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sveža podoba in 1,5-litrski TDCi za Ford Kugo
Karavanski Renault Megane bo prepričeval z največ prtljažne dolžine