Novice

Britanske zavarovalnice se pripravljajo na avtonomne avtomobile

Zveza britanskih zavarovalničarjev (Association of British Insurers – ABI) je pripravila kriterije, na podlagi bodo lahko ločevali med avtomobili z visoko stopnjo asistence v vožnji in samodejno vozečimi avtomobili, ki za vožnjo praktično ne potrebujejo voznika.

Zavarovalniške smernice so nastale kot nadgradnja nedavno sprejetega britanskega zakona, ki ureja področje avtomatiziranih in električnih vozil in je podlaga za zavarovanje povsem samovozečih vozil na britanskih cestah.

ABI za razlikovanje med avtomobili z visoko stopnjo asistence v vožnji in povsem samodejnimi avtomobili navaja deset osnovnih kriterijev, ki so hkrati minimalne zahteve za status samovozečega avtomobila v očeh vlade in zavarovalničarjev:

  1. poimenovanje: jasno opisana sposobnost samodejne vožnje;
  2. skladnost z zakonodajo: avtomobil je usklajen z zakonodajo s področja cestno prometnih predpisov;
  3. lokacijska omejenost: funkcionalnost je omejena na določene vrste cest in področij s pomočjo geolociranja;
  4. jasen prenos upravljanja: prenos upravljanja avtomobila poteka po jasnem procesu “ponudbe ter potrditve”;
  5. varnost vožnje: avtomobil je sposoben samostojno obvladati vse situacije, ki jih je razumno pričakovati;
  6. nepričakovan prenos: v primeru, da je nepričakovano potreben ponoven prevzem upravljanja s strani voznika, avtomobil na to opozori na primeren način:
  7. varno zaustavljanje: avtomobil lahko samostojno opravi z varnim zaustavljanjem v primeru, da nadaljnja vožnja ni mogoča ali če voznik ne prevzame nadzora v vožnji;
  8. nujna intervencija: avtomobil se lahko izogne ali prepreči nesrečo z odzivom na nujen primer;
  9. varnostni sistemi: če katerikoli sistem ne deluje, se sprožijo zaščitni ukrepi;
  10. podatki o nesreči: beleži in poroča, kateri sistemi so bili v uporabi v času nesreče.

Namen kriterijev je tako pomoč vladi pri opredeljevanju samovozečih avtomobilov, kot tudi potrošnikom pri razpoznavi različnih vrst avtomobilov, saj lahko opisi proizvajalcev na tem hitro rastočem področju avtomobilske industrije zaradi drobnih podrobnosti potencialno zmedejo tako ene kot druge.

V maniri zavarovalničarjev so se Britanci na situacijo, ki bo po njihovi oceni aktualna v štirih letih ali še kasneje, pravočasno pripravili ter z definicijo skušali transparentno razmejiti avtonomne avtomobile od tistih z veliko količino vozniških pomagal, ki jih proizvajalci z marketinškimi prijemi tržijo kot samovozeče.

Z vidika zavarovalniške industrije, ki se bo v prihajajoči dobi morala dodobra prilagoditi novostim, bo pri zavarovanju avtonomnih vozil večji poudarek na zbiranju in analizi podatkov med vožnjo, saj bodo predstavljali podlago za obravnavo odškodninskih primerov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Britanske zavarovalnice se pripravljajo na avtonomne avtomobile"


xxl
6 leta 5 meseci nazaj

Ali se zavedamo, da avtonomna vožnja pomeni še eno stopničko več k popolnem nadzoru nad posameznikom? Pozabljate, da je avto nekoč pomenil svobodo gibanja in odločanja.

Gosic
6 leta 5 meseci nazaj

UUUUUUUU, kako me je strah. A nadzirajo vas praktično že z nakupom najnovejšega iosa ali androideka.

xxl
6 leta 5 meseci nazaj

Njega lahko izklopiš, ali pustiš doma.

 
Trdnjava na štirih kolesih
Continental v portfelj dodaja izraelskega specialista za kibernetsko varnost