Novice

Čas za zimsko obutev

Saj veste, ko je enkrat mimo prvi november, je skrajni čas za odločitve glede zimske obutve – tako na nogah kot tudi na vozilih. Kljub temu, da nas je letošnja jesen dolgo časa razveseljevala s prijetno toplim vremenom, se bo tudi ta idila verjetno kaj kmalu končala.

Vreme je jeseni precej nepredvidljivo in suha cesta se, ob vse krajših dnevih, megli in odpadajočem listju, lahko kaj hitro spremeni v nevaren poligon. Tu so še precejšnja temperaturna nihanja, ki poleg ostalega v veliki meri vplivajo na lastnosti nameščenih pnevmatik, zato velja nameniti stanju vozila še nekaj več pozornosti kot sicer.

Kdaj zamenjati?

Pri odgovoru na zgornje vprašanje sta, ob uvodnih pomislekih, pomembna vsaj še dva dejavnika – predpisi in stanje obstoječih pnevmatik. Bolj previdni in izkušeni vozniki na svoje avtomobile namestijo zimske pnevmatike že pred iztekom zakonsko predpisanega roka 15. novembra, do katerega je potrebno zagotoviti zimsko opremo. Pod zunanjo temperaturo 7 stopinj Celzija namreč vožnja z letnimi pnevmatikami postane bolj tvegana, saj gumena zmes spremeni svoje značilnosti, kar med drugim vpliva na občutno podaljšanje zavorne poti. Na tem mestu velja omeniti še povečano obrabo poletnih pnevmatik v zimskih razmerah, o čemer smo se pred časom pogovarjali tudi z našim strokovnjakom Tihomirjem Kacjanom.

Kakšne so vaše pnevmatike?

remainingtreaddepthO stanju obstoječih pnevmatik je laiku še najlažje soditi glede na globino profila. Pri tem so nam pri zimskih pnevmatikah v pomoč kazalniki obrabe v obliki privzdignjenih stolpičev, ki so nameščeni v glavnih vzdolžnih utorih tekalne plasti; ko se izravnajo s površino pnevmatike, znaša preostala globina profila pri zimskih pnevmatikah le še 4 oziroma 3 milimetre.

Tudi globina profila, podobno kot zunanje temperature, občutno vpliva na zavorno pot v razmerah, kot jih najpogosteje srečamo na cestah pozno jeseni in pozimi. Ostali dejavniki primernosti nameščenih pnevmatik, ki jih vozniki ne smemo zanemariti, so morebitne vidne poškodbe (zareze, luknje, druge poškodbe, kazalniki neenakomerne obrabe) ter pravilna uporaba (nadzor tlaka v pnevmatikah in obtežitev vozila v skladu s priporočili proizvajalca).

Ob redni skrbi za stanje avtomobila in povečani pozornosti med vožnjo bodo tudi poti v prihajajočih oteženih sezonskih vremenskih razmerah zagotovo potekale bolj brezskrbno.

Avtomobilizem.com (Vir: Continental. Foto: Gašper Pirman, Continental.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nepotrpežljivi Mercedes-Benz hitro razkril novi SL
Bo Ford pripravil še bolj divjo različico Focusa RS?