Novice

Če bi vam Nissan bral misli …

Nissan razvija tehnologijo Brain-to-Vehicle (B2V), ki obljublja skrajšanje odzivnega časa voznikov ter napoveduje učljive avtomobile prihodnosti.

B2V je rezultat raziskovanja uporabe tehnologije tolmačenja možganskih signalov za predvidevanje voznikovih dejanj in zaznavanje nelagodja, oziroma kot so pri Nissanu zapisali v sporočilu za javnost:

  • predvidevanje: z zaznavanjem signalov v voznikovih možganih, da slednji namerava storiti določeno dejanje (kot sta obračanje volanskega obroča ali pritisk na pedal plina), tehnologije za pomoč pri vožnji lahko začnejo želeno dejanje opravljati še hitreje. Tako se lahko skrajša odzivni čas in izboljša vožnja z ročnim prestavljanjem; 
  • zaznavanje: z zaznavanjem in ocenjevanjem voznikovega nelagodja lahko umetna inteligenca spremeni konfiguracijo vožnje oz. način pri avtonomni vožnji.

Voznik nosi napravo za merjenje možganskih valov, ki jih analizirajo avtonomni sistemi. Posledično lahko predvidevajo voznikove želene poteze, kot je na primer obračanje volanskega obroča ali upočasnitev vozila. Nato jih začnejo skoraj povsem neopazno izvajati – od 0,2 do 0,5 sekunde hitreje, kot bi to storil voznik sam.

Pri Nissanu ob opisanem vidijo za tehnologijo tudi drugačne možnosti uporabe, kot primer navajajo izboljševanje notranjega okolja s funkcijo razširjene resničnosti (AR – Augmented Reality) za prilagajanje voznikovega pregleda nad okolico ali ustvarjanje bolj sproščujočega okolja.

Nissan bo predstavil določene vidike tehnologije B2V na sejmu elektronike CES v Las Vegasu v simulatorju vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Nissan.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai na CES z modelom na gorivne celice
Volkswagen v partnerstvu za pospešen razvoj avtonomnih tehnologij