Novice

Chanov kotiček: Penzion paket

Dejstvo je, da se življenjska doba ljudi podaljšuje, s čemer se povečuje tudi število starejših voznikov na cestiščih. In ker postaja tovrstna struktura prebivalstva čedalje bolj pomembna, jim je dandanes na voljo že marsikaj prilagojenega zgolj za njihove potrebe – pa najsi gre za mobitele s tremi gumbi, vadbene programe za seniorje, prvo nadstropje Maximarketa, FKK plaže s šestmetrskimi ograjami ali pa za … Karla Erjavca. Le pri avtomobilih se zna malce zaplesti.

Pri avtomobilskih proizvajalcih se tako velikokrat zdi, kot da bi se starejših voznikov malce sramovali. In četudi bi marsikateri model lahko povsem brez težav označili tudi za »penzionističnega«, pa bomo v avtomobilskih katalogih zelo redko videli kakšne sivolase »manekene«, kako z nasmehom na ustnicah pospravljajo svojo hojico v nadstandardno voluminozen prtljažni prostor.

Dandanašnji avtomobilski proizvajalci, ki jim sicer nikakor ni v interesu, da bi jih javnost perceptirala za »upokojenske«, tako nemalokrat zanemarjajo povsem osnovne potrebe starejših voznikov. In raje namenjajo milijone evrov za »uporabne« sisteme, ki lahko (zgolj v mirujočem stanju avtomobila!) preslikajo zaslon (zgolj androidnega!) telefona na osrednji zaslon v avtu …

In kakšen bi moral biti avtomobil, katerega bi lahko označili za idealen »penzion paket«?

Varen
Avtomobil, namenjen sivim panterjem, mora biti precej varen. In sicer prvenstveno za … ostale prometne soudeležence! Tako mora biti med nujno opremo plastična zaščita na vratih, ki preprečuje poškodbe ostalih avtomobilov na parkiriščih, ter varnostna blazina za pešce pod motornim pokrovom. Avto pa mora biti odet v fluorescenčno karoserijsko barvo, ki že od daleč opozarja na starejšega voznika.

Čustven
Za starejše kupce avtomobilov velja nenapisano pravilo, da so čustveno precej navezani na svoje jeklene konjičke in izbiri svojega (zadnjega?) prevoznega sredstva namenijo precej časa. Saj si na stara leta želijo izpolniti večletne želje ter končno doživeti svoje mladostniške sanje – zatorej ni nobeno presenečenje, kako si marsikdo, ki je še vedno pod vtisom »sladostrastnih« linij skoraj štirideset let starega TAS-ovega Golfa iz Vogošće, privošči Golfa Plus oziroma, po novem, Sportsvana.

Prostoren
Avtomobil, ki je namenjen starejšim, bi moral biti dovolj prikladnih zunanjih mer, a hkrati dovolj prostoren za prevoz večine izdelkov iz akcijskega kataloga vrtnega oddelka v Obiju. A glede na to, da starejši vozniki v večini primerov v svojem avtu ne potrebujejo več zadnjih sedežev, bi lahko bila še najbolj elegantna rešitev, če bi jim proizvajalci ponudili pri prav vsakem njihovem modelu (cenejšo) opcijo brez zadnje sedežne klopi.

Nekompliciran

Sicer ne razumem popolnoma, zakaj veljajo Oplovi modeli že od nekdaj za »penzionistične« – saj mi ni povsem jasno, kako lahko povprečen starejši voznik, ob plejadi kakšnih 50 filigransko drobnih gumbov na njihovih armaturkah, sploh še uspe pogledovati na cestišče, medtem ko išče gumb za nastavitev glasnosti radijskega sprejemnika.

Avto, katerega bi lahko označili za idealen »penzion paket« bi tako moral biti oropan vseh najsodobnejših tehnoloških navlak ter imeti radijski aparat z zgolj enim gumbom, na katerem je programirana frekvenca Radia Ognjišče. To je namreč edina slovenska radijska frekvenca, ki lovi v hrvaški Istri, v Celovcu pri Ikei, v četrtem nivoju podzemne garaže ter celo v … Argentini.

Primerno okrancljan

Bog ne daj, da bi se avto ponašal s prekomernim notranjim lesnim dekorjem iz orehovega furnirja, bleščeče kromanimi kljukami, vazico za rože na armaturni plošči ter žametnimi sedeži živo rdeče barve! Saj bi kdo še mislil, da se je malce predčasno znašel v krsti!

A četudi avtomobilski proizvajalci pri ustvarjanju novih modelov ne namenjajo kakšne posebne pozornosti starejšim voznikom, pa vseeno obstaja primerna alternativna rešitev, oziroma vozilo, ki bi znalo ustrezati večini zgoraj navedenih kriterijev. Vozilo, ki je odeto v precej vidno zeleno barvo, je s svojimi prepoznavnimi linijami poznano med ljudstvom že slabih štirideset let, je dodobra oropano najsodobnejših tehnoloških gadgetov ter je hkrati dovolj prostorno za vse cekre in košare s tržnice. In je poznano kot …

Tekst: Chan, foto: dok1

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Chanov kotiček: Penzion paket"


zoranv12
9 leta 4 meseci nazaj

mene bolj moti, da ljudje pristransko označujejo kar nekatere znamke v celoti kot penzionistične in sicer brez kakšnih poznavanj znamke, popolnoma amatersko in stereotipno. Kot na primer znamko Mercedes, ki je izdelal prvi sploh predstavljen avtomobil (Benz) in kot prvi dirkalni športni avto. Ampak pri nas je vsaka MB limuzina stereotipno za penzionerje…No, jaz pa še veselo delam in me čaka še precej let do penzije 🙂

 
Ruska finančna injekcija za dvig prodaje novih vozil
Nissan se “milijardokrat zahvaljuje” lastnikom vozila Leaf