Novice

Citroën ë-Berlingo Van obljublja brezskrbno vožnjo na elektriko

Znamka Citroën je uradno predstavila električno različico svojega lahkega gospodarskega vozila.

Novi električni dostavnik skupine PSA za dva do tri potnike ima nameščeno litij-ionsko baterijo, ki naj bi mu z enim polnjenjem omogočala do 275 kilometrov vožnje brez lokalnih emisij. Obe karoserijski različici (M dolžine 4,40 metra in XL dolžine 4,75 metra; mali furgon kot M in XL ter mali furgon s podaljšano kabino XL) sta zasnovani na platformi e-CMP in imata enako kapaciteto baterije (50 kWh), ki je nameščena pod sedeži in podom tovornega prostora, da ne vpliva na uporabno prostornino (garancija 8 let ali 160.000 km – za 70 % kapacitete baterije po izteku garancijske dobe).

Druga ključna komponenta pogonskega sklopa je električni motor s 100 kW moči (136 KM) in 260 Nm navora, ki so mu omogočili doseganje najvišje hitrosti vožnje 130 km/h. Voznik s posebnim stikalom na konzoli izbira prednastavljene vozne načine: Normal za najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi (80 kW/180 Nm), Eco za optimalno porabo energije (60 kW/190 Nm) ter Power, ki povečuje zmogljivost vozila za več užitkov v vožnji in primere najvišje dovoljene obremenitve (100 kW/260 Nm).

Polnjenje lahko poteka preko klasične (8 A) ali zmogljivejše (16 A) gospodinjske vtičnice s kablom tipa 2, kjer se baterija v najboljšem primeru napolni v manj kot 15 urah, po 5 urah in pol polnjenja pa je z njo možno prevoziti 100 kilometrov. Zasebno ali javno polnjenje s polnilno postajo WallBox (od 3,7 do 22 kW) s kablom tip 3  napolni baterijo od 0 do 100 % v 7 urah in pol (trifazni Wall Box 7,4 kW) ali v 5 urah (trifazni Wall Box 11 kW). Hitro polnjenje na javni polnilnici z močjo do 100 kW s kablom tip 4 napolni baterijo do 80 % v 30 minutah.

Oblikovno je električni dostavnik prepoznaven po monogramu « ë », simbolu za električni pogon pred imenom modela na zadnjih levih vratih in po loputi polnilnega priključka (na mestu lopute za gorivo). V notranjosti je na sredinski konzoli stikalo ë-Toggle za krmiljenje menjalnika (položaji Park, Rear, Neutral, Drive in Break, poleg njega pa še izbirni gumb za vozne načine. Meni 5-palčnega zaslona je dopolnjen s kategorijo “Energija” za dostop do specifičnih električnih nastavitev vozila: pretok energije (ki prikazuje delovanje električnega pogonskega sklopa v realnem času, skupaj z vklopljenim načinom vožnje, električnim motorjem in stopnjo napolnjenosti pogonske baterije), statistični podatki o porabi goriva, vklop časovno zamaknjenega polnjenja ali vnaprejšnje klimatiziranje. Za doplačilo sta na voljo po meri nastavljiva instrumentna plošča z 10-palčnim digitalnim prikazovalnikom visoke ločljivosti in projicirni zaslon.

Prilagodljivost tovornega dela povečuje preklopljiv sovoznikov sedež v kabini Extenso (do 3,09 metra dolžine pri velikosti M ter 3,44 metra dolžine pri velikosti XL), sicer pa ë-Berlingo Van prepelje dve evro paleti na račun 1,23 metra uporabne širine med blatniškima košema. Uporabna prostornina je enaka kot pri izvedenki z motorjem z notranjim zgorevanjem – 3,3 m3 (XS brez kabine Extenso) oziroma do 4,4 m3 (XL s kabino Extenso). Dovoljena obremenitev znaša 800 kg, dovoljena vlečna obremenitev pa do 750 kg.

Citroën ë-Berlingo Van po napovedih prihaja v prodajne salone v drugi polovici leta 2021.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Začetek novega obdobja za Renault
Osvežena Dacia ostaja enako dosegljiva